CORRUPCIÓ.CAT

El jutge estreny el setge sobre els Pujol després d'empresonar el primogènit

La Policia escorcolla cinc domicilis i despatxos de l'expresident i del seu fill

"Sento molt tot això que està passant", sentencia l'exlíder de CiU

Els agents busquen documentació que afecta Marta Ferrusola i sobre els últims moviments de diners de Pujol júnior. / RICARD CUGAT/ VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el primogènit a la presó, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata està estrenyent el setge sobre tot el clan Pujol. Un dia després d'enviar a la presó Jordi Pujol Ferrusola, el magistrat ha ordenat l'escorcoll de cinc domicilis i despatxos de l'expresident i del seu fill gran. La Policia Nacional ha inspeccionat aquest dimecres durant set hores el domicili particular de Jordi Pujol Soley a l'avinguda del General Mitre de Barcelona. Els agents buscaven documentació sobre la societat Kopeland Foundation, de la qual és sòcia la seva mare, Marta Ferrusola, i que va ser creada a Panamà per treure fons d'Andorra. Les investigacions, que són secretes, se centren ara en aquesta empresa i la possible existència de préstecs ficticis a testaferros per moure capitals i, per tant, blanquejar-los.

"Sento molt tot això que està passant", ha afirmat l'expresident després del registre al seu despatx al carrer de Calàbria. A les 8.45 del matí els agents de la UDEF desplaçats des de Madrid s'han plantat al seu domicili, on ja van ser l'octubre del 2015. Si aleshores l'escorcoll es va limitar a l'habitació del primogènit, en aquesta ocasió els policies han buscat a tota la residència, de la qual han sortit set hores després amb diverses caixes. 

De la Mata també ha ordenat l'entrada a la casa que l'expresident té a Queralbs (Ripollès) i al despatx de Pujol Ferrusola al carrer barceloní de Ganduxer. El primogènit ha sigut traslladat a Barcelona de matinada poc després d'ingressar a la presó madrilenya de Soto del Real per assistir a la pràctica d'aquestes noves diligències judicials, dirigides pel jutge i el fiscal Fernando Bermejo. Després d'aquestes actuacions, el fill gran ha sigut portat als calabossos de la comissaria de la Verneda i després el jutge ha autoritzat que pernocti a la presó catalana de Brians "per raons humanitàries". Aquest dijous està previst que sigui conduït novament a Soto del Real.

MILIONS A MÈXIC

Segons el jutge, Jordi Pujol Ferrusola, amb el procés judicial ja en marxa, va fer una "clara operació de blanqueig" per amagar béns a la justícia, comprant una empresa fantasma a Panamà (Kopeland Foundation). En aquesta firma hi va situar la seva mare, Marta Ferrusola, per "ajudar-la a amagar els seus béns". Després va transferir els diners a Mèxic per evitar que la justícia espanyola li embargués cautelarment 2,4 milions d'euros nomést mitjançant aquesta operació.

Les entrades han tingut lloc poques hores després que el jutge ordenés l'ingrés a la presó de Pujol júnior per haver presumptament evadit "un mínim" de 30 milions d'euros a l'estranger mentre la justícia ja l'estava investigant. En concret, el magistrat assenyala en el seu acte de presó que Jordi Pujol júnior ha desenvolupat durant els últims anys una "estratègia de despatrimonialització" i d'ocultació de béns.

De la Mata apunta a Kopeland Foundation, creada a Panamà  per treure diners d'Andorra

En la declaració davant el jutge De la Mata, el primogènit del clan va argumentar que es tracta de reconeixements de deute i guanys d'operacions desenvolupades fora d'Espanya, però no va aportar cap justificant per acreditar les seves paraules.

NEGOCIS FICTICIS

Notícies relacionades

El magistrat considera, per això, que hi ha hagut una "ficció íntegra" de negocis per simular l'activitat de treure capitals d'Espanya, amb "les subsegüents dificultats per al rastreig i bloqueig posterior". En aquest apartat hi hauria els suposats préstecs concedits a testaferros.

Una segona activitat consisteix en l'existència d'actius patrimonials a l'exterior, a través de les societats instrumentals de Jordi Pujol Ferusola, com Iniciatives Marketing, Project Marketing, Active Translation i Inter Rosario. És per això que la Policia ha escorcollat aquest dimecres el despatx del primogènit de l'expresident al carrer de Ganduxer, ja que és on hi ha registrades les seus d'algunes d'aquestes empreses. Aquest despatx ja va ser escorcollat l'octubre del 2015, però ara es busquen proves sobre les noves operacions descobertes per la Policia.

Una nit a Soto del Real amb Conde, González i García Ferrán

Abans de ser traslladat a Barcelona per escorcollar-li la casa i el pis, Jordi Pujol Ferrusola va compartir el dimarts presó a Soto del Real amb Ignacio González. L'expresident madrileny és un de els presos il·lustres d'una presó madrilenya per a VIPS, en què també viuen Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la CEOE, i Mario Conde, exbanquer i actual bibliotecari del centre penitenciari. Luis Bárcenas també va estar 19 mesos en aquesta presó, construïda el 1995. Els líders de la trama 'Gürtel', Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'el Bigotes, van sol·licitar al febrer ser traslladats a aquesta presó, ja que les seves instal·lacions són més modernes que les de Valdemoro. Tan gran és la fama d'hotel de luxe del centre, que durant la seva estada entre l'octubre i el novembre del 2009 els ex alts càrrecs de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, dos dels principals acusats en el 'cas Pretòria', van preguntar per què no tenien fets els llits de la seva cel·la i per la falta de vi a la presó.