El Govern titlla d'"antisistema" els que el critiquen pel 'cas Lezo'

Zoido nega "ingerències" de l'Executiu en la investigació de la trama corrupta

El jutge va ordenar col·locar un micròfon al despatx d'advocats d'Ignacio González

undefined38180138 madrid 25 04 2017 politica sesion de control al gobierno en 170425184735

undefined38180138 madrid 25 04 2017 politica sesion de control al gobierno en 170425184735 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Amb Mariano Rajoy de viatge oficial al Brasil i l’Uruguai i Soraya Sáenz de Santamaría a Tarragona, per als Jocs Mediterranis del 2018, i Barcelona, per al tennis, els focus de l’actualitat del 'cas Lezo' es van posar a Madrid sobre els ministres de Justícia i d’Interior. Motius de sobres tenen aquests dies tots dos per poder parlar àmpliament de l’últim escàndol que està afectant el PP. Tant Rafael Catalá com Juan Ignacio Zoido van unir esforços en la sessió de control al Senat per defensar-se de l’oposició, que els acusa de destorbar la investigació i exigeix dimissions.

En les seves intervencions a l’hemicicle, els dos ministres van coincidir a carregar contra els polítics del PSOE, Ciutadans i Podem per les seves crítiques per la falta de separació de poders que posen de manifest els episodis que es van coneixent, com la reunió entre el germà d’Ignacio González amb el número 2 d’Interior o l’avís d’un «secretari d’Estat» a l’expresident de Madrid perquè anés amb «compte», revelat per Interviú.

SEMBRAR DUBTES

Catalá va criticar al PSOE que sembri «dubtes» i que s’alineï «amb les tesis més antisistema». «Està fent un gravíssim mal a les institucions», va rematar. En la mateixa línia, Zoido va considerar que els arguments dels socialistes, Ciutadans i Podem són «populistes» per «posar en dubte el funcionament de les institucions».

Senadors dels tres partits van intentar aclarir amb quina finalitat el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va rebre al seu despatx el 8 de març Pablo González i de què van parlar. S’ha sabut que al sortir de la cita, el germà de l’exlíder del PP madrileny va trucar a una persona i li va dir: «Ha sigut molt interessant. T’ho explicaré, però no per telèfon». Zoido va insistir que la reunió va ser «merament protocol·lària» i que Nieto no sabia que estava implicat en cap investigació, i per això va rebutjar qualsevol «ingerència» de l’Executiu en la causa.

«¿Vostè creu que som tan tontos que si volem destruir [proves] o fer alguna de les barbaritats que ha dit vostè ho faríem a les 9.30, amb una reu­nió en un despatx, o que procuraríem ocultar-ho com ho fèiem abans [sic]?», va deixar anar Zoido al representant de Ciutadans.

SMS A GONZÁLEZ

La tensió pel 'cas Lezo' va continuar fora de l’hemicicle. Als passadissos, Catalá es va veure obligat a donar explicacions per un missatge que ahir es va saber que havia enviat a González al novembre: «Gràcies, Nacho. Una forta abraçada. Tant de bo es tanquin aviat els embolics». Catalá va assegurar que aquest SMS era una resposta d’agraïment a un altre missatge que l’expresident li havia enviat el 3 de novembre, quan es va conèixer el nou Govern de Rajoy i es va saber que mantenia la cartera de Justícia. Segons el ministre, amb l’expressió «els embolics» es referia a l’extraordinària situació que Espanya hagués estat un any sense executiu i s’haguessin celebrat dues eleccions generals. Zoido també va reconèixer que González li va trucar per felicitar-lo per la seva designació i que van quedar per «prendre un cafè» que mai es va concretar.

Notícies relacionades

Catalá va aprofitar la seva intervenció davant la premsa per defensar la independència de la fiscalia. Precisament ahir, el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, va negar que impedís cap registre, sinó que va plantejar que «es fes en un altre moment», i va dir que no veu motius per dimitir ja que l’«acredita» haver ordenat presó per a l’expresident.

El procés per destapar la trama està oferint episodis de pel·lícula. Segons va revelar la Ser, el jutge Eloy Velasco va autoritzar col·locar un micròfon al despatx on Ignacio González treballava d’advocat. Ho van fer agents especialitzats de la Guàrdia Civil, que van accedir a l’oficina amb un ganxo.