POLÈMICA AL MINISTERI FISCAL

Anticorrupció relleva els fiscals del 'cas 3%'

José Grinda i Fernando Bermejo estaven investigant el presumpte finançament il·legal de CDC des del 2015

Fonts fiscals diuen que el canvi és per intentar evitar polèmiques com la viscuda en el 'cas Lezo'

El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, ha rellevat, per ordre del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID / J. G. ALBALAT / BARCELONA

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha donat el vistiplau per al relleu aquest divendres dels fiscals Fernando Bermejo i José Grinda en el conegut com a 'cas 3%', sobre el suposat pagament de comissions per part de diverses empreses a Convergència Democràtica (CDC) a canvi d'adjudicacions d'obra pública. La decisió la va prendre en nou cap de la Fiscalia Anticorrupció, Manuel Moix, així que va accedir al càrrec i just en el moment que els dos fiscals estaven ultimant un nou escrit per sol·licitar al jutge del Vendrell que instrueix el procés pel suposat finançament il·legal del partit nacionalista que remetés una petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè s'investigués l'actual diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia, Germá Gordó.Germá Gordó 

La primera petició va ser rebutjada pel TSJC, però tant Grinda com Bermejo comptaven amb tornar a plantejar-la ampliant-la amb l'extensa documentació intervinguda en els últims registres. Per això fonts fiscals interpreten el relleu com una forma d'evitar més episodis com el recentment viscut en el 'cas Lezo', en què els fiscals del cas contra l'expresident madrileny Ignacio González van frenar el veto de Manuel Moix a uns registres previstos en l'operació a l'invocar l'article 27 de l'Estatut fiscal, un aspecte tan polèmic que ha portat l'oposició en ple a demanar la compareixença al Congrés de Maza i els ministres de Justícia i Interior, Rafael Catalá i Juan Ignacio Zoido. 

Aquest article està previst per resoldre les discrepàncies que puguin sorgir entre membres de la carrera fiscal i consisteix a portar l'assumpte controvertit a una Junta de Fiscals. En la celebrada a Anticorrupció, on no se'n recordava cap altra, es va frenar l'intent de Moix de vetar uns registres referits al Canal d'Isabel II per la gestió anterior a González, però també es va decidir que Anticorrupció no basés la seva petició de mesures cautelars per als detinguts en el delicte de pertinença a organització criminal.

Es dona la circumstància que tant Grinda com Bermejo ja havien sol·licitat l'empara del Consell Fiscal, en principi per les denúncies que havien presentat contra ells alguns imputats en els procediments que investiguen. Encara que els fiscals no tenen previst un mecanisme d'empara equivalent al dels jutges recorren al Consell Fiscal al sentir-se pressionats per alguna circumstància.

ELS NOUS FISCALS 

Els dos nous fiscals que s'encarregaran del cas són Fernando Maldonado, encarregat del 'cas ITV', en què està implicat l'exdiputat convergent Oriol Pujol, i el de Caixa de Catalunya, en què està acusat Narcís Serra; i Teresa Duerto, que porta les diferents investigacions sobre l'exalcalde de Sabadell, Francisco Bustos, i les indagacions sobre l'operació Pitiüses vinculada a la venda a gran escala de dades personals obtingudes de base de dades oficials. 

Tant Bermejo com Grinda feia més de dos anys que investigaven el 'cas 3%', que va néixer en una investigació de suposada corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, i que s'ha estès per tot Catalunya. Fins i tot, s'ha registrat dues vegades la seu de CDC a Barcelona.

EL DECRET

Moix ja ha firmat el decret pel qual decideix apartar del 'cas del 3%' els fiscals Grinda i Bermejo. La decisió va ser comunicada verbalment a aquests dos fiscals dimarts passat. Els fiscals Maldonado i Duerto també han sigut informats que hauran d'assumir ells la investigació. El cas arribarà al Consell Fiscal, òrgan consultiu del fiscal general de l'Estat

Notícies relacionades

Un dels motius que ha al·legat Moix per prendre aquesta decisió és que es tracta de raons organitzatives i de reestructuració de plantilla, perquè els fiscals de cada territori assumeixen els casos que es produeixen en ells i els de la Fiscalia Especial els que passen a Madrid. Fiscalia General de l'Estat, en un comunicat, assegura que "el canvi no suposa cap modificació en la línia que ha mantingut" el ministeri públic "en cada un dels procediments i facilitarà l'assistència a la pràctica de diligències".

Però les fonts consultades destaquen que l'argument principal de Moix no se sosté perquè el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch Mitjavila, ha comunicat a la fiscalia la seva intenció imminent d'inhibir-se a favor de l'Audiència Nacional, perquè sigui aquest òrgan qui investigui el suposat finançament il·legal dels convergents. La Guàrdia Civil també tenia coneixement del canvi de fiscals.