LES PORTADES DE LA PREMSA

Rajoy no rebrà Puigdemont a la Moncloa; la infanta Cristina torna a la família ('La Razón')

El diari madrileny assegura que el líder del PP evitarà que el president obtingui la foto de "màrtir de l'obcecació de Madrid" en un quiosc en què manen Bankia i Uber

portada-razon-12-05-2017

portada-razon-12-05-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les portades dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui ressalten essencialment que els exministres de José María Aznar Rodrigo Rato i Ángel Acebes estan entre els 32 processats per haver falsejat els comptes de Bankia en la sortida a borsa, i que se n'exculpa el Banc d'Espanya i la CNMV, les entitats que la van autoritzar.

I també que per fi un jutge -l'advocat general de la UE- proposa esmenar la plana als governants i sentenciar per ells que Uber, encara que es vesteixi d'economia col·laborativa, és una empresa de transport que ha d'atendre les mateixes regles que els regulats taxistes i abonar els mateixos impostos per deixar de fomentar la competència deslleial i l'economia submergida.

Aquests són els fils conductors de la primera edició del quiosc d'avui. Del primer no hi ha cap editorial. Del segon tres, que també coincideixen que s'han de pactar unes noves regles per a tots i innovar en el sector del taxi.  

MÀRTIR DE L'OBCECACIÓ   

Però potser trobeu més interessant que 'El Punt Avui' es despengi denunciant que Mariano Rajoy menysprea el Pacte Nacional per Referèndum, que advoca per una consulta pactada sobre el futur de Catalunya Espanya al no haver respost encara a la petició d'una entrevista que se li va formular al febrer, i que 'La Razón' serveixi l'altra cara de la moneda: "Rajoy no rebrà Carles Puigdemont a la Moncloa. Evitarà la imatge de 'màrtir de l'obcecació de Madrid' que busca el president amb el seu últim desafiament de negociar un referèndum il·legal". 

FUNERAL PER UNA INFANTA

O potser us criden més l'atenció les fotos dels reis Felip i Letizia i les infantes Elena i Cristina. I tenen interès, perquè corresponen al funeral que es va celebrar ahir per la tia àvia del Monarca, la princesa Alícia de Borbó-Parma, que va morir al març als 99 anys, celebrat al Palau Reial. Cerimònia que suposa la tornada de la segona filla de Joan Carles i Sofia a la cleda familiar després del viacrucis del judici per la corrupta actuació de l'Institut Nóos, del qual va acabar exonerada. Ho destaquen 'El Mundo', 'Abc' i 'La Razón', que coincideixen que el rei emèrit es va mostrar molt efusiu amb la seva filla mentre que el seu germà, el Rei, es va mostrar molt distant. 

DE FRANCO I PRIMO DE RIVERA

Us cridarà menys l'atenció saber que el Govern de Rajoy i del PP aparcarà l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos per més que l'hi hagi demanat a deshora l'oposició al Congrés i que ‘El Mundo’ sentenciï que "no té sentit" traslladar les restes del colpista i dictador i les de Primo de Rivera.  

D'IGLESIAS, DÍAZ I SÁNCHEZ 

La guinda, amb tot, la posa 'El País' esprement la segona part d'una polèmica pel corredor mediterrani que va propiciar Susana Díaz -ella defensa que d'Algesires vagi a Madrid i Saragossa; no a Almeria, Múrcia, València, Tarragona i Barcelona- al titllar Compromís i Podem de "l'esquerra inútil que actua com els tontos útils de la dreta". Mónica Oltra ja li havia donat la rèplica, però Carles Mulet es va desfogar dimarts al Senat estripant una foto de Díaz i dient "quin fàstic de senyora". Avui 'El País' carrega contra el líder de Podem per això ("Iglesias justifica el senador que va denigrar Susana Díaz"), cosa que, de passada, li permet minimitzar en portada que "Sánchez rectifica i es distancia de Podem".

