ENFRONTAMENT EN L'OPERACIÓ LEZO

Rebel·lió dels fiscals davant l'ordre d'anticorrupció de no efectuar un registre

El motí va aconseguir que es revoqués l'ordre del fiscal en cap de no efectuar tot l'operatiu previst

L’exvicepresident era traslladat de matinada als calabossos de la Comandància de la Guàrdia Civil. / EFE / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El nou fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, va ordenar un dia abans de l'operació Lezo que no s'efectués un dels registres previstos, que afectava un dels imputats i no els operatius desenvolupats a la casa i el despatx d'Ignacio González. Davant aquesta decisió, els seus subordinats i fiscals del cas van invocar l'article 27 de l'estatut fiscal, que indica que les discrepàncies a l'hora de procedir en un operatiu es dirimeixin en una junta. 

Moix va convocar aquesta reunió dimarts passat i la majoria dels reunits -una vintena- van recolzar els seus companys de l'operació Lezo i es van oposar a la decisió del seu cap, per la qual cosa el màxim responsable d'anticorrupció va rectificar i va acceptar que es portés a terme el registre.

Segons les fonts jurídiques consultades, és "gravíssim" i gairebé no hi ha precedents que els fiscals d'un cas s'hagin vist forçats a rebel·lar-se per torçar el pols al seu cap a l'hora de procedir en una investigació. No obstant, aquest dijous Moix ha tret ferro als fets. En declaracions a la SER, ha assegurat que es tracta d'una actuació "habitual" i que es van utilitzar els "mecanismes de dissentiment normals" que estableix l'estatut del ministeri públic. Ha recordat, a més, que la decisió de la junta "no és vinculant" i que, no obstant, la va acatar. 

Es dona la circumstància que el nom de Moix apareix en una gravació que consta en el sumari en què el mateix González i Eduardo Zaplana celebren que el fiscal assumeixi la direcció d'anticorrución per la seva proximitat al PP. 

LA PETICIÓ DE C'S

Notícies relacionades

Davant aquests fets, Ciutadans ha anunciat que demanarà la compareixença urgent del ministre de Justícia, Rafael Catalá, perquè expliqui si hi va haver un "xivatada" a González sobre la punxada de la seva línia telefònica i la seva possible detenció, i sobre les suposades pressions de Moix per impedir el registre.

"És d'una gravetat extrema, si és cert", ha manifestat Albert Rivera