El Congrés ampliarà només dos mesos la investigació de l'operació Catalunya

La proposta del PSOE obvia l'acord per prorrogar-la mig any i compta amb el suport del PP i C's

La votació final s'introduirà al final del ple de Pressupostos d'aquest dimecres

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El ple del Congrés aprovarà aquest dimecres al vespre la pròrroga de la comissió d'investigació de l'operació Catalunya per dos mesos, fins a finals de juliol. És una proposta que ha portat el PSOE per sorpresa a la Mesa i que ha comptat amb el suport del PP i Ciutadans. Els socialistes han impulsat aquesta ampliació menor, malgrat que dilluns van firmar amb la resta de l'oposició (tret de C’s) sol·licitar que els treballs poguessin continuar fins al desembre. Aquell acord majoritari ni tan sols ha sigut qualificat per la Mesa i només ha arribat a la Junta de Portaveus, que és qui té potestat per introduir la votació en el ple, el pla del PSOE. 

Units Podem, ERC, el PNB i el Grup Mixt no amaguen el seu malestar. Aquest dimecres hi votaran a favor, però demanaran en pròximes sessions que s'ampliï la pròrroga fins a final d'any. El PDECat ja ha avançat a la reunió que sol·licitaran, si és necessari, que així ho voti la Diputació Permanent, l'òrgan de Govern parlamentari durant el període estival.

Aquests grups denuncien la connivència del PSOE amb el PP i C’s per tractar d'enterrar una comissió que els resulta incòmoda. Els socialistes i els populars defensen, en canvi, que amb la compareixença de l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó el 6 de juny el treball de fiscalització pot ser suficient. 

Notícies relacionades

Tècnicament la pròrroga que s'aprova ara permet sol·licitar noves compareixences, però Units Podem tem que el PP i el PSOE bloquejaran aquesta possibilitat per donar carpetada a la comissió, en què només han declarat dos càrrecs: l'exministre de l'Interior Jorge Fernández-Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.

En principi, la vida de l'òrgan expirava la mitjanit del 8 al 9 de juny. El PP i C's van intentar dilluns liquidar-la en una maniobra fallida per la pressió de la resta de grups de l'oposició.