Compromís demana a Podem que retiri la moció de censura fins al congrés del PSOE

L'únic suport incondicional d'Iglesias prefereix esperar que Sánchez tingui el seu equip de direcció

Reivindica "generositat" a socialistes i podemistes per fer fora Rajoy de la Moncloa

epons32653318 gra399  madrid  03 02 2016   la diputada de compro160204135647

epons32653318 gra399 madrid 03 02 2016 la diputada de compro160204135647 / J P Gandul

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Compromís no vol una moció de censura unilateral d'Units Podem abocada al fracàs i amb un candidat, Pablo Iglesias, que aixeca un ampli rebuig parlamentari. El PERIÓDICO ha pogut saber que la força valenciana demanarà als morats que retirin la iniciativa per esperar fins que el líder reelecte del PSOE, Pedro Sánchez, elegeixi el seu equip de direcció al congrés federal del 16 al 18 de juny. Si Iglesias no recapitula, el debat parlamentari se celebrarà el dimarts 13-J, en l'antesala del conclave socialista.

Compromís és l'únic partit que fins ara havia transmès el seu suport incondicional a la moció i plantejarà la seva reivindicació aquest dijous, en una compareixença al Congrés al migdia. Els seus diputats insisteixen en la necessitat de buscar el consens més ampli possible perquè la moció no sigui fallida. Prefereixen donar-li temps a Sánchez perquè reconstrueixi la seva estructura directiva i explorar llavors una estratègia comuna, factible per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. 

Els diputats valencians demanen a les dues forces “generositat” per teixir una estratègia viable contra el PP, que transcendeixi el cop d'efecte mediàtic. 

La reivindicació de Compromís posa més pressió sobre les espatlles d'Iglesias. Sánchez ja li va anunciar dilluns que, encara que comparteix que Rajoy no pot continuar com a president del Govern, no el recolzarà en aquesta moció ni tampoc en presentarà una altra de segell socialista amb la urgència que el líder morat li demana com a condició per retirar la seva. Tot i així, com va anunciar dimecres aquest diari, a Podem confien en una abstenció del PSOE.

DIFERENTS OPINIONS

Compromís ja havia plantejat en una reunió amb la dirección de Podem que resultaria més útil esperar el PSOE. La reunió es va produir quan els socialistes estaven submergits en el seu procés de primàries, però, malgrat aquesta reflexió, els morats van decidir tirar endavant amb el seu pla i van registrar la moció divendres passat, abans que es conegués diumenge el vencedor del PSOE. Iglesias va negar que ningú hagués plantejat a les reunions esperar que els socialistes elegissin el seu secretari general i va imposar el seu criteri.

A l'executiva no tots hi estaven d'acord. Com va avançar aquest diari, hi havia dirigents que preferien esperar per allargar la mà al PSOE i altres donaven per perduda la moció i insistien que l'important era el cop d'efecte en un moment de màxima vulnerabilitat dels socialistes.

Notícies relacionades

Compromís va ser soci electoral de Podem al País Valencià el 20-D i el 26-J, però no es va integrar en el grup d'Units Podem i va preferir sumar-se al Grup Mixt. Des d'aleshores, els valencians han secundat la majoria de les iniciatives podemistes, però també han marcat distàncies i un perfil propi. 

Iglesias no ha comptat amb la seva opinió abans de presentar les seves grans posades en escena. No els va avisar de l'oferta del govern de coalició a Sánchez, després del 20-D, i només els va trucar uns minuts abans de donar a conèixer la moció de censura, quan la premsa ja ho portava als titulars.