ENTREVISTA AL VICEPRESIDENT DEL GOVERN

Oriol Junqueras: "El castellà no perdrà cap dret a l'Estat català"

Entrevista a Oriol Junqueras, conseller d’Economia i Hisenda. / JOAN CORTADELLAS

6
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

–Vostè, el president i el conseller Romeva van anar a Madrid dilluns passat. ¿Van tenir la sensació d’haver complert amb un mer tràmit?

–El nostre compromís és fer el referèndum i, si fos possible, pactat amb l’Estat. Desgraciadament, l’Estat no el vol negociar, així que està bé que hi insistim per deixar patent la seva postura.

–Però això té un final. Un tancament d’etapa i un inici d’una altra fase. ¿Què hi ha en aquesta nova escena? ¿Què pot esperar el ciutadà?

–Percebrà el compliment del compromís. Que després de l’estiu hi haurà un referèndum, que hi haurà una convocatòria i, abans, l’anunci de la data i la pregunta, perquè hi ha un 80% dels catalans que volen decidir en un referèndum.

"En el nou Estat garantirem els drets del català i el castellà. En educació, anglès i quarta llengua"

–Després de les paperetes i les urnes, ¿és el torn ara del cens i dels col·legis electorals?

–Nosaltres treballem diàriament en tots els elements que han de permetre portar a terme la consulta i aquests elements són els que vostè cita, efectivament. Esperem treballar entre tots per complir amb les característiques que es necessiten per a un referèndum, és a dir, que s’assembli el màxim possible als processos electorals habituals. 

–¿Percep un canvi de tàctica per part del Govern d’Espanya, posant l’accent a guanyar la batalla de la imatge? 

–Una cosa és que intenti millorar la imatge i una altra que ho aconsegueixi. Quan se senten declaracions de dirigents del PP o del Govern dient que el ‘Govern farà tot el possible per impedir el referèndum’ i que no renuncia a cap instrument, es fa evident que no pot millorar la seva imatge, perquè els ciutadans de Catalunya i l’opinió pública mundial, entre els que fan tot el possible per votar i els que fan l’impossible perquè no es voti, preferiran estar al nostre costat.

–Vostès es mouen en un hermetisme absolut, malgrat tot, a vegades es filtren documents que els deixen en mal lloc. ¿Els preocupa aquesta distorsió?

 

"És ben possible que el Govern hagi filtrat la suposada llei de transitorietat. No és la nostra"

–El Govern sempre intenta de carregar contra nosaltres. Anuncien processos d’inhabilitació, querelles, condemnes futures, posen un ministre de l’Interior a crear proves falses. Tot perquè el procés es desenvolupi en un entorn complicat. A més a més, sabem que no té escrúpols per, quan li convé, crear proves o informes o números de comptes corrents. És ben possible que l’Estat hagi filtrat aquest suposat document que fa referència a la llei de transitorietat que no es correspon amb el que nosaltres estem fent, que només és garantir les condicions jurídiques del referèndum perquè sigui reconegut internacionalment. 

–Seguint amb el document d’aquesta setmana, la primera reacció del Govern català no va ser negar la veracitat del document, sinó apuntar que estava «desactualitzat». I per tant, mentre no hi hagi un altre document que rectifiqui el que s’havia donat per bo, però antic, l’última versió és aquesta.

–Ho diré d’una altra manera. Si algú va dir que aquest document no estava actualitzat va ser una expressió que no s’ajustava a la realitat. És un document que no es correspon amb els documents amb què treballa el Govern.

–Un dels aspectes del document que més polseguera ha aixecat és l’eventual estatus que tindria el castellà en una república catalana.

–Aquest és el millor dels arguments que demostren que aquest document és impossible que sigui del Govern. Perquè el nostre compromís és el del respecte i el manteniment de tots els drets, també els lingüístics. La posició d’ERC i la meva és d’una claredat meridiana mantinguda sostingudament en el temps des de fa molts anys i és que el castellà serà una llengua que no perdrà cap dels drets dels que té a la Catalunya autonòmica.

