EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont no es planteja la declaració unilateral d'independència

L'entorn del president sosté que la DUI no figura en els plans del Govern

L'objectiu de l'Executiu català segueix passant pel «eferèndum o referèndum»

zentauroepp38303950 gra226 girona  05 05 2017   el presidente de la generalitat 170506194113

zentauroepp38303950 gra226 girona 05 05 2017 el presidente de la generalitat 170506194113 / ROBIN TOWNSEND

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

No hi ha una «carpeta DUI» sobre la taula del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Així ho confirmen fonts pròximes al cap del Govern de la Generalitat respecte a un debat reobert fa uns dies quan el vicepresident, Oriol Junqueras, recordava que el programa electoral de Junts pel Sí preveu la declaració unilateral d’independència (DUI) en un cas extrem de bloqueig del procés sobiranista per part de l’Estat.

Les fonts consultades sostenen que el president i el Govern treballen, com els últims mesos, amb una única carpeta, la del «referèndum o referèndum». I fan broma: «No s’ha parlat de referenDUIm, sinó de referèndum». Tot i que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha aprovat un full de ruta que preveu la DUI sota determinades circumstàncies, al Palau de la Generalitat no es treballa de moment en aquest escenari.

Tampoc el líder de l’ANC, Jordi Sànchez, vol donar transcendència al document avalat gairebé unànimement per la seva organització i sosté que la DUI és una possibilitat molt remota. En aquest sentit, Sànchez apunta que, encara que es proclamés la independència, seria necessari ratificar-la igualment en un referèndum.

Diluir la idea de la DUI respon a l’interès màxim de la Generalitat i de Junts pel Sí de mirar de convèncer els indecisos o descreguts que el referèndum sí que es portarà a terme malgrat les advertències del Govern del PP, que insisteix reiteradament  que la consulta no es farà. L’última negativa del president de l’Executiu central, Mariano Rajoy, va arribar el 29 d’abril passat, alhora que Puigdemont tornava a allargar-li la mà per negociar la consulta.

ELECCIONS PLEBISCITÀRIES

Tampoc el partit de Puigdemont, el PDECat, es planteja tirar endavant una mesura tan contundent. Al contrari, a la direcció del partit s’insisteix que el full de ruta passa pel referèndum. I, en tot cas, algunes fonts del PDECat suggereixen en privat l’alternativa: si la consulta no s’arriba a celebrar, no seria cap més que la convocatòria d’unes eleccions plebiscitàries. I en aquesta ocasió, s’apostaria per aconseguir no sols una majoria absoluta de diputats, sinó també de vots per emprendre el camí de la independència.

Fins i tot ERC sosté que la referència de Junqueras, en un debat públic recent, a la DUI només responia a la pregunta de l’economista Xavier Sala Martín sobre l’existència d’aquesta opció al programa electoral. Junqueras ho va confirmar sense tenir especial interès a destacar-ho o donar-hi especial rellevància.

Convé recordar que el programa amb què JxSí va concórrer a les eleccions del 27-S del 2015 sí que preveia una declaració d’independència en el full de ruta sobiranista. Va ser el mateix Puigdemont qui, en una de les primeres entrevistes concedides després de ser elegit president, va negar que el programa parlés d’una DUI. Esquerra va haver de corregirlo, però al final la polèmica es va saldar afirmant que es tracta en tot cas d’una «declaració d’intencions».

Notícies relacionades

Fins i tot la CUP, la nit electoral, va assumir que el resultat obtingut per l’independentisme era una derrota del plebiscit. El llavors cap de llista, Antonio Baños, va afirmar  que no estava legitimada una declaració unilateral d’independència. «La declaració unilateral anava lligada al plebiscit. No s’ha guanyat, no hi ha proclamació», va dir.

Després d’haver dit tot això, la incertesa que presideix els pròxims mesos fa que els actors implicats afirmin que «cada cosa al seu temps» respecte als girs que poden produir-se en funció de l’actuació del Govern de Rajoy. En tot cas, la intenció actual comentada a Palau és la de forçar al màxim la maquinària del referèndum.