ELS DIGITALS

Els diaris digitals valoren més que els de paper que el PP i el PSOE s'hagin tornat a entendre al Congrés per evitar que Ciutadans i Units Podem poguessin presidir, i per tant governar, les dues comissions d'investigació de finançament irregular del PP donant aquesta responsabilitat als diputats canaris.

Fora d'això, si 'El Confidencial' explica en primícia que es vol precipitar la venda del Banco Popular (aquí), 'Público' ofereix les primeres declaracions d'un membre del clan Pujol Ferrusola, Josep, sobre l'escàndol de la seva fortuna oculta. "Els Cierco estan donant dades falses dels nostres comptes a Andorra", titula Carlos Enrique Bayo (aquí).

L'exoneració d'òrgans reguladors que havien d'aprovar els comptes i la sortida a borsa de Bankia és denunciada com un dèficit democràtic per Isaac Rosa a 'El Diario'. Ho titula “Banko de España” (aquí).

Antonio Franco li dona dues voltes a la contraportada d'EL PERIÓDICO ("La tonta era él") a un guió -una espanyolada de Gracita Morales i Paco Martínez Soria- d'una pel·lícula que no es va arribar a rodar per evocar els Urdangarin-Borbó, Espe i González i els Pujol Ferrusola. És aquí.

                                   

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El jutge proposa jutjar l'antiga cúpula de Bankia"; "Iglesias justifica el senador que va denigrar Susana Díaz. Sánchez rectifica i es distancia de Podem"; "Premi Ortega y Gasset. El valor dels fets com a fórmula contra la postveritat"; "El Congrés demana treure Franco del Valle de los Caídos".

EL MUNDO

"El Govern aparcarà l'exhumació de Franco"; "Junts en el duel familiar"; "El Banc d'Espanya, exculpat per la sortida a Borsa de Bankia. Bankia paga 26 milions als propietaris de Gestamp, blindats per Rato a l'OPS"; "La justícia europea advoca per regular l'activitat d'Uber"; "Macron no accepta Valls a les seves llistes però no li tanca les portes en el futur".

ABC

"El jutge processa l'antiga cúpula de Bankia per enganyar en la sortida a borsa".

LA RAZÓN

"Rajoy no rebrà Puigdemont a la Moncloa"; "El jutge processa Rato i l'excúpula de Bankia per falsejar els comptes en la sortida a borsa"; "Sánchez rectifica i es distancia de Podem"; "Franco no serà exhumat del Valle de los Caídos"; "Macron rebutja fitxar Valls com a candidat"; "La infanta Cristina torna a la família".

ARA

"Rato i Acebes, a judici pel cas Bankia"; "La Ciutadella tornarà a ser un parc científic"; "Rajoy no exhumarà Franco com li demana el Congrés"; "La UE empeny Uber a tenir llicències de transport"; "Catalunya, a Venècia amb una proposta per a cecs". 

EL PUNT AVUI

"Rajoy menysté el Pacte Nacional pel Referèndum"; "Aliança digital del motor"; "Els promotors de la ILP de la renda garantida ajornen la decisió fins avui"; "Primera acció de la UE per controlar Uber"; "Més feina però salaris més baixos que abans de la crisi".

LA VANGUARDIA

"Primer pas d'Europa per exigir llicències a Uber"; "El saló de l'automòbil connectat"; "Macron presenta una llista a les legislatives per seduir la dreta i l'esquerra"; "El jutge tanca el 'cas Bankia' i n'exclou el Banc d'Espanya i la CNMV"; "El Congrés insta a retirar Franco del Valle de los Caídos".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El jutge processa Rajoy i Acebes per Bankia"; "Un premi per a les víctimes. Els reporters d'EL PERIÓDICO Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i María Jesús Ibáñez van rebre ahir el premi Ortega y Gasset"; "L'Automobile Barcelona, aparador del cotxe del futur"; "El Tribunal de la UE considera Uber empresa de transport"; "Macron rebutja Valls per a les legislatives"; "Guardonat el 'col·le miracle' de l'Hospitalet".