LES PORTADES DE LA PREMSA

"La secessió perd suports", titula 'El País', que insta les Corts a actuar, amb Rajoy o sense

El diari reclama que es freni el conjur de les lleis de desconnexió amb Espanya i Metroscopia estima que el 61% dels catalans rebutgen la independència unilateral

L'enquesta vaticina que únicament el 42% diria 'sí' en un referèndum davant el 49% que votaria que no. Però si hi ha sortir de la UE, només el 39% recolzarà la secessió

portada-mundo-24-05-2017

portada-mundo-24-05-2017

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El drama que envolta la matança juvenil de Manchester a càrrec d'un gihadista suïcida de l'Estat Islàmic al final d'un concert d'Ariana Grande dilluns a la nit és el fil conductor de les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona d'avui, però tampoc aconsegueix relegar del tot el plet pel futur de Catalunya i d'Espanya.

Tant perquè la Generalitat de Puigdemont i Junqueras demanarà una resposta formal sobre el referèndum a l'inquilí de la Moncloa, com perquè mig Govern i el PP acusen aquells de colpistes pels seus plans després d'anys de diàleg de sords, com perquè -i això sembla el més interessant- 'El País' canta victòria demoscòpica ("La secessió arriba al nivell més baix de suport popular", titula en primera), a la vegada que reclama editorialment "que les Corts actuïn" i "intervinguin en la resolució de la qüestió catalana", amb el Govern espanyol de Rajoy o sense, si aquest persisteix en la seva incapacitat per fer-ho.

LES DADES DEL SONDEIG 

'El País' desgrana en dues pàgines l'enquesta de Metroscopia feta entre el 8 i el 10 de maig a un miler d'adults a Catalunya i que dona per a dos titulars grassos. Un: "El procés sobiranista perd suports en el moment decisiu". El 66% creu que el procés no va bé i només el 34% preveu que la independència serà possible en algun moment més o menys pròxim, quan el 2014 ho considerava el 43%".

A més, cauen fins al 42% els favorables a la secessió davant el 49% que la rebutgen, i els partidaris només serien el 39% si per aconseguir-la s'hagués de sortir de la UE.

El segon gran titular, que és subtítol de portada, diu: "El 61% dels catalans rebutgen la independència unilateral". Aquesta hipòtesi només la recolza el 35%. I el 67% rebutja que s'aprovin sense debat les lleis de desconnexió.

L'entrega demoscòpica es completa amb l'enquesta preelectoral, que dona aquest vaticini: ERC, 19,8%; Catalunya Sí que es Pot, 11,4%; el PSC, 11,3%; Ciutadans, 10,7%, PDECat, 6,8%; PP, 4,3%, i la CUP, 2,4%.

TRES EDITORIALS

L'editorial d''El País' subscriu que l'esborrany secret de projecte de llei de desconnexió que va divulgar en primícia dilluns i dimarts és una agressió frontal a les llibertats dels catalans, a l'Estatut i a la Constitució en la mesura que pretén imposar la independència a la brava mitjançant una conjura antidemocràtica. Per això insta el legislatiu a prendre la iniciativa si el Govern de Rajoy segueix renunciant a fer-ho, i invoca -sense cap referència legal ni normativa- els grups del Congrés dels Diputats i els del Parlament de Catalunya, treballant conjuntament si fos necessari.    

Per altra banda, un editorial de 'La Vanguardia' dona per bo que aquest esborrany de llei de transitorietat jurídica desvelat per 'El País' té més d'un any i que només és un esbós inacabat, però adverteix que no per això és menys inquietant i, sobretot, que és un error irresponsable per més que irriti el quietisme de la Moncloa.

L'editorial d''El Punt Avui', no obstant, reclama menys amenaces i més política del Govern del PP, i dona per bona, com a mal menor, la declaració unilateral d'independència, arribat el cas. Xevi Xirgu denuncia l'estratègia de la por i l'amenaça que manté el PP i es pregunta sarcàsticament si la dreta espanyola no té cap responsabilitat en el xoc de trens que s'acosta.

DEUTE I PROTOCOL  

I si 'El Mundo' destaca que el 66% del deute de Catalunya ja està en mans de l'Estat, 'La Razón', ressalta que la Moncloa ha fixat un protocol anticonsulta per als funcionaris catalans, a qui insta a demanar les ordres per escrit i recórrer als serveis jurídics per denunciar la il·legalitat.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"La secessió arriba al nivell més baix de suport popular"; "Nombrosos menors entre les víctimes de Manchester"; "Els juristes qualifiquen de disbarat la llei de ruptura"; "L'Argentina comença a reconèixer la misèria: el Govern de Macri aborda la legalització de les barraques de 400.000 famílies".

EL MUNDO

"L'IS es vana de la matança d'adolescents a Manchester"; "La policia registra la seu del PSG i les cases de Di María i Pastore"; "Rajoy compara el desafiament secessionista de Puigdemont amb 'la pitjor de les dictadures"; "Més del 65% del deute de Catalunya ja està en mans de l'Estat".

ABC

"Hem matat els vostres fills".

LA RAZÓN

"Massacre d'innocents"; "La Moncloa fixa un protocol anticonsulta per als funcionaris catalans"; "Díaz es resisteix a donar el PSOE a Sánchez: rebutja pactar llistes úniques als 'congressets"; "Detingut Sandro Rosell, expresident del Barça, per blanqueig".

ARA

"Manchester plora els seus fills"; "Josep Pujol Ferrusola: 'Si una persona vol manar 23 anys, que no tingui fills"; "Roger Moore, el James Bond 'gentleman', mor als 89 anys"; "Sandro Rosell, detingut per blanqueig de capitals". 

EL PUNT AVUI

"Oferta formal"; "Desconsol a Manchester"; "El govern cedeix i facilita que el Palau acusi CDC"; "Rosell, detingut per blanqueig"; "105 milions per fomentar la lectura".

LA VANGUARDIA

"El PP acusa Puigdemont de pretendre un cop d'Estat"; "La Generalitat rectifica i permet que s'acusi CDC pel 'cas Palau"; "La policia deté Sandro Rosell, acusat de blanqueig"; "Bomba contra els joves".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Massacre juvenil"; "Tres famílies denuncien abusos sexuals en un centre de discapacitats"; "Sandro Rosell, detingut per un delicte de blanqueig de capitals"; "Roger Moore, El Santo que va ser Bond, mor als 89 anys".