Podem confia que el PSOE s'abstingui en la moció de censura

La decisió implicaria el primer gest simbòlic d'entesa entre Sánchez i Iglesias

La iniciativa tampoc tiraria endavant, però permetria al socialista desmarcar-se i evitaria al podemista més erosió

zentauroepp33353617 madrid  30 03 2016  pedro s nchez psoe  y pablo iglesias  po170501212047

zentauroepp33353617 madrid 30 03 2016 pedro s nchez psoe y pablo iglesias po170501212047 / JOS LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La victòria de Pedro Sánchez com a líder reelecte del PSOE pot fer fer un gir substancial a la moció de censura que Units Podem ha plantejat contra Mariano Rajoy, que es debatrà el dia 13 de juny al Congrés dels Diputats. Fonts del partit de Pablo Iglesias admeten que confien que el nou cap socialista advoqui per l’abstenció al ple després de la conversa que els dos líders van mantenir dilluns.

Els seus socis catalans, En Comú Podem, també confirmen que esperen «com a mínim l’abstenció» i que després de la campanya que ha fet Sánchez a les primàries veurien «incomprensible» un vot en contra. La neutralitat no evitaria el fracàs numèric de la moció, però seria un important gest simbòlic de cara a l’aliança anti-Rajoy que Sánchez i Iglesias comencen a explorar en aquesta nova etapa.

Podem dona per perduda la victòria matemàtica (PP, Ciutadans i PNB hi votaran en contra) i se centra a aconseguir un triomf moral. L’abstenció de Sánchez seria un revulsiu. El número u socialista ha mantingut des del principi que no recolzarà una moció «perdedora», però no ha especificat que el vot del PSOE sigui en contra. Els morats confien que Sánchez es distanciï de la posició fixada per la gestora, que hi va mostrar un rebuig rotund quan va tenir coneixement de la iniciativa. «No és el moment de posar-nos les coses difícils entre nosaltres», va al·legar ahir la seva portaveu, Irene Montero, que va demanar a Sánchez que «reflexioni».

PERFIL PROPI / En primer lloc, Sánchez evidenciaria el canvi de rumb que suposa el seu retorn a la secretaria general. Mostraria un perfil propi i evitaria quedar arraconat entre els que sostenen Rajoy. Seria també un escut, ja que s’evitaria que Podem li pogués retreure que va votar juntament amb el PP i C’s per mantenir el president.

A més a més, l’abstenció permetria a Iglesias i Sánchez començar a teixir l’aliança anti-Rajoy que busquen. Continuen sent dos líders que mantenen un recel mutu, però tots dos semblen haver assumit que necessiten un cert alineament més enllà de la rivalitat que mantenen per seduir el mateix electorat.

Notícies relacionades

Per a Iglesias, l’abstenció seria un cop de mà en una situació especialment delicada. El cap podemista sap que perdrà la moció de censura i persegueix una victòria moral, simbòlica, que transcendeixi la mera votació parlamentària. Per això va intentar recollir el suport del carrer en la concentració de la Puerta del Sol madrilenya de dissabte passat i sap perfectament que l’abstenció socialista li donaria oxigen. La neutralitat del PSOE evitaria la imatge de pràcticament tot l’arc parlamentari en contra, encara més en un debat en què les regles del joc es poden fixar en contra seu.

Rajoy delegarà en el seu portaveu el debat i el mateix podrien fer Ciutadans i el PNB per a menystenir-lo. A més a més, el Congrés especula amb concentrar tot el debat en un únic dia per restar transcendència a l’enfrontament.