EL POLS INDEPENDENTISTA

El Pacte Nacional pel Referèndum desplegarà els seus suports el 19 de maig

El Palau de Congressos de Catalunya albergarà la cita, amb recolzaments estatals i internacionals a la consulta pactada

Els promotors del PNR eviten valorar la compra d'urnes per part del Govern català i mantenen la intenció de seguir treballant

zentauroepp38306682 barcelona 05 05 2017  pol tica   reuni n de entidades del pa170505201103

zentauroepp38306682 barcelona 05 05 2017 pol tica reuni n de entidades del pa170505201103

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) ha anunciat un gran acte de desplegament de suport el 19 de maig vinent al Palau de Congressos de Barcelona. Segons ha explicat Itziar González, una de les vuit persones que integren l'executiva del PNR, es tracta d'un acte de "visualització" de la tasca portada a terme fins ara per aquest organisme format per entitats i que reivindica un referèndum pactat amb l'Estat. Els coordinadors del Pacte eviten de moment parlar d'una data de finalització de la seva missió i tampoc valoren l'anunci del Govern català per comprar urnes per al referèndum amb acord amb l'Estat o sense.

"Aquest acte mostrarà com la mesa del Pacte al Parlament s'ha obert i ha convertit el PNR en un altaveu de l'expressió i voluntat popular de resoldre les qüestions essencials a través d'una pràctica de cultura política democràtica", ha descrit González. Durant l'acte del dia 19 s'actualitzarà la xifra de suports recollida pel manifest, que fins a la diada de Sant Jordi havia sigut de 400.000 signatures. "Estem convençuts --ha insistit González més enllà de la xifra-- que hi ha una empatia generalitzada de guanyar aquest espai democràtic; és una manera de reivindicar-se com a societat amb un ADN cooperatiu, inclusiu". 

La intenció del Pacte, que aquest divendres ha celebrat una reunió amb entitats per perfilar decisions, és que el dia 19 es faci visible el suport al referèndum pactat de manera "transversal al territori i les ideologies", mitjançant una posada en escena "no previsible".

SENSE DATA DE CADUCITAT

Tant González com el coordinador, Joan Ignasi Elena, han subratllat que no hi ha una data de finalització dels treballs dels vuit integrants de l'executiva del Pacte. "Tenim un mandat del 23 de desembre i seguim treballant, anem fent reunions i intentem fer una feina de baix a dalt, i mentre no fem aquest acte i puguem expressar tot el que hem recollit no tornarem a convocar per decidir com seguir", ha subratllat González.

"És un treball col·lectiu per obrir ments i actituds, no pensem a tancar mai res, és una aportació general, sempre anem a més", ha dit. "És impossible que aquesta lluita tingui final", ha afegit en un altre moment.

LA COMPRA D'URNES

Notícies relacionades

Els integrant del PNR han evitat valorar l'anunci de compra d'urnes per part de la Generalitat en pròximes dates i tampoc la resposta del Govern central advertint que la fiscalia intervindrà si es concreta la compra. "Tenim un mandat que és posar llum sobre una idea en relació amb el referèndum; el que ens uneix és molt important", ha afirmat Elena en la seva resposta, que s'ha limitat a recordar el suport majoritari de la societat catalana al referèndum. "Això es resol votant, i és bo que el que uneix s'expliqui a Catalunya, Espanya i el món".

Francesc de Dalmases, un altre dels integrants de l'executiva del Pacte, també ha destacat la importància del referèndum pactat. "Ofereix com a societat elements d'anàlisi per al creixement democràtic. Més que per pronunciaments ens agrada expressar-nos per la via dels fets i de raons. Posarem cara, noms i cognoms", ha afegit en relació amb l'acte del dia 19.