Pedro Sánchez exhibeix múscul a Barcelona amb referències al catalanisme no rupturista

El precandidat a les primàries del PSOE reuneix unes 3.000 persones en un míting en què defensa la idea de "nació de nacions" per "tornar a unir Espanya"

El candidat a liderar el PSOE Pedro Sánchez ha defensat avui a Barcelona que Catalunya sigui reconeguda com a nació dins d’una Espanya nació de nacions, a l’estimar que serà l’única via per superar el greu conflicte territorial, i ha admès sentir-se identificat amb la proposta federalista del PSC. / VÍDEO EFE

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

"Saber que se puede, querer que se pueda [...], pintarse la cara color esperanza"... Amb la cançó de Diego Torres sonant per megafonia, unes 3.000 persones han rebut aquest dissabte Pedro Sánchez a la Fabra i Coats de Barcelona en la primera etapa de la seva particular gimcana de precampanya que l'aspirant a les primàries del PSOE ha preparat aquest cap de setmana a Catalunya. Territori afí i clau per a l'exlíder socialista si vol recuperar el tron del qual va ser enderrocat l'1 d'octubre del 2016, Sánchez ha exhibit múscul amb una referència al catalanisme no independentista al defensar el federalisme i la idea de "nació de nacions" per "tornar a unir Espanya". Una concepció que asseguraria l'autogovern, però allunyat del dret d'autodeterminació, ja que la sobirania residiria "en el conjunt del poble espanyol".

Reforçat el seu 'no és no' gràcies a la nova tempesta de corrupció' al PP i engruixida la seva llista de suports amb noms com el de l'exministre Josep Borrell, el seu rival en les anteriors primàries del PSOE José Antonio Pérez Tapias i l'alcaldessa de ParísAnne HidalgoSánchez ha arrodonit la setmana amb aquest míting a la capital catalana que a més d'un militant li ha recordat aquells actes socialistes d'abans pel que fa a l'afluència. En presència del líder del PSC, Miquel Iceta, que es manté neutral i preveu assistir als actes dels tres aspirants, i d'altres (bastants) dirigents del partit, com Núria Parlon i Jordi Hereu, que ha aixecat el públic en aplaudiments al cridar "som aquí per dignitat" i no com "els que s'aferren al càrrec" i es van rendir al PP, el precandidat ha exalçat el federalisme com a sortida al laberint català i fins i tot ha recuperat la idea de la seva campanya electoral a les generals de convertir el Senat en una "verdadera Cambra territorial" amb seu a Barcelona.

"Catalunya necessita un Govern (central) que negociï un nou finançament autonòmic, que posi en marxa inversions com el corredor del Mediterrani, que parli amb altres forces per a la necessària reforma constitucional...", ha proclamat Sánchez. I mentre això últim no passa, ha instat els partits a posar-se d'acord per tombar lleis com la d'educació per revertir el procés de "recentralització" que ha impulsat l'Executiu de Mariano Rajoy.

L'exsecretari general del PSOE precisament també ha parlat del líder del PP, especialment per treure pit del seu 'no és no' just quan la corrupció torna a esquitxar-lo. "'Porteu-vos bé, que al PP tots som bons', els va dir Rajoy als joves del seu partit divendres. Doncs espero que en la seva declaració davant l'Audiència Nacional ho prepari una mica més. Perquè no hi ha hagut tanta gent bona a la presó com ara", ha etzibat entre les rialles dels assistents.

Això li ha servit també per llançar un dard a tota la línia de flotació de l'actual gestora socialista. "És 0% PSOE abstenir-se amb Rajoy i no complir la paraula donada. Si Rajoy treu 176 diputats per als pressupostos, es veurà l'absurditat de l'abstenció del PSOE", ha percudit. 

SANTA COLOMA, HOSPITALET, SANT BOI, GIRONA...

Notícies relacionades

Un dinar popular a Santa Coloma de Gramenet, una cita amb militants a l'Hospitalet de Llobregat amb participació inclosa en la carrera nocturna de la ciutat, una altra trobada amb militants a Sant Boi diumenge, quan també visitarà la parada del PSC a la Rambla amb motiu de Sant Jordi i després anirà a la Llagosta i a Girona... Sánchez s'esprem aquest cap de setmana a Catalunya en el procés de recollida d'avals.

A menys escala en concurrència de públic, el tercer rival en disputa, Patxi López, que ja ha visitat Catalunya quatre vegades en aquesta carrera pel lideratge, també té previst un acte aquest dissabte en aquesta comunitat i diumenge serà un més dels autors que firmaran llibres a Barcelona per Sant Jordi. La gran rival de Sánchez, Susana Díaz, celebrarà el seu gran acte a Catalunya el 26 d'abril.