EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Govern decreta silenci sobre el referèndum

La portaveu Neus Munté es nega a donar informació sobre l'estratègia de l'Executiu

Desautoritza Marta Rovira per suggerir que es faran servir aturats per organitzar la consulta

zentauroepp38020879 barcelona 11 04 2017  pol tica reuni n del govern de la gene170411143629

zentauroepp38020879 barcelona 11 04 2017 pol tica reuni n del govern de la gene170411143629 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Mutisme total. Tancament de files i manteniment de la voluntat de portar a terme el referèndum. Aquest és el breu resum del poc que ha revelat avui la portaveu del Govern, Neus Munté, interrogada per exemple fins en quatre ocasions sobre la possibilitat que ciutadans en atur participin en l'organització de la consulta sobiranista.

La consellera de Presidència ha desautoritzat el que havia avançat la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, a l'afirmar que de les qüestions del Govern n'ha de parlar el Govern: "Dels plans i decisions i posicionaments del Govern en parlem estrictament com a govern. Quan se m'ha preguntat sobre partits o grups parlamentaris he declinat aquesta possibilitat. Per tant, en nom del Govern no tinc res a dir. És responsabilitat del govern estudiar diferents escenaris en l'objectiu com a govern que seguim fidelment i al qual no renunciem de cap manera".

Munté simplement s'ha limitat a afirmar que no li consta cap decisió del Govern al respecte. Un Govern que ha decidit presentar recurs contra la interlocutòria del Tribunal Constitucional -a instàncies del Govern central- contra la part dels pressupostos de la Generalitat que fa referència al referèndum. I en aquest sentit ha afirmat que l'única resposta del Govern central és la "judicialització, les suspensions, querelles, amenaces de tota mena incloses les penals davant un mandat democràtic que hem assumit en totes les seves conseqüències, que té perfecte encaix".

UNITAT

Munté només ha apuntat que l'actuació del conjunt del Govern és solidària i unitària: "Treballem de forma conjunta, solidària i unitària tots els departaments del Govern, no expliquem les deliberacions, el format de les reunions que el té Govern".

L'argument usat per la portaveu per mantenir el mutisme és que tampoc l'Estat explica els seus plans. "A nosaltres no ens consta que el Govern de l'Estat expliqui públicament les seves estratègies en relació amb el procés. Tampoc ens consta que s'expliqui ni que se'ls preguntin les deliberacions o posicionaments dels òrgans de decisió de l'Estat. ¿Per què ho hauríem de fer nosaltres?", ha argumentat.

Notícies relacionades

I en les seves breus explicacions, Munté ha traslladat una vegada més la voluntat de l'Executiu de portar a terme la consulta, si bé no ha donat detalls de com esquivarà l'Executiu la prohibició per part del TC d'usar diner públic per organitzar el referèndum. "Hem trobat dificultats, anirem esquivant aquestes dificultats i estarem cada vegada més preparats", ha sigut l'única explicació de Munté al respecte.

CARTER

Per una altra banda, Munté ha assegurat que el president Puigdemont no va fer cap petició concreta a l'expresident nord-americà Jimmy Carter en l'entrevista mantinguda entre tots dos a Atlanta la setmana passada. "El president Puigdemont no va demanar cap posicionament favorable a res, va ser un intercanvi d'opinions sobre la tasca del centre Carter, la disposició del Govern en qüestions com la pau, la solidaritat i d'informació i opinió sobre el procés de Catalunya, cap petició ni plantejament de posicionament públic ni de Jimmy Carter ni del centre que presideix".