Allau de recursos del Govern contra consistoris valencians per col·locar la bandera republicana

L'Advocacia de l'Estat ha denunciat nou ajuntaments per considerar que l'hissat de la tricolor infringeix la legalitat vigent

zentauroepp26169012 valencia 5 6 14  politica bandera republicana cortes valenci170419091140

zentauroepp26169012 valencia 5 6 14 politica bandera republicana cortes valenci170419091140

1
Es llegeix en minuts

L'Advocacia de l'Estat, en representació de la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana, ha presentat en l'última setmana un total de nou recursos contenciós administratius contra la decisió de nou consistoris de la província de València de col·locar banderes republicanes a les seves façanes o balcons per commemorar la proclamació de la Segona República, que se celebra cada 14 d'abril.

Es tracta dels ajuntaments de Sagunt i Silla, que van hissar la tricolor dimecres, i els de Paiporta, Xeraco, Barxeta, Bunyol, Benifaió, Tavernes de la Valldigna i Algemesí, que la van col·locar el mateix divendres, dia 14. A més, s'està valorant un altre consistori en aquesta mateixa província.

L'Advocacia de l'Estat ha recopilat i estudiat tots els casos per presentar un recurs contenciós administratiu.

La Delegació del Govern va enviar la setmana passada un comunicat als ajuntaments en què els recordava la normativa per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes. L'any passat, ja va advertir diversos consistoris, com els de Xirivella, Puçol, Alzira i Sumacàrcer, per col·locar la bandera republicana, a l'entendre que aquest gest contravé la Constitució i reobre "velles ferides".

INFRINGIR LA LEGALITAT VIGENT

Notícies relacionades

El Govern del PP considera que la decisió d'hissar la tricolor vulnera l'article 4 de la Constitució i els articles 2.1 i 3.1 de la llei 39/1981, de 28 d'octubre, per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes, per la qual cosa considera que els consistoris demandats infringeixen la legalitat vigent "al permetre i mantenir la col·locació a l'edifici consistorial d'una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l'Estat Espanyol, ja que només ostenta aquesta condició la constitucional del 1978".

L'Advocacia apunta que la utilització d'una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regir tota activitat d'una administració pública", especialment si s'utilitza un edifici municipal "per a l'exhibició d'una bandera que reflecteix una determinada ideologia" que "xoca amb el que disposa la Constitució, que proclama que la forma política de l'Estat és la Monarquia Parlamentària".