EL REPTE INDEPENDENTISTA

Els funcionaris, en el punt de mira del procés

L'amenaça de Lluís Llach de sancions a empleats públics reobre la polèmica

La Generalitat evita desautoritzar el diputat de JxSí i els sindicats exigeixen respecte

lpedragosa35602118 llach romea160919231538

lpedragosa35602118 llach romea160919231538 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

No hi ha cap dia calmat en el procés independentista. Quan el PDECat Esquerra intentaven córrer un espès vel pel capítol d'espionatge polític (el 'cas Bonvehí'), quan els ressons de les polèmiques afirmacions del ja exsenador d'ERC Santi Vidal ja s'havien apagat, i quan el sobiranisme s'encamina aquest dimecres a pactar la reforma exprés del reglament per poder aprovar les lleis de "desconnexió" per la via ràpida, el diputat de Junts pel Sí i cantautor Lluís Llach ha posat en el punt de mira els funcionaris a l'afirmar en diverses conferències que seran sancionats si no "compleixen" amb l'anomenada llei de transitorietat jurídica.

Tal com va passar en el 'cas Vidal', l'origen d'aquestes afirmacions són diverses conferències, en aquest cas de Llach, organitzades per l'ANC i Òmnium Cultural. El diari 'El País' ha avançat aquest dimarts les afirmacions inequívoques en què el parlamentari independentista assegura que el funcionari que desobeeixi aquesta nova legalitat catalana (que amb tota seguretat l'Estat impugnarà), serà "sancionat". Per tant, adverteix Llach, "s'ho hauran de pensar molt bé [els funcionaris]" i "molts patiran" si desobeeixen. En aquest sentit, cita els sectors dels Mossos d'Esquadra reticents a acatar el procés de ruptura. És més, Llach sosté que els ajuntaments també hauran d'acatar la nova realitat.

En un altre moment de l'acte, Llach va pronosticar que el dia que s'aprovi la llei de desconnexió "hi haurà un terratrèmol, fins i tot si s'aplica parcialment, que és el que ara s'està discutint".

LA DECLARACIÓ DE LA RENDA

El diputat de Junts pel Sí ha aprofundit en aquest argument en diverses xerrades: “El que preveu la llei de transitorietat jurídica és que, a partir d'aquell moment, en tot allò que concerneix al desenvolupament cap a la independència, les lleis que s'han de seguir seran les catalanes. Per tant, els funcionaris hauran d'obeir aquestes lleis. El dia que hi hagi una llei feta pel Parlament, ha de ser obeïda; si no, serà sancionada [sic] per tots els funcionaris, siguin quins siguin. I en qualsevol cas, els funcionaris hauran de preguntar-se 'i si no obeeixo aquesta llei catalana, ostres, ¿què passarà?".

Això que ha dit el diputat i cantautor en aquestes conferències ha obligat el Govern català a fer malabarismes per desmarcar-se de la idea de les sancions, sense arribar a desautoritzar explícitament Llach com sí que es va fer amb Santi Vidal. "No crec que parlar de sancions sigui gens oportú, ni que sigui aquesta la qüestió que preocupa els catalans. No entraré en aquest marc mental, les lleis ens obliguen a tots i en cada moment, segons el marc legal vigent, ens segueixen obligant a tots", ha sigut la reflexió una mica ambigua de la portaveu, Neus Munté, que s'està especialitzant a enfosquir tota concreció sobre el full de ruta i intentar treure ferro a les polèmiques internes que van farcint el camí sobiranista.

¿DE QUI ÉS LA RESPONSABILITAT?

Davant les reiterades preguntes sobre si la Generalitat sancionarà els servidors públics o no, la consellera ha afirmat que el que farà és "donar garanties al conjunt dels ciutadans i, de manera particular, als funcionaris". Munté ha intentat assumir tota la responsabilitat, traient els funcionaris del focus de la controvèrsia: "Les responsabilitats les assumim els responsables polítics i no els funcionaris, a qui és el nostre deure i obligació defensar. La voluntat és que aquest trànsit de llei a llei es faci de la millor manera possible i que un objectiu prioritari és la protecció jurídica dels funcionaris", ha rematat.

En canvi, des del mateix grup parlamentari de Junts pel Sí, el seu portaveu, el republicà Roger Torrent, ha defensat Llach perquè les seves afirmacions són una "obvietat", ja que "les lleis generen uns drets i deures que s'han de complir". Torrent ha obviat que davant l'escenari de les lleis de transitorietat s'obriria amb tota probabilitat un conflicte amb el Govern central, que consideraria inconstitucionals aquestes normatives. La CUP ha tret ferro a la polèmica afirmant que les paraules de Llach s'han de contextualitzar.

ELS FUNCIONARIS EXIGEIXEN GARANTIES

Notícies relacionades

Molt durs s'han manifestat els sindicats de la funció pública, que han exigit al president Carles Puigdemont que garanteixi la "seguretat jurídica" per als seus més de 200.000 empleats, i que es desmarqui d'unes afirmacions "del tot inacceptables". Per Joan Maria Sentís, de CCOO, "una cosa és la ideologia i els projectes polítics i una altra cosa és el respecte a la legalitat vigent amb el criteri de la seguretat jurídica per als funcionaris que l'han d'aplicar".

Per la seva part, Ciutadans, el PSC i el PP han exigit al Govern català que aclareixi si hi haurà sancions o no. "Sembla que Llach ha tornat als escenaris, s'ha marcat un nou Santi Vidal, entre tanta mentida se li ha escapat a Llach una veritat", ha etzibat el portaveu de C's, Carlos Carrizosa. El PSC ha lamentat que s'amenaci els servidors públics en comptes d'ajudar-los a recuperar drets laborals retallats. El PP ha deixat a nar al Govern: "Delinqueixin si són valents, però no forcin els funcionaris".