Les entitats sobiranistes insten Puigdemont a fixar la data i la pregunta del referèndum

ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència demanen avançar en la via unilateral

Confien en el suport dels comuns i avisen l'Estat que seran contundents per garantir les urnes

fcasals38632651 anc170527134258

fcasals38632651 anc170527134258 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Les tres principals entitats independentistes (l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència), reunides avui a Barcelona de forma extraordinària, han instat el Govern i els partits sobiranistes, després del cop de porta del Govern del PP a la consulta pactada, a "anunciar la data i formular la pregunta del referèndum, sense més dilacions que les converses d'urgència que es puguin produir amb les formacions polítiques i socials del país".

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha afirmat que, després de l'última i rotunda negativa del Govern del PP al referèndum acordat, les associacions han arribat "al convenciment que ja no té sentit esperar més, per tant a qui li pertoca convocar el referèndum, que és el Govern, i als partits que li donen suport, els demanem que facin el pas definitiu per anunciar la data i la pregunta" de la consulta. Jordi Cuixart, líder d'Òmnium, també s'ha dirigit al president Carles Puigdemont: "President, ara és l'hora de tenir data i pregunta, no podem esperar més davant un Estat espanyol que ha negligit la seva responsabilitat d'oferir una sortida dialogada".

APEL·LACIÓ ALS COMUNS

En els discursos dels tres dirigents i en les respostes a la roda de premsa posterior s'han repetit les apel·lacions que l'espai polític dels comuns s'uneixi al referèndum unilateral. Neus Lloveras, de l'AMI, ha demanat als partits favorables al dret a decidir, després del no rotund a l'opció del referèndum pactat, "que s'hi pronunciïn i decideixin si estan amb la gent que defensem aquest referèndum o no ho estan".

Respecte a l'espai de Podem, Cuixart i Sànchez s'han mostrat optimistes: "Una part molt important d'aquest sobiranisme que es manifesta a l'espai dels comuns i les noves confluències i de Podem Catalunya es manifesta cada vegada més en la seva voluntat de mobilitzar-se i participar en aquest referèndum". El líder de l'ANC ha afirmat que "aquest espai, els comuns, que representen una realitat ben viva del país, que són expressió tantes vegades de mobilitzacions ciutadanes que han sigut punta de llança per transformar drets i llibertats, estem convençuts que estan i seguiran estant al costat de la voluntat de la majoria del país".

UNITAT I CONTUNDÈNCIA DAVANT DE L'ESTAT

Notícies relacionades

Sànchez ha mostrat una vegada més la determinació de convocar mobilitzacions per defensar el referèndum dels previsibles moviments que el Govern del PP ja ha anunciat per impedir-lo. I ha advertit que la pilota és a la teulada de l'Executiu de Mariano Rajoy: "El principal problema és per al Govern de l'Estat, tenen el poder, tribunals, mitjans coercitius i poden intentar posar en dificultats la normalitat democràtica però que creïn problemes no els eximirà que els assenyalem com a font del mateix problema, i els problemes que ens puguin generar els resoldrem a través de la unitat, de les associacions, partits i institucions". Cuixart ha anunciat una resposta contundent a l'Estat: "Estem convençuts que davant les urnes el Govern espanyol no tindrà una altra resposta que no sigui la mateixa democràcia, si ho fa d'una altra manera, el poble de Catalunya ha demostrat que ha entomat els reptes col·lectius des de la serenitat i tenacitat però també la contundència".

Les tres entitats sobiranistes, que reunien per primera vegada de forma conjunta les seves respectives direccions, han deixat marge al Govern de Puigdemont perquè defineixi, amb els partits, el calendari per anunciar la data i la pregunta del referèndum. I en tot cas han mantingut la porta oberta a una solució negociada per a la celebració de la consulta d'autodeterminació. Sobre la hipòtesi d'una declaració unilateral d'independència com a alternativa si el referèndum és avortat per l'Estat, les associacions no han debatut la qüestió i tampoc han contestat en la roda de premsa sobre aquesta possibilitat.