El Congrés demanarà a Rajoy desenterrar Franco del Valle de los Caídos

El PSOE portarà aquest dimarts al ple una proposició no de llei que ja va ser aprovada en comissió

 

  / AP / FRANCISCO SECO

2
Es llegeix en minuts

El Congrés instarà aquest dimarts el Govern a exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. El PSOE sotmetrà aquest dia a votació al ple una proposició no de llei (PNL) que reclama ampliar la llei de memòria històrica, que complirà 10 anys al desembre, per, entre altres coses, estudiar la nul·litat de les condemnes franquistes i dignificar el mausoleu.

La iniciativa ja es va aprovar el 8 de març a la Comissió Constitucional amb el suport d'Units Podem, Ciutadans, ERC, el PNB i Bildu, mentre que el PP hi va votar en contra, al·legant que la llei ja es compleix. Si es reedita el suport, la proposició tiraria endavant, si bé l'Executiu podria fer-ne cas omís, com fa amb moltes altres peticions que arriben en forma de PNL. Això sí, la seva aprovació tindria un gran valor polític

El text emplaça el Govern a posar en pràctica les recomanacions del grup d'experts que, el 2011, ja van plantejar treure del Valle de los Caídos les restes de FrancoValle de los Caídos per poder "resignificar" aquest espai, però que el Govern socialista de llavors no va tenir temps d'executar.

La proposta es debatrà dos mesos després que la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem desestimés el recurs presentat per l'exjutge Baltasar Garzón contra una sol·licitud denegada pel Govern en què demanava traslladar els cossos de Franco i José Antonio Primo de Rivera a un altre lloc.

La proposició reclama que aquest mausoleu deixi de ser un lloc de "memòria franquista i nacional catòlica" i es converteixi en un espai per a la cultura de la reconciliació i la memòria col·lectiva democràtica, que serveixi per dignificar i reconèixer les víctimes de la guerra civil i la dictadura.

JOSÉ ANTONIO HI SEGUIRÀ PRESENT

En aquesta línia, també advoca, seguint el criteri dels experts, per exhumar el cadàver de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, encara que en el seu cas n'hi hauria prou amb treure'l de l'altar major de la basílica i traslladar-lo a un lloc "no preeminent" del temple situat al costat d'El Escorial.

Una altra de les propostes és excloure tot tipus de subvenció o ajuda pública a qualsevol organització o entitat que exalci o defensi Franco, la seva dictadura, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol expressió vexatòria per a les víctimes.

El PSOE també demana la creació d'una Comissió de la Veritat, com ha recomanat les Nacions Unides, per determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans durant la guerra civil i la dictadura, sobretot les desaparicions forçades.

DIA EUROPEU DE LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME

Notícies relacionades

La iniciativa sol·licita, així mateix, que s'estudiï la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els que van defensar la legalitat republicana; que s'estableixi l'11 de novembre, Dia Europeu de les Víctimes del Feixisme, com a dia de record i homenatge a les del franquisme, i que s'inclogui la memòria històrica en els continguts educatius.

A més de reivindicar que es reprenguin les polítiques públiques en aquesta matèria amb la seva corresponent dotació econòmica, el text insta a impulsar les actuacions necessàries per localitzar i exhumar fosses comunes, com la creació de bancs d'ADN, i retirar símbols i monuments franquistes.