Rajoy salva el primer escull dels Pressupostos malgrat la corrupció

El PNB arrenca una rebaixa de 540 milions en la quota i recolzarà els comptes del 2017

El PSOE carrega contra els escàndols, però manté el 'no' a la moció de Podem

jgblanco38280417 madrid 03 04 2017  politica  pleno de debate de totalidad de170503122129

jgblanco38280417 madrid 03 04 2017 politica pleno de debate de totalidad de170503122129

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / ROSA M. SÁNCHEZ / MADRID

Mariano Rajoy aconseguirà avui superar el primer escull dels Pressupostos i podrà tombar les set esmenes a la totalitat presentades per grups parlamentaris de l’oposició. Malgrat l’acumulació de casos de corrupció, sospites, imputats i testimonis del PP cridats davant el jutge, Rajoy va aconseguir convèncer UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària, Ciutadans i PNB perquè li donin suport.

«No han sigut uns Pressupostos negociats, sinó comprats», va denunciar Alberto Montero, portaveu de Podem, sobre les cessions a aquests socis. Ahir es va saber que en l’acord amb els nacionalistes bascos, negociat directament per Rajoy i el president del PNB, Andoni Ortuzar, l’Executiu espanyol tornarà a Euskadi 1.400 milions d’euros pels desajustos registrats en aquesta dècada i va fixar en 956 la suma a abonar a Hisenda aquest any per Vitòria, 540 milions menys que el 2016.

El primer examen dels Pressupostos va posar alguns grups davant el mirall i van haver d’encaixar les seves contradiccions. Ciutadans, que presumia d’haver arribat a la política espanyola per acabar amb les prebendes dels nacionalistes, es veu en el mateix bàndol que Coalició Canària i el PNB, i és testimoni de com Ortuzar ha arrencat a canvi milionàries contrapartides al PP. El PSOE, a dues setmanes i mitja d’escollir nou líder, va portar a terme la intervenció més dura contra la corrupció del PP, però alhora va seguir negant-se a recolzar la moció de censura de Podem. 

Levy aconsella al PDECat que prengui nota dels nacionalistes bascos i tregui contrapartides econòmiques per a Catalunya en les esmenes parcials

Unes contradiccions amb les quals Rajoy porta molt millor les dures crítiques que els portaveus van llançar contra el seu partit per l’últim escàndol de corrupció que ha afectat les seves files, el 'cas Lezo', pel qual l’expresident madrileny Ignacio González està empresonat.

El cap de l’Executiu va saber sumar els 175 escons per frenar les set esmenes a la totalitat (PSOE, Units Podem, ERC, PDECAT, Compromís, Nova Canàries i EH Bildu) amb l’objectiu de tramitar els Pressupostos.

Després, en una segona fase, l’Executiu necessitarà majoria absoluta (176 vots) i aquest últim suport espera aconseguir-lo amb cessions al diputat de Nova Canàries (partit autònom que va anar a les urnes amb el PSOE, una altra contradicció més per a Ferraz).

RAJOY I ORTUZAR FIRMEN SENSE FOTOS

El pacte amb el PNB el van firmar ahir Rajoy i Ortuzar al despatx de Rafael Hernando, portaveu parlamentari del PP. Això sí, no hi va haver fotos davant la premsa; a cap de les dues parts li interessava gaire. Els dos partits van fixar una quota provisional per al 2017 de 1.300 milions d’euros, que, després de descomptar els 344 milions de polítiques actives d’ocupació, es quedarà en 956 milions, informa Aitor Ubarretxena. Aquesta és la quantitat a pagar aquest any per Euskadi a l’Estat per competències no transferides. En paral·lel, les negociacions entre PNB i PP han afegit també un pla que incorpora l’entrada de l’AVE a les capitals basques per al 2023.

La vicesecretària del PP, Andrea Levy, va aprofitar el pacte per aconsellar al PDECat que intenti obtenir contraprestacions econòmiques per a Catalunya. «Les esmenes [parcials] serveixen perquè es lluiti per millores en concret i aquí estem oberts a la negociació», va assegurar.

COPES I DONES; DIJSSELBLOEM I MONTORO

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va defensar els comptes perquè són els que el Govern pot tenir en un moment en què la prioritat «és la despesa social i reduir el dèficit públic». Montoro va advertir també sobre els que pretenen «una borratxera de despesa», un to que va recordar l’utilitzat pel president de l’Eurogrup, l’holandès Jeroem Dijsselbloem, fa unes setmanes, quan va assegurar que els països del sud es gastaven els fons europeus «en alcohol i dones».

El portaveu socialista, Antonio Hernando, va replicar que és «una vergonya» aquesta comparació: «Li vull preguntar si vostè creu que és gastar-se els diners en copes els diners dedicats a eliminar els copagaments als dependents o a les persones grans i reobrir serveis públics i escoles rurals que vostès havien tancat quan presidien determinades autonomies».

Notícies relacionades

El diputat socialista va rebutjar els Pressupostos amb l’argument que la corrupció al voltant del PP ha tancat qualsevol porta possible al diàleg, tot i que no va anar tan lluny com Units Podem-En Comú Podem-En Marea, on els portaveus van manar la dimissió de Rajoy.

LES PORTES GIRATÒRIES 

Joan Tardà, per ERC, va retreure a Montoro que els comptes beneficiïn les grans constructores i la «corrupció legal de les portes giratòries», a més de ser la radiografia de l’«Espanya centralista». El debat continuarà avui amb la intervenció dels portaveus del Grup Mixt, entre ells el PDECat, de Ciutadans i del PNB.