LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La fiscalia denuncia la delegada del Govern a Madrid per frau

El ministeri públic també veu indicis contra el germà d'Ignacio González i 14 càrrecs públics més per una operació de Mercamadrid

La Fiscalia ha presentat una denúncia contra els integrants del Consell d’Administració de Mercamadrid. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

En ple escàndol per l'operació Lezo, el PP torna a acaparar els focus per un nou cas de corrupció. Aquest dimarts s'ha sabut que la Fiscalia Anticorrupció ha denunciat la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, per un delicte societari, segons han confirmat a Europa Press fonts fiscals.

El motiu, segons ha avançat el diari 'El País', és una operació de Mercamadrid denunciada fa un any per l'actual presidenta d'aquesta empresa, Marta Higueras, i el delegat d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Sánchez Mato.

A més de Dancausa, 'El País' explica que la fiscalia també ha portat davant el jutge Pablo González, germà de l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González (tots dos a la presó des de divendres per l'operació Lezo) i 14 alts càrrecs més de Mercamadrid i de Mercasa. El suposat frau s'hauria comès durant l'etapa d'Ana Botella al capdavant de l'Ajuntament de Madrid.

INFORME DE DENÚNCIA

Higueras i Sánchez Mato van presentar davant la fiscalia un escrit de denúncia per presumptes "pràctiques irregulars" trobades en aquesta societat mixta, participada per l'ajuntament en un 51%, amb "responsabilitats polítiques per mala gestió".

En aquest extens informe, es narrava que Mercamadrid va assumir el pagament d'un lloguer d'unes naus a Merca Ocio durant 20 anys per evitar un litigi judicial. "Mercamadrid va resoldre de manera clarament lesiva per al seu patrimoni l'impagament de l'empresa adjudicatària", apuntava l'escrit presentat. Les naus "no tenen cap ús en l'actualitat ni fàcil arrendament a tercers, fet que provoca un drenatge d'aproximadament el 10% del benefici anual de Mercamadrid", assenyalava la denúncia.

Així, el document detallava que "si l'acord es manté fins a la seva data de venciment, Mercamadrid haurà pagat més d'11 milions d'euros pel lloguer d'unes naus que ni li serveixen ni li donen rendibilitat", xifra que "és una quantitat superior al que suposadament hauria pagat a Merca Ocio si hagués perdut el litigi".

PERJUDICI PATRIMONIAL D'11 MILIONS

Sánchez Mato va remarcar així que el perjudici patrimonial per a Mercamadrid "pot superar els 11 milions". "Parlem de la realització d'un determinat acord extrajudicial que va portar a l'assumpció per l'anterior equip de govern (del PP) d'uns compromisos econòmics molt perjudicials per a la societat, i a més no hi ha cap explicació tècnica que ho justifiqui", va destacar el regidor.

Notícies relacionades

En la denúncia es posaven en coneixement de la fiscalia altres operacions conegudes fa poc. "En determinats anys, i aprofitant l'ampliació de les seves instal·lacions, es van produir una sèrie de despeses desproporcionades. Un exemple és la realització de l'ampliació de les infraestructures de Mercamadrid per una inversió de més de 77 milions d'euros que no ha servit per incrementar ni els ingressos ni la rendibilitat de la societat", assenyalava el document.

Amb aquest informe, el govern municipal demanava a la fiscalia que investigui per si els fets fossin constitutius d'un o diversos delictes.