La policia troba a la sala dels Pujol el testament de l'avi Florenci

És el primer document intervingut per la UDEF durant el registre al domicili del matrimoni

Els Pujol atribueixen a una herència els diners que van depositar a Andorra

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Els agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia que es van ocupar el 26 d'abril de fer el registre al domicili del matrimoni Pujol-Ferrusola van trobar a la primera habitació a la qual van accedir, la sala d'estar, el testament atorgat per Florenci Pujol, pare de l'expresident de la Generalitat, el març del 1967.

La família sosté que els diners dipositats a Andorra procedeixen de l'herència que l'avi va deixar a la família per cobrir les seves necessitats davant la incertesa que podia comportar la carrera política de Jordi Pujol, una versió que el jutge instructor del 'cas Pujol', José de la Mata, qualifica a les seves interlocutòries de "mer relat", perquè, entre altres raons, segons la comissió rogatòria remesa per Andorra, allà van dir que els diners procedien d'una herència familiar.

Els agents van arribar al domicili del matrimoni a la ronda General Mitre de Barcelona a les vuit del matí, encara que el registre en si no va començar fins a les 9.40 hores. Es va donar per acabat a les 15.07. Els va obrir la porta la mateixa Marta Ferrusola, i poc després es van personar un dels seus advocats, Albert Carrillo, i dos dels seus fills, primer Pere i després Josep, per assistir a la diligència. L'expresident va marxar al seu despatx professional al carrer Calàbria per presenciar el registre que s'hi anava a fer, i la seva dona va autoritzar la seva filla Marta a estar present en la inspecció del seu domicili de Queralbs.

El primer element de què deixa constància l'acta dels registres practicats a la vivenda habitual del matrimoni a Barcelona és el testament de Florenci Pujol, que la família guardava a la sala d'estar juntament amb el de Maria Soley, mare de Jordi Pujol, i el que va fer el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. Estaven amb altres documents, com un poder de Banca Catalana i una escriptura de constitució de Fiduciaria Barcino, dels anys 1967 i 1965, respectivament.

DE "VALOR SENTIMENTAL"

El registre continua per les habitacions. A la caixa forta hi havia diversos documents que Pere i Josep Pujol van decidir fotografiar al considerar-los de "valor sentimental". Segons l'acta, a la qual ha tingut accés aquest diari, hi havia algunes cartes manuscrites, una de Jordi Pujol a Marta Ferrusola i una altra de Joaquín Pujol, però la majoria dels documents eren llibretes bancàries, una carta del banc suís Lombard Odier i una altra d'un pagament a Hisenda. També hi havia la citació de la família davant el Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, que va ser el que va investigar els diners trobats a Andorra abans de remetre les actuacions a l'Audiència Nacional.

Notícies relacionades

Al dormitori i al despatx els agents van intervenir tres agendes, un disc dur, diversos 'pen drives' i algunes cartes, així com la intervenció que va fer Jordi Pujol al Parlament al Parlament el 26 de setembre de 2014.

Segons un dels últims informes aportats per la UDEF, la família Pujol atresorava uns 70 milions d'euros en diferents divises als comptes que, des d'almenys el 1990, gestionava sota "un pla preconcebut i ordenat" per ocultar els seus fons a Andorra. El "benefici econòmic no justificat" obtingut per l'expresident de la Generalitat al compte la titularitat del qual se li atribueix va pujar a 2,84 milions d'euros, mentre que el de la seva dona, Marta Ferrusola, va pujar a 683.139.