EL DILEMA DEL SOCIALISME

Zapatero demana acabar amb els "prejudicis" contra Díaz a Catalunya per ser dona i andalusa

L'expresident considera que quan hi ha una candidata es té en compte l'origen

Tant l'exlíder del PSOE com Madina defensen a Barcelona l'abstenció a Rajoy

jgblanco38169085 barcelona  24 04 2017 jos  luis rodr guez zapatero en la sed170424140639

jgblanco38169085 barcelona 24 04 2017 jos luis rodr guez zapatero en la sed170424140639 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

José Luis Rodríguez Zapatero va viatjar ahir a Catalunya, territori sanchista, per demanar el vot per a Susana Díaz. «El futur per a la cohesió territorial, especialment afectada per la situació a Catalunya, és el lideratge polític de Díaz», va sentenciar l’expresident del Govern, disposat a «desfer prejudicis». «Aquí a Catalunya hi ha veus que han posat a sobre de la taula prejudicis sobre el projecte de Susana Díaz», va denunciar assenyalant que, com va passar amb Carme Chacón, quan hi ha una candidata es té en compte l’origen.

«Quina casualitat, això no ho vaig sentir mai de Felipe González, d’Alfredo Pérez Rubalcaba o de mi», va reflexionar. Mentre Zapatero es reunia amb Miquel Iceta a la seu del PSC, a la planta baixa el secretari d’organització del partit, Salvador Illa, el va esmenar. «El PSC no té prejudicis contra ningú, i a Catalunya, a aquestes altures, ningú té prejudicis contra ningú», va asseverar. «A Catalunya estem orgullosos d’haver tingut dos presidents socialistes, un d’ells d’origen andalús», va recordar Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i part de l’equip català de suport a Pedro Sánchez. Precisament, Zapatero va dinar ahir a Cornellà de Llobregat amb l’expresident de la Generalitat José Montilla i diversos alcaldes socialistes.

Després de la controvertida declaració, Zapatero va reivindicar el diàleg i el pacte per resoldre la situació a Catalunya, aparcant antagonismes i tornant a la via del fallit Estatut. «La majoria de l’Estatut es pot retrobar en un nou procés d’acord entre l’Estat i les institucions catalanes», va dir.

A pesar que Sánchez va reivindicar dissabte el reconeixement de Catalunya com a nació, com feia l’Estatut, Zapatero va negar que la proposta de l’exsecretari general sigui la mateixa: «L’Estatut va arribar a un equilibri intel·ligent: el preàmbul deia que el Parlament declarava Catalunya com a nació, però l’article primer establia que Catalunya era una nacionalitat, perquè aquest és el concepte constitucional. Més enllà de nació o nacionalitat, el que és prioritari és dialogar o pactar».

Notícies relacionades

Va ser un dels molts dards implícits que va llançar a Sánchez. Els seus elogis a Díaz li van servir per criticar els que canvien de criteri segons bufa el vent i que [com Sánchez] critiquen l’obra de governs socialistes anteriors. «El que no necessitem és assemblar-nos a projectes que sempre acaben en no res», va rematar en una altra al·lusió a la voluntat de Sánchez d’acostar-se a Podem, als que «volen quedar-se» amb «l’espai» socialista, va dir. A la tarda, Zapatero i Eduardo Madina van mantenir una conversa amb militants a la seu del PSC.

EL ‘NO ÉS NO’ DE SÁNCHEZ

Madina, que va perdre davant Sánchez les primàries del 2014, va coincidir amb Zapatero en les crítiques als titubejos sanchistes i a reclamar que un líder «no oscil·li en funció de les onades o de les xarxes socials». Tots dos van glossar les virtuts de Díaz i li van donar un cop de mà defensant l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy que, segons l’expresident, «no va ser per afecte a Rajoy, sinó fruit de tenir 85 escons i no poder sumar [...]». «No és no no és un projecte polític», va rematar.