LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Catalá, sobre Lezo: "Rajoy em va trucar per donar-me ànims i dir-me que aquestes coses passen"

El ministre nega qualsevol ingerència a la fiscalia i clama contra els "antisistema"

El PSOE confia a portar Rajoy a donar explicacions al Congrés al maig

El ministre de Justícia, Rafael Catalá. / AGUSTÍN CATALÁN / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar ahir en un esmorzar organitzat pel diari El Economista que el president del Govern, Mariano Rajoy, li «va trucar» per donar-li «ànim» i dir-li que «aquestes coses passen, en referència al cas Lezo, en què apareix un SMS que es va intercanviar amb el principal imputat, l’expresident de Madrid Ignacio González, en què li deia «tant de bo es tanquin aviat els embolics».

El president de l’Executiu va tenir un episodi similar amb un SMS enviat a l’extresorer del PP Luis Bárcenas: «Luis, sigues fort», li va dir després que declarés davant el jutge pel cas Gürtel.

Segons el ministre, «si algun patrimoni» té és la seva «trajectòria personal de 32 anys», i va negar que aquestes paraules signifiquessin cap altra cosa que la inestabilitat econòmica que tenia Espanya, en què s’havien de repetir les eleccions i no sabia si seguiria al capdavant del Ministeri de Justícia. Aquest mateix argument el va utilitzar per negar qualsevol transcendència a la conversa intervinguda a González en què comentava que seria molt convenient que Manuel Moix fos elegit fiscal en cap Anticorrupció, per la seva proximitat al PP, fet que va passar sis mesos després.

EN DEFENSA DE MOIX / I pel que fa a la polèmica suscitada a la Fiscalia Anticorrupció en relació amb els registres del cas Lezo, el ministre ho va atribuir a un debat entre els fiscals en què el fiscal en cap, al sentir-se en minoria, va optar per acceptar el criteri majoritari, partidari d’incloure el relatiu a la compra de la filial sud-americana del Canal de Isabel II, Inassa, anterior a la gestió de González.

El ministre també va sortir en defensa de Moix recordant que el director de La Razón, Francisco Marhuenda, havia sigut desimputat tot just una setmana després de declarar davant el jutge per suposades coaccions a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. També va negar que el fiscal en cap hagués pressionat un dels fiscals del cas Lezo, Carlos Yáñez, perquè s’apartés de la causa. «És fals. Se n’ha proposat la renovació», va assegurar.

Notícies relacionades

OFENSIVA AL CONGRÉS / Mentrestant, el PSOE confia que Mariano Rajoy declari al Congrés abans de final de maig per explicar els últims escàndols de corrupció del seu partit. La comissió d’investigació de la caixa b del PP es constituirà dijous que ve a la tarda, un cop acabat el ple de Pressupostos, segons l’acord de la Junta de Portaveus. Els socialistes reclamaran la compareixença del president del Govern en aquesta primera sessió per poder interrogar-lo com més aviat millor.

A Pedro Sánchez li sembla poc contundent exigir responsabilitats en una comissió parlamentària, i ahir va pressionar perquè el PSOE elevi el seu to i no es conformi amb unes meres explicacions». En una entrevista a la Cadena SER va marcar diferència amb la línia que defensa la gestora.