El PSOE aprofita la minoria del PP per tornar a demanar exhumar Franco del Valle de los Caídos

Els socialistes reclamen una comissió de la veritat, anul·lar condemnes de tribunals penals als antifranquistes i portar la memòria històrica a les aules

 

  / AP / FRANCISCO SECO

2
Es llegeix en minuts

El PSOE ha registrat aquest dijous al Congrés una proposició no de llei per exigir el compliment efectiu de la llei de memòria històrica i reclamar, entre altres coses, que s'exhumin les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Segons els socialistes, l'actual composició de la Cambra permet articular una majoria que forci el Govern a fer aquest pas.

Així consta al text que han presentat en roda de premsa el portaveu del PSOE a la Comissió Constitucional, Gregorio Cámara, i la portaveu adjunta del Grup Socialista, Isabel Rodríguez, que ha denunciat que, quan es compliran 10 anys de la seva entrada en vigor, la llei de memòria aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero segueix sense complir-se en la seva totalitat.

La portaveu adjunta ha tornat a denunciar que l'Executiu de Mariano Rajoy "es va carregar" l'efectivitat de la norma quan va deixar de finançar la seva aplicació a l'arribar a la Moncloa el 2011, si bé ha assenyalat que algunes qüestions han sigut desenvolupades des de governs autonòmics del PSOE i podrien servir com a exemple per reforçar la norma estatal.

Un dels punts que el PSOE inclou en la seva iniciativa busca forçar el Govern a posar en pràctica les recomanacions del grup d'experts que, el 2011, van plantejar treure del Valle de los Caídos les restes de Franco per poder "resignificar" aquest espai, de manera que deixi de ser un lloc de "memòria franquista i nacionalcatòlica" i es converteixi en un espai per a la cultura de la reconciliació i la memòria col·lectiva democràtica, que serveixi per dignificar i reconèixer les víctimes de la guerra civil i la dictadura.

RETIRAR SUBVENCIONS A ENTITATS FRANQUISTES

En aquesta línia, el PSOE també advoca, seguint el criteri dels experts, per exhumar el cadàver de José Antonio Primo de Rivera, fundador de Falange, encara que en el seu cas n'hi hauria prou amb treure'l de l'altar major de la basílica i traslladar-lo a un lloc "no preeminent" del temple situat a prop d'El Escorial.

Una altra de les propostes del PSOE és excloure tota mena de subvencions o ajudes públiques a qualsevol organització o entitat que exalci o defensi Franco, la seva dictadura, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol expressió vexatòria per a les víctimes.

Encara que la llei de memòria no ho contemplava, els socialistes aprofiten la seva proposició no de llei per sol·licitar la creació d'una comissió de la veritat, com han recomanat les Nacions Unides per determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans durant la guerra civil i la dictadura, sobretot les desaparicions forçades.

També volen que s'estudiï la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els que van defensar la legalitat republicana.

A més, el primer partit de l'oposició reclama establir l'11 de novembre, Dia Europeu de les Víctimes del Feixisme, com a dia de record i homenatge a les del franquisme, així com fomentar la inclusió de la memòria històrica en els continguts educatius.

FOSSES I BANCS D'ADN

Notícies relacionades

També reclama al Govern que assumeixi, en col·laboració amb la resta d'administracions i associacions, les actuacions necessàries per localitzar i exhumar fosses comunes i donar un enterrament digne als seus ocupants. En aquest punt, defensa la creació urgent de bancs d'ADN, tenint en compte l'avançada edat dels familiars dels desapareguts.

La retirada de símbols i monuments franquistes, l'obertura de tots els arxius institucionals amb informació sobre la repressió i un cens de les infraestructures i obres realitzades pels represaliats sotmesos a treballs forçats on s'han de col·locar plaques en el seu honor, també figuren en la iniciativa del PSOE.