ESCÀNDOL EN LES FILES POPULARS

Eduardo Zaplana i l'empresari Villar Mir, investigats pel jutge Velasco en l'operació Lezo

El magistrat demana informació al registre de la propietat sobre els béns del voltant de 60 persones

Hi figuren l'exvicepresident de Madrid López Viejo, familiars dels detinguts, càrrecs polítics i empresaris

3
Es llegeix en minuts
Á. V. / MADRID

El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha demanat informació al registre de la propietat sobre els béns i les propietats d’un total de 60 persones vinculades amb l’operació Lezo, entre les quals figuren l’exministre de Treball i expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana i l’empresari Juan Miguel Villar Mir, expresident de la constructora OHL i actual president del Grupo Villar Mir. Fonts de l’Audiència Nacional precisen que, malgrat que apareixen en l’ofici remès pel magistrat al registre de la propietat, cosa que implica que aquestes persones estan sent investigades, no tenen per què estar imputades.

De fet, aquestes mateixes fonts van negar categòricament que Zaplana estigui imputat, encara que aparegués esmentat diverses vegades en l’acte de presó dictat divendres per a l’expresident madrileny Ignacio González i aparegui en la resolució directament vinculada amb el blanqueig atribuït al principal imputat en el 'cas Lezo'.

Malgrat el que es diu en aquest acte sobre Zaplana, per exemple, contra ell no s’ha dictat, almenys encara, un acte d’imputació formal en la causa seguida pel Jutjat Central d’Instrucció número 6. A més a més, aquesta decisió obligaria, segons indiquen fonts jurídiques, el jutge Velasco a abstenir-se de la investigació de la causa, ja que va coincidir amb ell a la Generalitat Valenciana, com a director general de Justícia.

El gendre de Villar Mir, el conseller d’OHL Javier López Madrid, al qual es va imposar una fiança de 100.000 euros per evitar la presó que pot pagar fins a aquest divendres, també apareix en l’acte per una comissió d’1,4 milions d’euros que la constructora fundada pel primer hauria pagat per l’adjudicació d’un tren que s’havia de posar en marxa entre les localitats madrilenyes de Móstoles i Navalcarnero, encara que no es va arribar a fer.

L’operació Lezo, en què es va arrestar 12 persones, entre les quals hi havia l’expresident de la Comunitat de Madrid, el seu germà Pablo i el seu cunyat Juan José Caballero, va suposar l’embargament dels seus comptes i béns a l’imputar-se’ls els delictes de malversació, organització criminal, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, prevaricació i frau.

L’ofici remès pel jutge Velasco al registre de la propietat, al qual va tenir accés Europa Press, es dirigeix contra una finca de Caballero i de la seva dona, la diputada autonòmica del PP madrileny Isabel González. Al llistat que acompanya els seus noms figuren els dels seus germans, el de l’exresponsable de la filial sud-americana del Canal de Isabel II Edmundo Rodríguez Sobrino, el de l’exdirectora financera María Fernanda Richmond i el del seu exgerent Adrián Martín López de las Huertas. Tots ells van comparèixer davant el magistrat per declarar la setmana passada.

També hi figuren l’esposa de González, María Lourdes Cavero; el seu pare, Pablo González Liberal, i les seves nebodes Rocío Bonet Cavero i Leticia Bonet Cavero, així com el marit d’una d’elles.

MÉS NOMS

Hi ha altres detinguts, com l’exresponsable de l’empresa pública ICM José Martínez Nicolás o López Madrid, o imputats, com l’empresari Adrián de la Joya o l’exdirector gerent del canal ldefonso de Miguel, del qual l’acte de presó diu que podria haver cobrat comissions dels Teatros del Canal, molt pròxims al camp de golf qüestionat.

Notícies relacionades

També hi figuren exresponsables del Canal de Isabel II, càrrecs polítics o empresaris. Un d’aquests, Joaquín Molpeceres, va negar ahir, com a testimoni davant el tribunal que jutja la primera època de la trama Gürtel, la versió que va oferir d’ell durant la vista l’extresorer Luis Bárcenas.

El propietari de Licuas va negar haver donat 60.000 euros al PP o haver alertat Mariano Rajoy que Francisco Correa utilitzava el nom del partit per als seus negocis. A la llista també apareix l’acusat en la 'trama Gürtel' Alberto López Viejo, vicepresident de la Comunitat de Madrid durant el Govern d’Esperanza Aguirre.