La Moncloa posa en alerta les empreses que fabriquin urnes per a la Generalitat
L'Executiu central diu que la fiscalia "actuarà" si el Govern central licita l'encàrrec
La Generalitat replica: qui pot estar cometent una il·legalitat és l'Executiu del PP
undefined38304076 madrid 03 05 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170505144016 /
El Govern i el PP van recordar ahir que el Tribunal Constitucional ja va advertir al febrer en un acte que actuarà no només en contra de qualsevol pas de la Generalitat encaminat a celebrar el referèndum, sinó també en contra de les empreses que col·laborin per assolir aquest fi. Tant la Moncloa com el partit conservador hi van posar el focus hores després que l’Executiu català anunciés que té intenció de licitar la compra de 8.000 urnes per a la consulta. Si aquest «anunci de l’anunci», va apuntar el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, es tradueix en «fets», la fiscalia actuarà.
Méndez de Vigo va subratllar que el Constitucional va citar en la seva resolució «dirigents polítics», «funcionaris» i també «les empreses». Un missatge que també va reforçar el PP per boca del seu líder català, Xavier García Albiol. «Tindran greus problemes amb la justícia» si participen en l’organització del referèndum, va avisar. «Han de pensar molt seriosament a no fer més passos endavant», va reclamar Méndez de Vigo, que va assegurar que aquest tema no havia estat sobre la taula de la reunió del Consell de Ministres.
IL·LEGALITAT DEL GOVERN CENTRAL
En resposta a aquestes advertències, fonts de la Presidència de la Generalitat van assegurar que qui pot acabar cometent una il·legalitat és l’Estat, ja que promoure un concurs per comprar urnes és una acció «absolutament legal». En aquest sentit, al Govern recorden que el procediment anunciat (el d’un acord marc que actua com a preselecció d’empreses) és habitual en el dia a dia de la Generalitat per agilitzar determinades compres.
Això sí, l’Executiu de Junts pel Sí va evitar afirmar que les urnes serviran per votar sobre la independència. Ho va demostrar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, al confirmar que el seu departament farà l’encàrrec de les urnes. «Som competents en matèria d’eleccions i consultes, és lògic que vulguem disposar dels elements necessaris per tirar endavant aquests processos», va dir. I al preguntar-li directament si el material que s’adquireixi s’usarà per a la consulta sobiranista, Borràs es va limitar a recordar que el Govern té un compromís amb el referèndum, però no va afirmar que aquest encàrrec sigui específicament per a tal objectiu.
Borràs simplement va informar que s’encarregaran 8.200 urnes de metacrilat (pensades per a processos electorals) i 4.000 de cartró per a processos participatius.
¿LAPSUS DE JUNQUERAS?
Borràs va ser prudent en els seus comentaris i valoracions sobre la licitació i el referèndum. En canvi, el vicepresident del Govern, conseller d’Economia i líder d’ERC, Oriol Junqueras, sí que va vincular dijous directament les dues qüestions. Des de Nova York, en el seu penúltim dia de viatge oficial, va asseverar que les urnes encarregades són «la prova definitiva del compromís de l’Executiu amb el mandat democràtic rebut per organitzar un referèndum».
Davant el possible abast jurídic d’aquestes paraules, Junqueras es devia penedir del que havia dit i hores després, ja divendres, va introduir un rellevant matís. Ja no va parlar amb tanta claredat del fi últim de l’encàrrec i va declarar que la Generalitat «es prepara per a qualsevol contingència» i que això significa que ha d’estar disposada a «fer front» a possibles necessitats en forma de «múltiples convocatòries electorals» que poguessin donar-se, informa Xabier Barrena.
ÚNIC SUPORT DE LA CUP
En un sentit crític amb la decisió del Govern es van manifestar el PSC i Ciutadans, recordant que el referèndum és il·legal. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va demanar a Carles Puigdemont que s’abstingui de «preparar activitats il·legals», ja que va recalcar que, indistintament de si compra o no urnes, la Generalitat «no té competències per convocar, organitzar ni celebrar un referèndum».
Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, va qualificar d’«anecdòtic» l’encàrrec i va insistir a demanar l’aval al referèndum de la Comissió de Venècia, un òrgan del Consell d’Europa compost per juristes. Només la CUP va aplaudir la mesura perquè suposa anar concretant la convocatòria, però va insistir a dir que es fixi la data i la pregunta del referèndum.
«A això jo li dic llençar el diner públic, i aquest s’ha de dedicar a invertir en despeses que serveixin per resoldre els problemes que tenen els catalans», es va queixar el delegat del Govern espanyol, Enric Millo.
Justícia Catalunya Generalitat Govern Eleccions Empreses Independència de Catalunya Consell d'Estat
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Mobilitat urbana Barcelona recupera el projecte per portar la línia 2 del metro a Montjuïc