La moció de censura de Podem es debatrà el dimarts 13 de juny

La presidenta anuncia el dia del ple després de parlar amb els portaveus dels grups

El PP dona per fet que Rajoy delegarà en Rafael Hernando la rèplica a Iglesias

undefined38524581 podemos  we can  party leader pablo iglesias delivers his sp170523181925

undefined38524581 podemos we can party leader pablo iglesias delivers his sp170523181925 / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats ha fixat per al dimarts 13 de juny el ple per debatre la moció de censura registrada per Units Podem divendres passat. La presidenta, Ana Pastor, ha confirmat la data després de posar-se en contacte aquest matí mateix amb els portaveus dels grups per explorar les seves opinions respecte a quin dia és millor per al calendari. 

Fonts parlamentàries consideren que no serà abans del 5 de juny, en uns dies en què no hi ha sessions ordinàries previstes. La setmana que ve resulta impossible, perquè l'agenda està completa amb el ple dels Pressupostos, que començarà dilluns a les quatre de la tarda i que ocuparà tres dies. 

L'engranatge parlamentari es posa en marxa, encara que Pablo Iglesias va oferir aquest dilluns al líder reelecte del PSOE, Pedro Sánchez, retirar la iniciativa si presenta una moció del partit socialista a la qual els morats s'unirien. Sánchez convé que és "insostenible" que Mariano Rajoy segueixi a la Moncloa, però els dos secretaris generals van constatar que tenen "estratègies diferents" per encarar aquesta possibilitat. Tot i que busquen una aliança, el pacte no està avançat. Podem ha anunciat que, mentre el PSOE no registri una alternativa, tirarà endavant la seva moció.

Mentrestant, queda per confirmar quins oradors sortiran a defensar-la des de les files morades, encara que és previsible que ho faci Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem. Segons el reglament del Congrés, un ponent la defensarà en el ple, sense temps limitat. A continuació serà el mateix candidat, en aquest cas Iglesias, també sense temps màxim, qui pujarà a la tribuna.

EL PRESIDENT NO RESPONDRÀ A IGLESIAS

Després d'un descans perquè els grups puguin preparar les seves intervencions, és el torn de la resta de portaveus, amb 30 minuts d'intervenció. Fonts populars confirmen a aquest diari que no està previst que sigui Rajoy qui doni la rèplica a Iglesias. Sostenen que, amb tota probabilitat, aquest paper serà assumit pel portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando. 

Està pendent de confirmar quin portaveu socialista intervindrà. Diumenge a la nit, després de confirmar-se la victòria de Sánchez a les primàries, va presentar la dimissió Antonio Hernando, que ocupava aquest càrrec.

Queda per decidir, també, si el debat es concentrarà en una única jornada o si ocuparà dos dies. En gran mesura depèn de la voluntat de la Cambra i de l'horari que es fixi com a inici. 

La {mocion} de censura de Podem es debatrà el dimarts 13 de juny

La presidenta anuncia el dia del ple {tras} parlar amb els portaveus dels grups

Notícies relacionades

El PP dona per fet que Rajoy delegarà en Rafael Hernando la rèplica a Iglesias

El Congrés dels Diputats ha fixat per al dimarts 13 de juny el ple per debatre la moció de censura registrada per Units Podem divendres passat. La presidenta, Ana Pastor, ha confirmat la data {tras} posar-se en contacte aquesta mateixa demà amb els portaveus dels grups per explorar les seves opinions respecte a quin dia és millor per al calendari.