LES PORTADES DE LA PREMSA

A Madrid, el tancament de files, a Barcelona, les esquerdes del front proreferèndum

El suport de Sánchez a Rajoy davant la consulta unilateral de Puigdemont és un xut per a la premsa de Madrid; la barcelonina consigna la desvinculació dels comuns per això

portada-punt-avui-30-05-2017

portada-punt-avui-30-05-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona pinten el comunicat bèl·lic del dia en el plet pel futur de Catalunya i d'Espanya. A la capital del regne es proclama la unitat del front del 'no' a la consulta unilateral que invoquen Puigdemont i Junqueras. A la capital del principat s'anuncien les esquerdes del front català a favor del referèndum pactat i reconegut.

'El País' i 'El Mundo' coincideixen a titular que el flamant líder del PSOE explicita el seu suport a Rajoy en defensa de la legalitat i la Constitució per impedir aquesta consulta il·legal. Els diaris de la caverna li prenen aquest protagonisme a Sánchez, i això que es destaca que els populars van rebre amb alleujament el suport del secretari general 'in pectore' dels socialistes: l''Abc' lloa l'exhibició d'unitat del PP, el PSOE i Ciutadans davant el secessionisme -diu-, entregat als antisistema de la CUP. I 'La Razón' anteposa que el Tribunal Constitucional només estudiarà inhabilitar Puigdemont si la Moncloa l'insta a fer-ho.

'El Punt Avui' repica a la portada la idea que el Govern de Puigdemont i Junqueras veu imprescindible fixar aviat data i pregunta. L''Ara' prima que aquest mateix Executiu de la Generalitat encara intenta sumar Catalunya en Comú, mentre 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO titulen que en l'elecció de la via unilateral el Govern prescindeix de la formació de Colau i Domènech i esquerda el bloc a favor del dret a decidir en aquesta rèplica a la negativa frontal de l'intransigent nacionalisme espanyol que governa el regne i fa anys que recentralitza l'Estat pas a pas.

ELS EDITORIALS DE MADRID

'El Mundo' aplaudeix editorialment la unitat del PP i el PSOE, que considera clau per afrontar el repte independentista. Aquest és el titular d'un text que acaba rebutjant que es pugui dur a terme una operació d'Estat per resoldre el conflicte i que es pugui vindicar la figura de Tarradellas perquè ell sempre va aspirar a veure reconegut l'autogovern de Catalunya dins del marc legal.

'La Razón' invoca el pacte dels autoproclamats constitucionalistes per defensar la legalitat i evitar "que, en aquesta ocasió, la Generalitat ens torni a enganyar".

L''Abc', per la seva part, titula així el seu editorial: "No és política, és agressió. El Govern està obligat a frenar l'escalada violenta d'amenaces dels separatistes per donar compliment al que estableix la Constitució i garantir la unitat d'Espanya".

I ELS DE BARCELONA

El d''El Punt Avui' abona la idea del Govern d'avançar en la celebració del referèndum. Es titula "Espanya, del diàleg a la ignorància", denuncia que s'equipari "unitat d'Espanya i Constitució" i "ens neguin el dret a decidir". Diu que “el procés s'ha de fer i fer bé. Guanyarà qui mantingui el cap més fred".

L'editorial de 'La Vanguardia' porta per títol "governar per a mig país". S'acaba així: "Els uns i els altres, sobiranistes i constitucionalistes, semblen haver arribat a la conclusió que poden governar per als seus, menyspreant les reclamacions de la resta. Cras error. Almenys en una societat democràtica, diversa, en què molts dels membres troben un comú denominador entre aquestes dues parts enfrontades: la seva incapacitat per arribar a acords que permetin salvar l'actual conjuntura i, també, la seva irresponsable assumpció que el denominat xoc de trens és la solució convenient o inevitable del procés en marxa. ¿De veritat no en troben cap de millor?".

El d'EL PERIÓDICO es titula: "Nova escenificació del referèndum. A Barcelona i Madrid assistim a moviments tàctics davant el xoc institucional que s'acosta". És aquí.

D'ANSON I L'ESPANYA ETERNA...

Pel que fa als columnistes, ja sabeu que els dels diaris de la capital del regne solen ser d'una notòria unitat de destí en l'universal. I posats a destacar-ne un, potser us valdrà Luis María Anson, que titula la seva columna "Sedició i colpisme" a 'El Mundo'. Equipara el 23-F del 1981 i els tancs de Milans del Bosch amb "el cop incruent de Mas i Puigdemont i els seus lacais, sediciosos i colpistes". Però no en té prou amb això. Recorda que, amb la Constitució a la mà, Mas i Puigdemont han de presentar, ineludiblement, el seu pla secessionista al Congrés. Si aconsegueixen el suport de dos terços dels diputats, la proposta passaria al Senat. I si allà aconseguís almenys dos terços més, s'hauria de convocar eleccions generals. Els nous Congrés i Senat també haurien d'aprovar el pla secessionista per dos terços. I després tots els espanyols haurien "d'exercir el seu dret a decidir". 

Guinda final d'Anson: "Les cauteles establertes per aprovar el trossejament d'Espanya són les mínimes que s'han d'exigir en una nació que fa més de 500 anys que està unida, amb aquesta unitat recolzada pel sufragi universal dels segles. Són molts els polítics que des de la responsabilitat opinen que s'han d'acabar les contemplacions. Alguns secessionistes catalans s'han instal·lat en la sedició i el cop d'Estat. I el Govern té el deure de donar-los la resposta adequada".

