LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Aguirre admet que no va frenar els contractes amb Correa perquè "no podia concebre el que passava"

Després de negar que dimiteixi, davant el tribunal insisteix que va destapar la trama corrupta

L'expresidenta de Madrid es declara "commoguda" per l'arrest del que va ser el seu número dos

Aguirre centra les mirades després de la detenció per suposada corrupció al Canal de Isabel II. / JOSÉ LUIS ROCA / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre ha anat aquest dijous al tribunal que jutja el 'cas Gürtel' amb la lliçó ben apresa i els deures fets. Ja havia dit en un programa de ràdio que, de moment, no té pensat dimitir després de la detenció d'Ignacio GonzálezIgnacio González per presumpta corrupció en la gestió del Canal de Isabel II

Tranquil·la, però sense perdre el fil ni deixar de donar una puntada, la presidenta de Madrid ha descarregat tota responsabilitat que pogués tenir la Comunitat de Madrid per la contractació de les empreses de Francisco Correa per realitzar actes institucionals en el que va ser viceconseller de Presidència durant el seu mandat, l'acusat Alberto López Viejo.

Ha arribar a dir que li "va mentir" quan, arran d'un article d''Interviú', li va assegurar que només s'havia contractat Easy Concept "en els primeríssims temps" i després li "va donar una llarga llista d'empreses" amb les quals es feien els "moltíssims" actes, però no li "va dir que totes eren del mateix senyor". Davant el tribunal ha lamentat no haver enviat a ningú al registre per comprovar-ho i ha admès que "no va donar cap instrucció perquè no es contractés amb elles", però "no podia concebre que aquestes coses es fessin". Prèviament havia aclarit que no coneixia Correa i no sabia quines empreses tenia.

Després ha insistit que ella "va destapar la Gürtel" perquè després de ser informada pel llavors tresorer nacional del partit, Álvaro Lapuerta, en una reunió en què va assistir el president del partit, Mariano Rajoy, encara que aquest no hi va intervenir, que dos municipis pretenien alienar terrenys municipals a preu fix, ho va impedir. Un d'ells era Majadahonda i l'altre Arganda del Rey.

Aguirre només ha aixecat el to a preguntes de l'acusació que exerceixen els socialistes. "No em malinterpreti", li ha etzibat a Wifredo Jurado. "El que he dit és que el que feien era legal, però a Lapuerta i a mi ens semblava malament. A Arganda es va demostrar que suposava una pèrdua per a les arques municipals de 60 milions d'euros un any després sense 'boom' immobiliari", ha afegit. Això va obligar que l'acusat Guillermo Ortega deixés de ser alcalde i que el regidor José Luis Peñas, també acusat, gravés durant dos anys Correa, informació que va aportar a Anticorrupció. 

Al lletrat que representa els socialistes valencians, Aguirre li ha recomanat llegir el seu llibre per afegir que "com que no ho havia fet", l'hi explicava ella, encara que el que ha fet és atribuir a "xafarderies" les seves afirmacions que Ortega i dos regidors havien de rebre quantitats concretes per l'operació que va avortar.

La resta de la seva declaració, en què ha admès que van ser "moltíssims" els actes contractats amb les empreses de Correa, s'ha desvinculat de l'estructura organitzativa de la Comunitat, així que ignorava fins i tot per què López Viejo havia assumit tantes atribucions, inclosa la gestió de l'empresa pública Arpegio. Ella decidia a quins actes anava i se'ls preparava a consciència per "atendre els veïns i els periodistes", però "cap president autonòmic s'ocupa de so, càmeres o faristols", ha afegit.

"COMMOCIONADÍSSIMA"

L'actual portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid ha assegurat que "són moments difícils" i que està "commocionadíssima" però abans de prendre una decisió sobre el seu futur polític "necessita informació" sobre si és cert que González és culpable dels delictes que se li imputen. González va ser la seva mà dreta i la persona a qui va designar com el seu successor al capdavant del Govern autonòmic quan va decidir deixar el càrrec el 2012 i fer "un pas enrere".

"Estic convençuda que no ha pogut fer una cosa així. Si ho ha fet li puc assegurar que per a mi és un disgust, un cop, una cosa que em deixa verdaderament commoguda. Ara, si no ho ha fet, si és innocent, (...) també em commou el calvari que estarà passant i el que li queda per passar tenint en compte el que triga la justícia", ha indicat en una entrevista a la Cope.

Així mateix, ha garantit que col·laborarà amb la justícia "perquè es jutgi aquells que estan encausats i si són culpables se'ls condemni i tornin el que s'han emportat". "Jo soc una persona de qui ningú dubta que m'he emportat un duro", ha afegit. Aguirre compareixerà avui davant els mitjans de comunicació per ampliar les seves explicacions sobre els fets i parlar del seu futur després de comparèixer com a testimoni en el judici a la primera època de la 'trama Gürtel'.  

L'actual portaveu municipal del PP, que el 2010 es va atribuir haver destapat ella la trama, acapararà les mirades després de l'operació policial que ha esquitxat el seu home de confiança, mentre que la seva altra peça clau al Govern de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, està en presó preventiva per la 'trama Púnica''trama Púnica'.

L'expresidenta madrilenya, està cridada a declarar pel 'cas Gürtel'; concretament, sobre les pràctiques de fraccionament de contractes a la Comunitat de Madrid. Aguirre serà la primera d'una sèrie d'alts càrrecs o ex alts càrrecs del PP que declararan com a testimonis en el judici; entre ells, Javier ArenasFrancisco Álvarez-CascosÁngel AcebesRodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja.

Notícies relacionades

A aquests noms se suma el president del PP i del Govern, Mariano Rajoy, la citació del qual, per a la qual encara no hi ha data, va acordar aquest dimarts el tribunal del cas.

L'ANTERIOR DECLARACIÓ

Aguirre, ja va contestar el setembre del 2013 per escrit les preguntes del llavors instructor del 'cas Gürtel' Pablo Ruz. L''exlideressa' va testificar que no sabia qui era el cap de la xarxa corrupta (Francisco Correa) fins que es va destapar la trama el 2009, ni tampoc que s'estiguessin cometent irregularitats en la contractació a la Comunitat de Madrid.