CONFERÈNCIA IDEOLÒGICA

Pascal: "El PDECat és un partit pulcre i d'exigència ètica"

La coordinadora general afirma que la seva formació és la força "central" de Catalunya

Els nacionalistes marquen distàncies amb ERC i la CUP exalçant-ne la base liberal

rjulve38411202 gra086 barcelona 13 05 2017 la coordinadora general del 170513175546 / Quique Garcia

rjulve38411202 gra086  barcelona  13 05 2017   la coordinadora general del 170513175546
jgblanco38411053 gra062  barcelona  13 05 2017   el presidente de la generali170513135414

/

2
Es llegeix en minuts

Urgit per les contínues nuvolades de la corrupció, amb el permí del cas Palau, cas Pujol, cas 3%, la cúpula del PDECat ahir va intentar insuflar autoestima a les bases en una conferència ideològica celebrada al Teatre Victòria de Barcelona i a la qual van assistir més de mil persones. Els obscurs llastos de Convergència ja són història, va venir a dir la coordinadora general, Marta Pascal, perquè el PDECat és «un partit pulcre, d’exigència ètica i en acte de servei permanent». També va voler marcar distàncies amb els seus socis a Junts pel Sí, ERC, i també amb la CUP, al remarcar-ne el perfil liberal i negar que existeixi un conflicte entre l’Estat i els mercats econòmics, ja que segons la seva opinió han d’anar de la mà.

Aferrant-se a la seva ascendència que ve de lluny, Pascal va reivindicar la seva formació com «el gran partit central de la Catalunya del segle XXI», i va assegurar que l’independentisme és el principal motor de canvi en la societat catalana, de la mateixa manera que ho va ser el nacionalisme al segle XX. «El PDECat és el partit que necessita Catalunya per arribar al nou Estat», va proclamar. Tot molt en la línia del lema «sense Convergència no hi ha independència» que d’un temps ençà ha anat proclamant Artur Mas per contrarestar l’auge que està experimentant ERC com a alma mater del secessionisme.

L’expresident de la Generalitat, precisament, també va aprofitar la conferència ideològica del partit per definir, juntament amb el seu successor, Carles Puigdemont, la independència com la «caixa d’eines» que permeti implementar el model d’Estat que propugna el PDECat; un model humanista i «social-liberal», amb «colideratge i corresponsabilitat del món públic i el món associatiu i privat» i que no caigui «en l’error de l’estatalització» de tots els àmbits. Es requereix avançar cap a una societat «major d’edat» sense «tuteles» de l’Estat, va rematar l’actual cap del Govern.

Notícies relacionades

NI DRETES NI ESQUERRES / En la mateixa línia, Pascal no ha volgut emmarcar el seu partit en la divisió tradicional entre esquerres i dretes sinó que proposa solucions, contraposant-lo així als moviments de caràcter populista --que no aporten solucions, segons el seu punt de vista--, dels quals ha dit que la seva formació vol «fugir». Aquest ha sigut el moment de la crítica encoberta als comuns i a Podem, malgrat que aquests últims també reneguen des de fa temps de la dicotomia esquerra-dreta i prefereixen parlar dels de dalt i dels de baix.

La coordinadora general dels nacionalistes, que com els seus arxirivals de Ciutadans va celebrar com si fos seva la victòria d’Emmanuel Macron a les eleccions franceses pel fet que representa els valors centristes, va anunciar que l’any que ve se celebrarà una segona conferència ideològica que «actualitzi» l’ideari de la formació, ja que, segons l’opinió de Pascal, el PDECat s’ha d’adaptar als canvis temporals. En l’acte d’ahir també van intervenir la consellera de Presidència, Neus Munté; la d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; el conseller de Cultura, Santi Vila, i el de Territori, Josep Rull, a més a més del cordinador organitzatiu del partit, David Bonvehí, en un acte que va ser presentat per la directora de Cooperació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi.