ELECCIONS 27-S

Baños avisa que el procés tirarà endavant fins i tot sense majoria de vots

"Una DUI no ha de ser reconeguda, ha de ser escoltada", afirma el candidat de la CUP en el fòrum Primera Plan@

El candidat de la CUP, Antonio Baños, al fòrum de Primera Plan@. / ALBERT BERTRAN / VÍDEO: CYNTHIA OVIEDO

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

El candidat de la CUP al 27-S, Antonio Baños, ha advertit aquest dijous que el procés sobiranista "ni descarrilarà ni s'aturarà" en cas que les forces independentistes no aconsegueixin la majoria en vots. Sí que ha reconegut que sense aquest suport majoritari probablement s'haurà d'alentir el full de ruta i seguir treballant per convèncer més catalans de la necessitat d'apostar per la secessió. "Que no tinguem majoria ara no vol dir que no la puguem tenir en un futur. El procés és inevitable", ha afirmat en el fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO.

A diferència de Junts pel Sí, la CUP havia condicionat la declaració unilateral d'independència (DUI) que l'independentisme aconseguís el 27-S majoria absoluta en escons i en vots, és a dir, 68 diputats i més del 50% dels sufragis. Baños ha admès que "com menys suport tinguin les opcions independentistes, menys força tindrà el procés i es podran fer menys coses", però ha deixat clar que només els catalans poden decidir quan s'acaba el procés. "Després de cinc anys de mobilitzacions, el procés no es pot parar si la gent no ho vol", ha afirmat.

Notícies relacionades

El presidenciable de la CUP ha posat com a exemple Escòcia, on les forces secessionistes van perdre un referèndum però el país manté un govern i un parlament amb majoria independentista. Pel que fa a la possibilitat d'una DUI, Baños ha relativitzat la importància d'obtenir suports internacionals abans de la proclamació de la secessió perquè, en la seva opinió, "una DUI no ha de ser reconeguda, ha de ser escoltada". "Primer diguem al món que som un subjecte sobirà i després busquem el reconeixement", ha recalcat.

La investidura de Mas

Ni un mil·límetre s'ha mogut el candidat 'cuper' de la seva posició sobre la investidura d'Artur Mas. Ha reiterat que en cap cas la CUP hi votarà a favor, però ha deixat la porta oberta a una abstenció en la segona votació si Junts pel Sí es compromet a articular un Govern "de concentració per portar a terme la transició nacional". "No serem els que avortarem ni farem descarrilar el procés", ha subratllat després de lamentar que la pressió a la CUP perquè aclareixi si reelegirà Mas "reforça la tesi del PP i de Podem que aquest procés el lidera el president per tapar les retallades amb l'estelada".