LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

Catalunya, territori 'sanchista'

Tothom al PSC assumeix que els seus militants apostaran clarament per l'exsecretari general del PSOE

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC va ser el gran escuder de Pedro Sánchez en la defensa numantina del no a Mariano Rajoy. Després que el secretari general acabés sent deposat i el PSOE facilités la investidura del president del Govern (malgrat el vot contrari dels diputat del PSC), els socialistes catalans van abaixar escuts i llances per recompondre els ponts trencats amb la gestora de Ferraz. L’armisitici amb la gestora permetrà que 14.322 militants del PSC puguin participar en unes primàries en què tothom dona per fet que a Catalunya –la segona comunitat amb més bases socialistes (només superada per Andalusia)– seguirà sent territori sanchista.

El PSC ha tornat a decretar neutralitat en les primàries, doctrina que només va trencar per recolzar Carme Chacón en les primàries amb Alfredo Pérez Rubalcaba, tot i que s’ha buscat que cada candidatura tingués padrins. Sánchez compta amb el suport de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma; Carles Martí, exsenador i exlíder del PSC a Barcelona; Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, i dels exdiputats Roman Ruiz i Joan Ferran, entre altres. També el recolzen Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, exalcalde de la capital catalana, i els diputats Esther Niubó, Ferran Pedret (primer secretari del PSC de Barcelona) i Òscar Ordeig (primer secretari del PSC a Lleida). També li dona suport Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu i exministre. Tant en el grup català de suport a Sánchez com en els de Díaz i López i a la cúpula del PSC s’assumeix que Sánchez surt a Catalunya amb avantatge respecte dels seus rivals. 

Notícies relacionades

Al Baix Llobregat, la federació més potent del PSC, s’està gestant la campanya catalana de Susana Díaz. Joaquín Fernández, secretari d’organització del Baix Llobregat, coordina el susanisme català, que va aconseguir un important reconeixement quan Antonio Balmón es va mullar per la presidenta andalusa. Des d’aleshores, reflexionen en la candidatura, s’ha normalitzat més la presència de susanistes a Catalunya. A més de Balmón, Díaz compta amb el suport de les exdiputades Isabel López Chamosa i Meritxell Cabezón, dels alcaldes de Sant Andreu de la Barca (Enric Llorca), Constantí (Oscar Sánchez), Baguergue (Marc Tarrau), Gimenells (Dante Pérez) i Bossost (Amador Marqués), del portaveu del PSC a Alcanar, Albert Alarcon, i de Celestino Corbacho, exministre i exalcalde de l’Hospitalet.

Patxi López també ha travat complicitats a l’Hospitalet. D’allà són José Luis Hernandez i Núria Marin. La parella és amiga de l’exlehendakari, tot i que mentre que el marit de l’alcaldessa de l’Hospitalet s’ha posicionat públicament a favor seu, la número 2 del PSC prefereix no fer-ho per mantenir la neutralitat. López també té el suport dels diputats Assumpta Escarp i Rafael Bruguera, dels alcaldes de Tarragona (Josep Félix Ballesteros), Montmell (Immaculada Costa) i Òdena (Francesc Guisado) i de l’exalcaldessa de Santa Coloma, Manuela de Madre, a més de Joan Francesc Marco, secretari de Cultura i Societat del PSC, i David Donaire, secretari de xarxes socials del partit.