Zapatero deixa clar el seu suport a Susana Díaz: "Té totes les condicions per al lideratge"

L'excap de l'Executiu assegura que l'andalusa pot compatibilitzar la secretaria general del PSOE i la presidència de la Junta

"Soc especialista a combatre presidents dels EUA. I no passa res. Aquí estic", assenyala

undefined37656549 fotodeldia  gra169 madrid  13 3 2017  los expresidentes del 170314193135

undefined37656549 fotodeldia gra169 madrid 13 3 2017 los expresidentes del 170314193135 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

José Luis Rodríguez Zapatero ha deixat clar aquest dimarts el seu suport a Susana Díaz, la presidenta d'Andalusia, que es presentarà com a aspirant a liderar el PSOEPSOE el 26 de març. “Ja saben que em sembla una excel·lent candidata. Té totes les condicions per al lideratge polític”, ha dit l'expresident del Govern poc abans de participar en un acte del partit juntament amb l'economista Jeffrey Sachs.

Davant de Pedro Sánchez i Patxi López, Díaz parteix com a favorita en les primàries de finals de maig, on els 180.000 militants socialistes estan cridats a votar. La presidenta, la imatge de la qual s'ha vist perjudicada en els últims temps a causa del traumàtic procés que va comportar la caiguda de Sánchez i la posterior abstenció davant el PP, té darrere els principals líders territorials del PSOE (del valencià Ximo Puig a l'extremeny Guillermo Fernández Vara, passant pel castellanomanxec Emiliano García-Page), la majoria dels 45.000 afiliats andalusos i pesos històrics del partit com Felipe GonzálezAlfredo Pérez Rubalcaba i el mateix Zapatero.

L'excap de l'Executiu només ha tingut bones paraules per a Díaz. No ha descartat assistir a la posada de llarg com a candidata de la mandatària autonòmica (“no seria cap sorpresa”, ha dit) i s'ha mostrat a favor que, si guanya les primàries, compatibilitzi el lideratge del PSOE amb la presidència de la Junta. “Cadascú té la capacitat de treball que té. Jo he sigut president del Govern i secretari general”, ha explicat.

ANADES I VINGUDES DE L'EXPRESIDENT

Notícies relacionades

Les preferències orgàniques de Zapatero des que va cedir el timó de la nau socialista han sigut molt volàtils. Quan va anunciar, el 2011, que deixava la primera línia de la política, va recolzar Rubalcaba davant Carme Chacón com a aspirant a les generals. Després, Chacón davant Rubalcaba per a la secretaria general del PSOE. Més tard, va animar les possibilitats de Eduardo Madina. D''aquí, després dels mals resultats en les eleccions europees del 2014, va passar a recolzar Díaz, que al final es va retirar d'aquella carrera. Zapatero no va renovar llavors les seves antigues preferències per Madina, sinó que va traslladar el seu suport a Sánchez. No obstant, a penes sis mesos després va tornar a recolzar la presidenta andalusa. No s'ha mogut des d'aleshores.

El col·loqui amb l'economista nord-americà Sachs ha transcorregut per altres camins, ja que el president dels EUA, Donald Trump, hi ha tingut un paper protagonista, i l'exsecretari general del PSOE ha recordat la seva decisió de treure les tropes espanyoles de l'Iraq, que va prendre just després de guanyar els comicis generals del 2004, una victòria de la qual aquest dimarts es compleixen 13 anys. “Nosaltres som especialistes a combatre presidents dels EUA. No hi ha problema. Aquí estic. I puc dir que no passa res. És més, passen coses positives. Però m'interessen més les victòries que hem de tenir en el nostre futur immediat”, ha assenyalat Zapatero.