–I per tant serà cooficial

–Per tant, estic segur que la ciutadania assenyalarà en el procés constituent que ha de tenir la mateixa categoria que actualment. Jo sempre m’he expressat en termes de cooficialitat. La gran diferència és que es passarà d’un Estat que juga contra el català a un que hi juga a favor. I la república serà garant que es pugui accedir a l’Administració en castellà. Igual que serà garant dels drets dels occitanoparlants, en la mesura en què també serà oficial. En educació desitgem que el català i el castellà siguin acompanyats per l’anglès i per una quarta llengua, cinquena comptant l’occità. 

–¿Ja han trobat algú que capitanegi la campanya del no? De moment és una plaça vacant.

–A nosaltres no ens correspon trobar els que impulsin aquesta campanya. Encara que celebraríem que hi hagués algú. Perquè ens sentim molt pròxims als que volen votar no. Els sento dels meus, perquè amb ells compartim l’anhel de votar, l’anhel democràtic, i només ens diferencia la papereta que introduiríem.

"El PP usa el procés per tapar la seva corrupció. Si algú pretén el mateix a Catalunya, ens tindrà en contra"

–¿A quant està la Generalitat de poder recaptar tots els impostos a Catalunya?

–Nosaltres treballem per assumir totes les responsabilitats que ens corresponguin ara i en el futur, d’acord al que decideixi la ciutadania. 

–¿Però l’horitzó temporal d’assumpció de les noves responsabilitats és coherent amb el del referèndum?

–És un horitzó temporal coherent amb el convenciment que les responsabilitats econòmiques són compartides amb tots, que hi ha unes reputacions creuades, no només amb Espanya, sinó també amb el conjunt de la comunitat internacional i amb els operadors públics i els privats. Perquè els tenidors de deute del Regne d’Espanya són privats. Estem en aquest horitzó que correspon a la voluntat d’exercir amb plenitud les responsabilitats que ens corresponen. I si algú volgués impedir que exercíssim aquesta plena responsabilitat, en el fons s’estaria fent mal a ell mateix .

–¿Vostè planifica per encàrrec del president el referèndum. Ha comptat amb la lleialtat i la solidaritat dels consellers del PDECat?

–Estic convençut que sí. És un compromís compartit.

–¿Es mossega la llengua en els assumptes de corrupció de CDC?

–La nostra posició és claríssima, estem en contra de qualsevol mena de corrupció. Hem utilitzat expressions molt contundents, hem dit que ens fa fàstic. I no només el que diem, també el que fem. Som el partit més antic de Catalunya i amb una netedat absoluta des de fa 86 anys. 

–¿En nom del referèndum els han imposat alguna vegada el silenci sobre aquestes qüestions?

–El millor servei que podem fer al referèndum, al país i a la seva gent és eliminar qualsevol rastre de corrupció i impossibilitar-la en el futur. No podem fer un nou Estat immoral i ineficient. La corrupció i nosaltres estem en guerra oberta. I l’anem guanyant.

–Hi ha qui ha construït el binomi independentisme-corrupció. Interposar una querella contra excàrrecs de CDC pel cas 3%, com ha fet la CUP, és la millor manera de trencar aquesta identificació?

–Cada una de les decisions que prenem demostren que anem contra la corrupció. Qualsevol mesura que prenguin altres per frenar la corrupció compta amb la nostra simpatia. La independència ha sigut utilitzada com a cortina de fum per tapar la corrupció per part del PP, que té desenes de casos de corrupció i centenars de càrrecs imputats i condemnats.

–I a Catalunya no hi ha hagut ningú que hagi aixecat una cortina de fum homòloga?

–Si algú té aquesta temptació, sap que ens trobarà absolutament en contra. Sens dubte.

–¿D’aquí fins al mes d’octubre vinent veurem i viurem coses que no hauríem cregut mai abans?

–Jo estic en política per fer la república. I faré tot el que sigui possible perquè la situació a l’octubre sigui diametralment oposada a l’actual.

"Exercirem totes les responsabilitats econòmiques i si algú ho impedeix es farà mal a ell mateix"

Notícies relacionades

–¿Hi ha risc que en sis mesos tota una generació de polítics independentistes se’n vagi cap a casa?

–Segur que Espanya farà tot el que sigui possible per inhabilitar-nos. I com que ja ho donem per descomptat, el que ens toca és fer tot el que sigui possible per aconseguir el contrari. I ho aconseguirem. El meu paper i el meu futur en aquest procés són irrellevants comparats amb el mateix  procés.