CORRUPCIÓ.CAT

El jutge implica el matrimoni Pujol Ferrusola en la gestió del patrimoni familiar a Andorra

De la Mata veu l'expresident com "el factor comú" de l'"organització criminal" del clan

El magistrat atribueix a la dona de l'exlíder de CiU el control de la fortuna de la família

El jutge atribueix als patriarques del clan Pujol la gestió i propietat dels fons. / ALBERTO ESTÉVEZ-EFE / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va justificar els registres realitzats dimecres al domicili del matrimoni format per l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola en el fet que hi ha elements que relacionen tots els imputats, entre els quals es troben els seus set fills, amb l’exlíder de CiU. Aquest «es configura», assenyala, «com el factor comú de tots ells». A la seva dona li atribueix «la disposició dels fons de la família Pujol Ferrusola» fins «que es va procedir per tots i cadascun d’ells a l’obertura dels comptes».

L’acte dictat per decretar l’ingrés a la presó del fill gran del matrimoni, Jordi, li imputa els delictes de blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil i, «sense perjudici d’ulterior qualificació», organització criminal. Són els mateixos que enumera en els dictats pel magistrat menys de 24 hores després per acordar uns registres «imprescindibles» per a «l’aclariment» dels fets i evitar «la destrucció de proves». En ells insisteix que tant Jordi Pujol Soley, «factor comú» de la presumpta organització criminal, com la seva dona «figuren com a titulars de fons en comptes bancaris d’entitats andorranes, l’origen dels quals no s’ha pogut acreditar».

La resolució assenyala que la seva finalitat «no és realitzar un relat exhaustiu dels fets que són imputats a Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola, sinó exposar determinats elements bàsics que es consideren suficients per sustentar» els registres i que permeten «deduir l’existència d’eines emprades per generar, ocultar i blanquejar actius, i els elements organitzatius subjectius, objectius i de l’acció utilitzats per controlar tota l’estructura econòmica».

LA COORDINACIÓ DELS FONS

Segons el jutge, la família Pujol Ferrusola ha coordinat durant anys la gestió d’un important patrimoni econòmic, de procedència no determinada, a Andorra i «hi ha indicis consistents» que tenien pautes comunes d’actuació, coordinaven les seves activitats, tenien rols assignats i es repartien quantitats multimilionàries entre tots, amb «un particular sistema de rendició de comptes per controlar aquests repartiments de fons».

Les instruccions per a la seva gestió, «sempre en benefici de la família», les donava Jordi Pujol júnior, que dimarts va tornar a sostenir que els diners procedien del llegat de l’avi Florenci, sense aportar cap document. Tota la família, en una estratègia de defensa «orquestrada i coordinada», ho corrobora, tot i que a Andorra ells mateixos van manifestar que l’herència no venia de la part de Pujol Soley, sinó de la de Ferrusola. El magistrat insisteix que «el comunicat públic» realitzat per l’expresident el 2014, quan es va conèixer que tenia diners sense regularitzar a Andorra, no coincideix «amb les dades acreditades». Per aquest motiu el jutge torna a anomenar aquesta confessió «mer relat».

Notícies relacionades

L’acte insisteix en la informació aportada per la comissió rogatòria andorrana en què s’atribueix la «titularitat real» del compte 63810 a Pujol pare, tot i que oficialment hi constés el seu fill. Per arribar a aquesta conclusió, les autoritats andorranes es van basar fonamentalment en un document del maig del 2001 en què Pujol Soley es declarava el titular dels fons davant la seva entitat bancària i assenyalava que, en cas de defunció, tot el que hi hagués al compte havia de ser transferit a  Ferrusola. La defensa dels Pujol justifica aquesta carta dient que intentaven ocultar els fons a l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironés, perquè no en reclamés una part durant el procés de divorci.

SOCIETATS OPAQUES

La resolució també recorda com tots els membres de la família van canviar de banc a la vegada, de la Banca Reig (després Andbank) a BPA, i després tots, «organitzadament», van procedir a treure els seus diners en el mateix moment. Per fer-ho «van adquirir estructures societàries absolutament opaques a les quals van transferir els seus capitals (fundacions 'off shore' –gestionades per testaferros– dependents de societats 'off shore' per emportar-se els diners a paradisos fiscals)». L’elegida pel primogènit i la seva mare va ser la panamenya Kopeland Foundation. 

A l'acabar la declaració de Jordi Pujol Ferrusola, el jutge José de la Mata va acordar una mesura que no és freqüent: retirar-li el mòbil i qualsevol aparell electrònic que hagués portat a l'Audiència Nacional. El magistrat ho justifica en un acte de 10 pàgines en que afirma que pretén "accedir a tota la documentació referida als fets" que contingui aquesta "eina imprescindible" que "notòriament fan servir tots els ciutadans per gestionar i eventualment emmagatzemar documents i comunicacions".