Mor Carme Chacón

L'exministra de Vivenda i Defensa mor als 46 anys

Patia una cardiopatia congènita, com ella va explicar el 2011

  / RICARD CUGAT

 
vvargas34781362 l hospitalet de llobregat  baix llobregat  22 07 2016 pol ti170409204421
vvargas33695063 madrid 28 04 2016 politica  carme chacon se despide de otros170409204505

/

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carme Chacón, exministra socialista de Defensa i Vivenda, ha sigut localitzada morta al seu domicili, on diversos amics han anat després que la seva família no pogués contactar amb ella des d'ahir a la nit. Tenia 46 anys i patia una cardiopatia congènita

Diputada al Congrés des del 2000 fins al 2016, excepte un parèntesi d'una mica més d'un any per impartir classes a Miami, Chacón va tenir en José Luis Rodríguez Zapatero el seu principal valedor. El 2007 el llavors president del Govern la va nomenar titular de Vivenda, i un any més tard la va convertir en la primera dona espanyola al capdavant del Ministeri de Defensa. Llavors embarassada del seu fill Miquel, que ara té 8 anys.

Després de la retirada de Zapatero el 2011, Chacón es va plantejar aspirar a ser la candidata dels socialistes a la Moncloa, però finalment va descartar disputar-li el lloc al llavors vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba. El pols el van acabar lliurant, mesos després, per la secretaria general del PSOE en el congrés federal de Sevilla. A pesar de comptar amb el suport de destacats barons socialistes i líders emergents com l'andalusa Susana Díaz, Chacón va acabar perdent per 22 vots. Després de la dimissió de Rubalcaba el 2014, va sospesar tornar a intentar-ho però va acabar anunciant que no es presentava en una carta: “No contribuiré a la cerimònia de la confusió”, va sentenciar. Després d'haver sigut cap de llista del PSC per tercera vegada en les eleccions generals del 20-D, va renunciar a tornar a presentar-s'hi en les del 26-J.

Notícies relacionades

La notícia ha commocionat el món de la política, en general, i el socialisme en particular. La gestora del PSOE ha lamentat la mort d'"una figura molt important del nostre partit, sempre a la seva avantguarda". "Sempre va exercir amb tenacitat, eficàcia, sensibilitat i valentia les responsabilitats encomanades, des de la més humil a la seva agrupació natal fins a les de diputada i ministra de Vivenda i la primera ministra de Defensa". "Lamentablement he de confirmar la notícia de la mort de Carme Chacón. Afectat per l'emoció, el nostre pensament està amb la seva família", ha tuitejat Miquel Iceta, líder del PSC. "Impactat per la mort de Carme Chacón. Tot el meu afecte a la família, i al seu partit", ha escrit Carles Puigdemont. Mariano Rajoy ha volgut destacar que era una "gran política amb sentit d'Estat".

Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, estava commocionat al saber la notícia. "Tots sabíem que patia del cor, però no m'ho esperava. La vaig veure a l'acte de presentació de la candidatura de Susana Díaz a Madrid i estava fantàstica, molt tranquil·la, començava a gaudir de la seva vida. No pensava tornar a la política i havia recuperat el seu fill", ha explicat.