LES PORTADES DE LA PREMSA

De les ombres de Messi, l'evasió de Ronaldo i que Podem ja no és l'enemic del PSOE

'La Vanguardia' destaca que el fisc denuncia el 'merengue' pels 23 milions que va destapar Football Leaks i l''Abc', que els comptes de la fundació de l'astre culer no quadren

Sánchez planteja al 39 congrés que la relació de l'esquerra deixi de basar-se en l'aniquilament mutu i tingui com a objectiu comú debilitar l'autèntic adversari, el PP

portada-vanguardia-25-05-2017

portada-vanguardia-25-05-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Unes suposades ombres comptables de la fundació de Leo Messi -més enllà de la ratificació pel Tribunal Suprem de la condemna de 21 mesos per un suposat frau de 4,1 milions d'euros el 2007, el 2008 i el 2009 de l'astre del Barça- i la tardana decisió de l'Agència Tributària de denunciar ahir mateix davant la Fiscalia de Madrid Cristiano Ronaldo per un suposat delicte d'evasió d'almenys uns 23 milions a compte dels més de 150 que hauria amagat il·lícitament per drets d'imatge des que va fitxar el 2009 per Florentino Pérez són el que crida més l'atenció de les portades de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui.

No cal dir que eludir impostos és un delicte, que un aspira que l'implicat rescabali el que ha sostret, en especial quan el vigent sistema fiscal espanyol és d'una injustícia social infame per més que la tan invocada Constitució proclami que ha de ser progressiu i que el frau massiu és una plaga per a la democràcia.

DE FRANÇA I ESPANYA

Però som al regne d'Espanya. Per això dèiem que era tardana l'actuació del fisc, just un dia després que la policia francesa registrés la seu del París Saint-Germain i els domicilis dels futbolistes Ángel Di María Javier Pastore, retratats pel Football Leaks, que va destapar Ronaldo com a evasor, cosa que havia portat dimecres 'El Mundo' a denunciar editorialment que a "França persegueix el delicte i aquí s'imputa el que ho denuncia", ja que el diari està acusat per publicar la filtració de Football Leaks juntament amb altres mitjans europeus.  

Total, que semblaria lògic pensar que al Bernabéu no podien ser menys que al Camp Nou  amb els diners del futbol, ja se sap. Però l'astre blaugrana ja està condemnat reu -l'advocat de l'Estat el va titllar de 'capo' a la vista- d'una ínfima quantitat respecte al que aparentment ha defraudat l'ídol 'merengue'.

ELS COMPTES DE L''ABC' 

I en aquestes un diari madridista fins dalt de tot com l''Abc' li fa avui un altre vestit a mida al clan Messi sense que Ronaldo estigui encara ni tan sols imputat. Titulars de portada: "La fundació de Leo acumula ombres comptables. L'oenagé del futbolista, constituïda el 2007 però no registrada fins al 2013, rep el 90% dels seus ingressos del Barça. El 2014 va gastar més en assessories i lloguers que en fins socials".

A dins, el diari escruta en primícia la fundació familiar i titula que els comptes no quadren. A continuació, cinc subtítols. 1) El 2014 només va destinar 352.000 euros a projectes i en va gastar 429.000 en assessors i lloguers. 2) Paga una renda de 8.000 euros mensuals per l'oficina de Barcelona, encara que només tenen una empleada. 3) Acumula en efectiu 6,6 milions d'euros malgrat que hauria de destinar el 70% dels seus ingressos a l'acció social. 4) El club li va donar 5 milions en els tres anys que ha presentat comptes; la resta de mecenes, 587.000 euros, i 5) Malgrat que el Barça li dona el 90% del seu pressupost, Messi diu que ha gastat 800.000 euros 'per obtenir ingressos'.        

L'OBJECTIU DE L'ESQUERRA              

Les primeres pàgines de la premsa de paper tenen avui, amb tot, dos fils conductors més. Un és el pols de Rajoy i Puigdemont pel futur de Catalunya i Espanya; aquí teniu 'El País' ("El Govern, disposat a tot per impedir el referèndum"). L'altre són els primers passos de Sánchez en la reconquistada secretaria general del PSOE, que apunten a un canvi de rumb en tota regla: els barons no seran a l'executiva -per la caverna ('Abc' i 'La Razón'), això és una purga-; hi haurà duresa amb el PP per la corrupció, i hi ha predisposició perquè l'esquerra pugui acordar objectius comuns.

Això últim es plasma en un editorial d'EL PERIÓDICO, que diu a portada que "Podem demana al PSOE l'abstenció en la menció de censura", i que fa vots per aquesta entesa amb una reflexió titulada "L'esquerra i l'objectiu comú. La victòria de Sánchez -subtítol- obre un espai d'acord entre el PSOE i Podem si no s'embranquen en batalles estèrils". És aquí.

SENSE ENYORAR EL BIPARTIDISME 

I de manera més precisa es concreta al digital ‘InfoLibre’, que passada la mitjanit obria amb aquests titulars: "Sánchez planteja que Podem no és l''enemic' del PSOE, però critica l'estil d'Iglesias. El secretari general electe remet a les seves simpatitzants propostes per esmenar la ponència marc del partit en el 39 congrés federal. Assegura que la relació PSOE-Podem no s'ha de basar en 'l'aniquilament mutu', sinó a debilitar 'l'autèntic adversari, el PP'".

