El jutge va preguntar sis vegades a Oriol Pujol per què no van acreditar el llegat de l'avi

L'imputat no va explicar per què la seva dona va seguir de titular després de donar el llegat al seu germà

Va afirmar que els diners a Andorra li provocaven "més maldecaps que avantatges"

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L'únic fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que va seguir els seus passos en política, Oriol Pujol, no va saber explicar davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata per què ni els seus pares ni cap altre membre de la família aportava un document que acredités on havia estat o qui gestionava el suposat llegat que els va fer el seu avi Florenci. Fins a sis vegades el magistrat l'hi va preguntar i altres tantes l'exsecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya es va remetre al seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, a la presó per aquesta causa des del 25 d'abril.

"Li parlo del que sé, i el que sé comença i s'acaba en el Jordi", va respondre Oriol Pujol al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, que en to col·loquial li mostrava la seva incredulitat perquè mai li hagués preguntat al seu germà per la procedència del llegat i cap d'ells pogués explicar si abans de ser repartit "havia estat ficat en un sac". Segons l'Oriol, va ser el Jordi qui el va informar de la seva existència als 90, sense que ell preguntés més. El 1992 va obrir un compte a la Banca Reig (després Andbank), com la seva mare, Marta Ferrusola, i tots els seus germans el 1992, només dos anys abans que comencés a ocupar càrrecs públics.

L'Oriol, que va abandonar la política després de ser imputat en el 'cas de les ITV', pel qual s'enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó, va admetre que mai havia declarat la deixa del seu avi. La seva versió, segons la declaració que va prestar el 27 d'abril davant el jutge, a què ha tingut accés aquest diari, passa per dir que en el compte es van dipositant en efectiu o per transferència els beneficis que li suposen les làmines financeres en què inverteix el primogènit, així com alguna altra operació que li proposa el Josep i que articulen "a risc", de tal manera que si guanyen, el seu germà li ingressa el benefici, i si perden, ell l'hi reintegra al seu germà. 

LA SEVA DONA, DE COTITULAR

El 20 de desembre del 2008 hi va incloure com a cotitular la seva dona, Anna Vidal, citada davant el jutge dimecres que ve perquè doni la seva pròpia versió de la seva participació en aquest compte. L'Oriol manifesta davant el jutge que ho fa per una raó "sentimental". A ella li han diagnosticat una malaltia que requereix una delicada operació i la parella decideix fer un testament comú.

"El materialitzem el 2009, però el 2008 quan estem en aquest debat, li explico el que no li explicat mai, que disposo d'aquest compte i que com que farem el testament, que entri en aquest compte. És merament figurant, no hi intervé en res", va sostenir Oriol Pujol.

El problema sorgeix pel fet que quan "a finals del 2009 o principis del 2010" ell decideix donar al seu germà Jordi Pujol Ferrusola la seva part del llegat, perquè "l'incomoda", ella segueix com a titular. Tant els fiscals del cas, Belén Suárez i Fernando Bermejo, com l'advocada de l'Estat centren les seves preguntes en aquest aspecte i ell acaba reconeixent que, malgrat ser cotitular, ella no firma el manuscrit amb què dona els fons d'aquest compte al seu germà Jordi.

MÉS MALDECAPS QUE AVANTATGES

Notícies relacionades

"No és una decisió que es prengui estrictament en un dia. Hi ha un procés, una evolució. Me'n vull desprendre. Em dona més maldecaps que avantatges. L'hi consulto a la meva dona; en parlo amb el Jordi i ell em planteja obertament: 'Dona'l'. S'articula, primer verbalment, perquè hi ha aquest acord i, després, un manuscrit en què renuncio i dono plenament poders perquè el Jordi actuï com millor consideri amb aquest compte", ha explicat Oriol Pujol. 

El compte es cancel·la l'octubre o el novembre del 2010, quan, com els seus germans i els seus pares, porten els seus fons a BPA. Les transferències de 553.000 i 64.150 euros que es produeixen des del compte ja les fa el seu germà Jordi, segons el manuscrit firmat per tots dos i que Oriol Pujol suposa que està en poder de l'entitat bancària.