A BASSAS, VERA I XIRGU

En la premsa sobiranista, Antoni Bassas apunta el presumpte full de ruta de Rajoy contra les urnes -així ho titula- en dos temps. Un, derrota completa i rendició incondicional dels organitzadors del referèndum. I dos, una vegada recuperat el principi d'autoritat que va perdre el 9-N del 2014 davant la història i els seus votants, avenir-se a negociar alguna cosa com el restabliment de l'autonomia que hauria resultat malparada, recordada i suspesa. I si les dues coses les aconseguís liquidar al juliol, millor, no fos cas que amb el pròxim Onze de Setembre...

Però el blanc de les garrotades són avui els comuns. Al mateix 'Ara', Esther Vera, la directora, acaba així: "El temps s’acaba i tot indica que hi haurà una acceleració dels esdeveniments. Els comuns hauran de passar el tràngol de tots els actors d’un sistema de partits que ha explotat, i decidir si se sumen a la convocatòria i donen llibertat de vot o se’n despengen. La decisió no serà fàcil, ni gratuïta, perquè dins del seu moviment hi ha sensibilitats diferents i l’ambigüitat ja va dinamitar abans Convergència i el PSC. La sensatesa del referèndum pactat s’esvaeix i pujarà la tensió".

I a 'El Punt Avui', el director, Xevi Xirgo, titula la seva columna "La setmana dels comuns". "Catalunya en Comú fa la puta i la Ramoneta i no va a la cimera, i CSQP [Catalunya Sí que es Pot] potser s'hauria de dir ara CNQNP [Catalunya no que no és pot]". Al text acaba donant per fet que els comuns "acabaran amagant el cap sota l'ala i comprant els arguments de PP i PSOE", 'tanto monta monta tanto". 

I DOS DE COPES 

A EL PERIÓDICO, Albert Sáez recorda que no hi haurà regles i efectes d'última hora que valguin per a cap dels dos bàndols ("¿Catalunya juga la Lliga o la Copa?", titula; és aquí).

I una pàgina més enllà hi teniu Antonio Franco lamentant que la final de Copa de dissabte fos el mal trago de sempre a Madrid pel pes d'un passat mal resolt, mentre que les del mateix dia a Londres París van ser unes autèntiques festes. El contrari d'aquest "Dissabte de Copes: 'Spain is different" us el serveix, per exemple, Alfonso Ussía a 'La Razón': "Lletjos. Em va sorprendre el deteriorament estètic de l'afició del club separatista per excel·lència. Són molt lletjos. Si l'himne es xiula i el Rei és insultat, el partit se suspèn i se celebra en dates posteriors a porta tancada". Vosaltres mateixos.    

               

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Sánchez dona el seu suport a Rajoy per impedir el referèndum"; "Puigdemont reforça el bloc favorable a una consulta a tot preu"; "Macron i Putin fan gala de les seves discrepàncies en públic"; "Madina i Díez abandonen les seves ponències en la primera crisi del nou PSOE"; "L'espanyol al capdavant de British Airways, blanc de les crítiques pel caos en els vols".

EL MUNDO

"Sánchez se suma a Rajoy en el 'no' al referèndum"; "Macron dona una lliçó a Putin"; "El líder del PSOE aconsegueix la majoria de delegats i controlarà el congrés"; "Cs i PP intenten sense èxit tancar la comissió sobre Fernández Díaz".

ABC

"PP, PSOE i C's exhibeixen unitat davant el secessionisme, entregat als antisistema".

LA RAZÓN

"El TC evitarà usar la seva potestat per inhabilitar Puigdemont"; "Sánchez truca a Rajoy per garantir el seu suport davant el desafiament sobiranista"; "Els sanchistes prenen el control del PSOE i desembarquen a la tercera planta de Ferraz"; "Macron manté el pols a Putin en la seva primera trobada a Versalles".

ARA

"Referèndum. Objectiu: sumar-hi els comuns. Sánchez tanca files amb Rajoy"; "Barcelona ja te les platges al límit de banyistes"; "Valverde, escollit per rellançar el Barça de Messi". 

EL PUNT AVUI

"El govern veu imprescindible fixar aviat data i pregunta"; "El PP diu que la cimera és tacticisme electoral"; "El Barça confirma que Valverde serà el nou entrenador. La samarreta de l'any vinent".

LA VANGUARDIA

"El Govern opta per la via unilateral sense els comuns. Sánchez dona suport a Rajoy contra el referèndum sobiranista"; "El fiscal del cas Palau: 'La bandera justificava l'atropellament amb la cartera"; "Els veïns rebutgen en una votació popular la superilla del Poblenou"; "Luxemburg va ajudar a evadir 300 milions en impostos de la UE".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"La via unilateral esquerda el bloc proreferèndum"; "Macron replicarà a "tot ús d'armes químiques" a Síria"; "Bartomeu es desentén de Rosell"; "La mort per infart cau amb la llei antitabac fins al 15%"; "Vaga de taxis avui a tot Espanya contra Uber i Cabify"; "Epidèmia d'autolesions juvenils".