Aquest és el 'lead': "El secretari general electe del PSOE considera que Podem i els seus votants no són els 'enemics' del seu partit, i afirma que les relacions entre socialistes i morats no s'han de basar 'en el menyspreu i l'aniquilament mutu'. A més, assegura que no és un 'nostàlgic del bipartidisme' i diu que l'objectiu fonamental és 'desallotjar com més aviat millor el PP del Govern d'Espanya'. Però critica l'actual direcció del partit morat, que 'sembla perseguir més el seu propi protagonisme que un genuí desig de recerca d'aliances'. 'Aquest no és el camí per arribar a alternatives de progrés', diu".

Segon paràgraf: "Així figura en la proposta d'esmenes a la ponència marc del 39 congrés federal del PSOE que l'equip de Sánchez va remetre aquest dimecres als inscrits a la seva pàgina web. Des d'aquest mateix dimecres i fins diumenge, a les agrupacions locals i als comitès provincials socialistes s'elegeix els delegats al conclave i es proposen canvis al text elaborat per encàrrec de la comissió gestora i coordinat per Eduardo Madina i José Carlos Díez. Els sanchistes volen que al full de ruta polític i econòmic oficial del partit hi figurin moltes de les mesures i reflexions del document polític de la candidatura. De fet -comença el tercer paràgraf-, el conjunt d'esmenes planteja modificar més de la meitat dels 1.623 punts de l'actual text..." És aquí.

LA DERROTA D'UNA ÈPOCA 

Sobre el tema, ‘El Diario’ entrevista Manuel Escudero, assessor econòmic de Sánchez, que precisa: “Les aliances amb Podem s'hauran de veure. No és un plantejament immediat', diu l'economista, que no creu que hagin de recolzar la moció de censura d'Iglesias". Aquí ho teniu.

I a 'Público', Máximo Pradera aborda a “La síndrome del Gran Leslie” la tradicional desunió de l'esquerra espanyola i les expectatives de la moció de censura i de desallotjar el Rajoy que encara no ha felicitat Sánchez per la seva reelecció. L'article dona peu al debat i als comentaris amb l'objecció que no va ser Iglesias qui va dir 'no' a Sánchez, que van ser Iglesias i el 90% dels inscrits a Podem els que van votar en contra de recolzar gratis el pacte de govern firmat per Ciutadans i el PSOE. Aquí.

Com feia pensar l'anàlisi de Josep Ramoneda a l'‘Ara’ de dimecres: la derrota de Susana Díaz, més que la victòria de Sánchez, suposa "la derrota d'una època”. És aquí.    

                   

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El Govern, disposat a tot per impedir el referèndum"; "Puigdemont formalitza per carta la seva petició de negociar els termes de la consulta"; "El suïcida de Manchester era part d'una àmplia xarxa terrorista"; "Els psicòlegs que atenen l'assetjament escolar cobren com a telefonistes"; "Els tentacles del policia Villarejo en la justícia".

EL MUNDO

"Sánchez exigeix al PSOE duresa contra el PP per la corrupció"; "Una xivatada va permetre a González buscar micros al seu despatx"; "Carmena va subvencionar massatges i limusines per a les estrelles de Bollywood"; "El TS considera 'insòlit' que no s'acusés els assessors fiscals de Leo Messi".

ABC

"La fundació de Leo Messi acumula ombres comptables".

LA RAZÓN

"Caça a la xarxa gihadista"; "Puigdemont convida polítics europeus a conèixer la 'tensió que viu Catalunya"; "Sánchez purga els barons i posa Ábalos com a portaveu al Congrés"; "El Papa es reuneix amb Trump 20 minuts menys que amb Obama".

ARA

"Sánchez aparta els barons de la direcció del PSOE"; "Londres, militaritzat"; "El Papa rep Trump amb fredor i només 27 minuts"; "El Suprem ratifica la comdemna a Messi"; "Tot l'univers Bowie, a Barcelona". 

EL PUNT AVUI

"Puigdemont a Rajoy: 'Ha arribat l'hora de dialogar"; "Londres ha desplegat els primers soldats contra el terrorisme"; "Sánchez apartarà els barons de l'executiva"; "L'univers total de David Bowie".

LA VANGUARDIA

"Hisenda denuncia Ronaldo davant la fiscalia per delicte fiscal. El Suprem confirma la pena de 21 mesos per a Messi"; "Tensa audiència papal"; "L'exèrcit pren els carrers del Regne Unit per aplacar la sensació d'inseguretat"; "Nova tragèdia amb desenes de refugiats ofegats al Mediterrani"; "Sánchez prepara una direcció sense barons territorials"; "Macroaliança urbana contra la pobresa energètica".

EL PERIÓDICO

"Barcelona prepara una forta pujada del cadastre"; "La policia investiga una xarxa de suport al terrorista de Manchester"; "Macron prolonga fins al novembre l'emergència a França"; "Podem demana al PSOE l'abstenció en la moció de censura"; "Detingut per abusos sexuals un empleat del col·le de discapacitats".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Els propietaris dels 5.400 pisos buits de Bilbao pagaran un 25% més d'IBI"; "Màxima alerta al descobrir-se que el terrorista de Manchester va tenir suport d'altres gihadistes"; "Tubacex firma a l'Iran el contracte de la seva història per valor de 556 milions".