El TSJC també imputa Nuet i cita Forcadell el 8 de maig per la resolució del referèndum unilateral

L'alt tribunal assenyala així tots els membres de la Mesa per la tramitació del RUI que van aprovar JxSí i la CUP

zentauroepp37319780 gra376  barcelona  16 02 2017   la presidenta del parlament 170223141212

zentauroepp37319780 gra376 barcelona 16 02 2017 la presidenta del parlament 170223141212 / TONI ALBIR

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputats tots els membres de la Mesa del Parlament arran de la querella que va presentar la fiscalia contra quatre d'ells al permetre que es tramités la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP en què s'advocava per convocar un referèndum unilateral sobre la independència i que va ser aprovada amb els vots d'aquests dos grups el 6 d'octubre. En aquella demanda, que atribuïa els delictes de desobediència i prevaricació als investigats, el ministeri públic va evitar assenyalar el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet al·legant que no és independentista, però el TSJC ha decidit citar-lo igualment com a imputat. Haurà de comparèixer el 23 de maig.

Les primeres a declarar seran la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera, Anna Simó, que hauran d'anar als jutjats el 8 de maig. Després ho hauran de fer dos diputats de JxSí, el vicepresident segon, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, i finalment ho farà Nuet, el dia 23. Encara que el fiscal no demanés aquesta última imputació, els jutges, en funció de la querella, poden reclamar la presència d'altres persones que van participar en els fets, com va fer Nuet. Encara més, el mateix escrit d'acusació ja aclaria que la imputació es podia "estendre a altres autoritats i càrrecs públics en funció del resultat que pugui presentar en el futur la instrucció judicial". 

"VA ACTUAR AMB CREENÇA ERRÒNIA"

Les raons que va oferir la fiscalia per no imputar Nuet van ser, entre altres, que aquest diputat "va actuar en la creença errònia d'estar complint amb les seves funcions com a membre de la Mesa, considerant que el control que podia exercir aquest òrgan era merament formal". Així mateix, l'acusació publica al·legava que Nuet "no pretenia com els querellats incomplir els mandats del Tribunal Constitucional ni tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu a la Constitució del 1978", argument que va arrodonir al·legant que "la trajectòria" del diputat de Catalunya Sí que es Pot així ho demostra: mai ha votat a favor d'aquelles resolucions que defensaven la via unilateral per separar Catalunya d'Espanya.

Notícies relacionades

Aquella distinció que va fer el fiscal entre els membres de la Mesa de JxSí i el mateix Nuet va avivar més encara la tempesta política i el mateix diputat va denunciar la "discriminació ideològica" i la "politització matussera i intolerable". "Avui queda més clar que mai: no es querellen per fets, es querellen pel que som i pensem. Només si ets independentista mereixes ser jutjat", es va queixar Forcadell. Aquest dimarts, la presidenta de la Cambra ha tuitejat la seva citació per al dia 8 i ha persistit que no canviarà la seva manera d'actuar. "A la Mesa hem treballat sempre per afavorir el debat i no coartar-lo, perquè la paraula ha de ser lliure al Parlament. ¡Així continuarem!".

Nuet també ha recorregut a Twitter per reaccionar a la seva imputació. "Al final m'inclouen a la querella, reafirmo la innocència dels companys/es, reafirmo les meves idees polítiques", ha escrit.