EL DILEMA DEL SOBIRANISME

L'ANC reconeix el desànim independentista i critica Junts pel Sí

Adverteix que les desavinences entre el PDECat i ERC posen en perill el procés

L'entitat que dirigeix Jordi Sànchez fa autocrítica en el seu informe de gestió

L'ANC reconeix el desànim independentista i critica Junts pel Sí

ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) celebra dissabte que ve una assemblea general ordinària on farà balanç de l’any i projectarà les seves expectatives de futur. En el seu informe de gestió, l’entitat afirma que el moviment independentista que ells lideren «s’ha consolidat» i ha anat «augmentant», encara que, això sí, «també es comença a percebre una certa falta d’entusiasme» entre les bases secessionistes.

No és aquest l’únic punt de l’extens informe de gestió que fa arquejar les celles. En l’apartat d’incidència política, l’Assemblea afirma que «va assumir com a pròpia la creació de Junts pel Sí», una frase que desagradarà a ERC i la CUP, reticents a la llista política única. Això sí, els partits integrants de la coalició guanyadora dels comicis del 27-S «des del matí següent a les eleccions van mostrar de manera evident que les seves diferències de model poden posar en risc l’objectiu polític», és a dir, la independència.

Tot plegat, juntament «amb l’error comès d’haver situat en igualtat de condicions la CUP i JxSí, va minvar considerablement el lideratge que ha tingut l’ANC durant els últims anys». No és aquest l’únic 'mea culpa' relacionat amb la CUP, per haver contemporitzat massa amb la CUP, de fet. Segueix l’informe: «Va ser tan explícita aquesta pèrdua de lideratge que, durant un cert temps, l’ANC no va tenir veu (…) Segurament, una part de la impossibilitat de recuperar-la també va venir per la cura per (o el complex per) no explicitar la incompareixença d’una de les parts independentistes si portàvem a terme reunions dels firmants del full de ruta  o de la taula de forces polítiques i entitats sobiranistes.

FORCADELL I SÀNCHEZ

No és la primera vegada que destacats membres de l’ANC es refereixen en aquests termes als anticapitalistes. En el procés d’investidura entre el 27-S i l’elecció de Carles Puigdemont, quan la CUP es va negar a prestar els seus vots a Artur Mas, tant el president, Jordi Sánchez, com la seva antecessora, i llavors ja presidenta del Parlament, Carme Forcadell, van afirmar que s’havien equivocat amb els anticapitalistes.

Sànchez, a Twitter, va escriure: «A tots els que van confiar en l’ANC quan vam demanar el vot a qualsevol opció independentista, el 27-S, i avui us sentiu enganyats, us demano perdó». Forcadell va ser encara més explícita en aquesta xarxa social: «Sempre he pensat que al final la CUP ajudaria a fer realitat el mandat democràtic del 27-S. No ha sigut així. Em vaig equivocar i molt».

Notícies relacionades

Tot i això, prossegueix l’informe, l’aposta pel referèndum «ha servit per retornar al lloc que sempre ha ocupat l’Assemblea, el de fer d’altaveu de la societat civil pel que fa a l’objectiu final i al que es necessita per aconseguir-lo i alliberar-nos de complexos: qui no vulgui estar explícitament amb l’ANC no cal que hi estigui, però no podem alentir la maquinària, s’ha de seguir endavant. ¿A qui es refereix l’entitat? És difícil aventurar-ho, encara que en els últims mesos hi ha hagut alguna discrepància soterrada entre l’Assemblea i algun dels partits. Per exemple, amb el PDECat a compte de la DUI.

La defensa que l’ANC fa de la declaració unilateral d’independència, en el full de ruta que també s’aprovarà aquest dissabte que ve, va grinyolar a les orelles postconvergents, persuadits que sense l’aval d’una majoria a les urnes (que encara no s’ha produït) no es pot emprendre aquest repte.