Les concessions al PNB enerven catalans, valencians i canaris

El PDECat i Compromís retreuen al Govern l'acord amb els bascos per salvar els Pressupostos

Nova Canàries, vot clau per aprovar els comptes: "El diputat 176 no soc jo, és vostè, senyor Montoro"

O ho farem entre tots o no surten les coses. A veure si ens entenem d’una vegada, ha puntualitzat Montoro. / JUAN MANUEL PRATS / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Els grups territorials es regiren contra l'acord entre el Govern i el PNB.PNB. El segon dia del debat de Pressupostos, el PDECat, Compromís Nova Canàries han mostrat el seu malestar al sentir-se ofesos en la comparació amb el que han obtingut els nacionalistes bascos. El més explícit ha sigut el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha retret al ministre d'Hisenda que hagi sigut "capaç de negociar la quota basca en dues setmanes" però incapaç de pactar un nou sistema de finançament autonòmic en sis anys. "¿Per on es trenca Espanya? Es trenca pel Ministeri d'Hisenda, pels seus comptes, que aprovaran la rebaixa de la quota en aquests Pressupostos de vergonya per a València", ha criticat.

El PDECat, sense carregar directament contra el PNB, també ha retret al Govern el seu acord al posar de manifest el retard en les inversions promeses a Catalunya. El diputat Ferran Biel ha destacat que Mariano Rajoy no podria, amb aquests comptes, sostenir l'anunci d'inversions que va fer el mes passat. "¿Vostè seria capaç de repetir aquell acte? És impossible, aquest Pressupost no li permet tornar a Barcelona a repetir-lo", ha dit Biel després de desgranar els "incompliments" en les inversions al corredor mediterrani i a Rodalies. 

El diputat clau per a l'aprovació dels Pressupostos quan els comptes tornin de comissió al ple, Pedro Quevedo (Nova Canàries), també ha retret a l'Executiu els pactes amb el PNB i ha advertit que el seu vot està en l'aire. "El diputat 176 no és aquest que li parla, és vostè, senyor Montoro, de qui depèn que prosperin els Pressupostos", ha amenaçat Quevedo, davant els gestos de burla de Pablo Iglesias des de l'escó. 

Notícies relacionades

Quevedo ha ironitzat que, segons sembla, el PNB ha tret molta més rendibilitat del seu diàleg amb el Govern. "El diàleg a les Canàries no li ha anat tan bé, potser necessita una negociació", ha plantejat al parlar d'un "càstig milionari" cap a la comunitat canària. "Ara hi ha una oportunitat [de negociar] perquè vostès no tenen majoria absoluta", ha reclamat. 

UPN i Coalició Canàries han mostrat el seu suport als comptes públics.