REACCIONS A LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT DEL PARLAMENT

Rabell anuncia un "pollastre monumental" contra la 'desconnexió exprés'

Santarmaría demana a JxSí que rectifiqui: "No van enlloc per més que corrin"

zentauroepp37208459 barcelona  barcelon s  08 02 2017     pol tica    sesi n ple170301112429

zentauroepp37208459 barcelona barcelon s 08 02 2017 pol tica sesi n ple170301112429 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

El líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, ha anunciat aquest dimecres que el seu grup "muntarà un pollastre monumental" contra la reforma del reglament de la Cambra catalana promoguda per Junts pel Sí (JxSí) per poder portar a terme una 'desconnexió exprés' de l'Estat.

Rabell s'ha referit a la proposta de JxSí en el debat d'una proposta de resolució del PSC sobre la defensa de les competències de la Generalitat, a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament.

"Quan toqui debatre sobre la reforma del reglament, muntarem un pollastre monumental, perquè considerem que és contrària a la democràcia, governi qui governi", ha advertit, abans d'alertar de les conseqüències d'obrir una via en el reglament que permeti escurçar tots els terminis de tramitació de les lleis de desconnexió. La proposta de JxSí comportaria que els grups poguessin sol·licitar que les proposicions de llei fossin tramitades en lectura única, un procediment de màxima urgència amb què no hi ha debat parlamentari ni esmenes, que actualment només pot utilitzar la Generalitat.

"Déu ens guardi que hi hagués una determinada majoria que apliqués les possibilitats de comprimir el debat parlamentari que conté aquesta reforma en altres circumstàncies", ha afegit.

EL GOVERN CENTRAL DEMANA A JXSI QUE RECTIFIQUI

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha instat JxSí a "rectificar" la seva proposta i els ha advertit que "com més pressa es vulguin donar, més legitimació perden". "Els demano una rectificació perquè no van enlloc per més que corrin", ha subratllat.

Santamaría ha considerat que la modificació plantejada pels sobiranistes "posa de manifest que la Generalitat i JxSí pensen que la democràcia són ells i que el que diguin ells és la llei".

UNA ACTUACIÓ "GRAVÍSSIMA"

Notícies relacionades

Per la seva part, la líder de CiutadansInés Arrimadas, ha acusat JxSí de voler "saltar-se" el reglament del Parlament i ha qualificat de "gravíssim" que "uns senyors que no compleixen amb la Constitució, les lleis i els mandats dels tribunals" vulguin portar a terme una "vulneració" de les normes de la Cambra.

"El que no pot ser és que eliminin la participació i el debat dels partits de l'oposició. Perquè hi hagi democràcia hi ha d'haver un govern elegit, però també una oposició visible que no estigui callada. Seguirem lluitant perquè no es creguin els amos del Parlament i de les lleis", ha avisat Arrimadas en declaracions a Onda Cero.