El PSOE rebutja qualsevol pacte amb el PP per la seva corrupció "repugnant"

Hernando, en un discurs molt dur contra Rajoy, rebutja les retallades socials dels Pressupostos

"Els ciutadans n'estan farts", assenyala el portaveu dels socialistes, que no recolzen una moció de censura

undefined38283125 madrid  03 05 2017   politica pleno del debate del proyecto 170503170913

undefined38283125 madrid 03 05 2017 politica pleno del debate del proyecto 170503170913 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Antonio Hernando ha portat a terme aquest dimecres, durant el ple sobre els Pressupostos Generals de l'Estat, un dels seus discursos més durs contra el PP. Res a veure amb la intervenció que el portaveu del PSOE va portar a terme a finals de l'any passat durant el debat d'investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern, que els socialistes van permetre a través de la polèmica abstenció dels seus diputats. Hernando ha començat i ha acabat aturant-se en els últims escàndols de corrupció “repugnant” protagonitzats pels conservadors, motiu pel qual, ha explicat, qualsevol pacte és impossible.

Tot i així, encara que el PP no tingués draps bruts ni antics dirigents a la presó, com l'expresident de Madrid Ignacio González, el PSOE tampoc recolzaria els comptes públics del Govern. Segons la principal força de l'oposició, aquests exemplifiquen els sis mesos de Rajoy al capdavant de la Moncloa. Hernando els ha resumit: “Retallades, limitació de drets, passivitat davant la pobresa i la desigualtat, insensibilitat social, contumàcia en la seva reforma laboral, pervivència d'una fiscalitat injusta i absència de model econòmic alternatiu”.

Notícies relacionades

"Aquests pressupostos es discuteixen en un clima polític repugnant, en què els ciutadans se senten fastiguejats per la corrupció del PP sense que el govern hagi mogut ni un sol múscul. Abans bé, les actuacions del seu govern, senyor Rajoy, van dirigides a protegir els corruptes", ha continuat el portaveu socialista, per justificar d'aquesta forma la seva esmena a la totalitat.

UN EQUILIBRI COMPLICAT

Una frase tan contundent com aquesta podria donar peu que els socialistes se sumessin a la moció de censura contra Rajoy promoguda per Podem. Però no. Un dia abans de la dura intervenció d'Hernando, el president de la gestora, Javier Fernández, va enviar una carta a Pablo IglesiasPablo Iglesias en què li demanava més treballar i menys “aparences”. El PSOE, que en poc més de dues setmanes i mitjà elegirà Susana DíazPedro Sánchez o Patxi López com nou secretari general, es mou aquí per un terreny pantanós. Busca mostrar contundència davant el PP, però sense seguir-li el joc al partit morat, al considerar que no existeix al Congrés una majoria alternativa a la que lideren els conservadors. L'equilibri, reconeixen en la direcció socialista, és “molt complicat”.