REACCIONS ESPANYOLES A L'ATAC

El Govern considera que l'atac de Trump a Síria és "mesurat i proporcionat"

El PSOE critica que la intervenció hagi sigut unilateral i defensa accions coordinades amb la comunitat internacional

Iglesias acusa Trump de contravenir "la carta de l'ONU" amb el seu atac a Síria

jgblanco37677292 madrid  15 03 2017  mariano rajoy presidente del gobierno  e170405083350

jgblanco37677292 madrid 15 03 2017 mariano rajoy presidente del gobierno e170405083350 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

El Govern central ha considerat que el bombardeig ordenat pel president dels Estats Units, Donald Trump, contra una base militar del règim sirià a l'oest del país és una "resposta mesurada i proporcionada" a l'atac amb armes químiques a la província d'Idlib.

"L'operació nord-americana és una acció limitada en el seu objectiu i els seus mitjans. Ha sigut un atac contra una base militar, no contra objectius civils", ha destacat l'Executiu a través d'un comunicat difós als mitjans. No obstant, el Govern de Mariano Rajoy reitera la seva aposta per una "acció concertada internacional" i fa una crida a posar en marxa "com més aviat millor un procés polític de transició" dirigit per les Nacions Unides. I respecte al règim sirià, qualifica de "crim de guerra" l'atac amb armes químiques i insta a portar "davant la justícia" els seus responsables.

El PSOE ha criticat que hagi sigut una actuació unilateral i també ha defensat que aquestes intervencions han de ser coordinades amb la comunitat internacional. L'eurodiputada i vicepresidenta del Grup Socialista al Parlament Europeu, Elena Valenciano, ha considerat que Trump pretén "enviar un missatge" amb el seu atac, però ha subratllat que una acció unilateral, "sense reflexionar i sense acordar", no serà gaire eficaç.

En la mateixa línia, la diputada del PSOE per Valladolid, Soraya Rodríguez, ha insistit que, fins ara, la comunitat internacional ha sigut incapaç de donar una resposta conjunta i ha lamentat que les Nacions Unides no han pogut condemnar, en set ocasions, atacs contra la població civil perquè Rússia, a vegades acompanyada de la Xina, ha actuat imposant el seu veto com un aliat del règim sirià.

Ciutadans ha mostrat el seu suport a les mesures "contundents" contra el règim sirià. El diputat del partit taronja Miguel Gutiérrez ha considerat que el "culpable" d'aquesta situació és el president Baixar al-Assad per haver utilitzat armes químiques contra la població civil.

"La legalitat internacional s'ha d'imposar i s'ha d'actuar amb tota la fermesa possible perquè aquestes situacions no es consentin", ha afegit Gutiérrez, abans de reclamar que s'obri una investigació sobre els atacs amb armes químiques.

CONDEMNES DE PODEM I IU

Notícies relacionades

A l'extrem oposat s'ha posicionat Podem. El líder del partit morat, Pablo Iglesias, ha mostrat el seu rebuig pel bombardeig. "Trump ataca sense autorització del Consell de Seguretat i contravé la carta de l'ONU. Avui la pau i la seguretat a Síria estan més lluny", ha escrit Iglesias al seu compte de Twitter. Iglesias ha sigut el primer dirigent d'un partit polític espanyol que s'ha pronunciat sobre l'atac que hi ha hagut aquesta matinada.

Igualment, Izquierda Unida ha utilitzat la xarxa social per condemnar "enèrgicament" el bombardeig nord-americà i acusar Trump d'utilitzar "armes per seguir apropiant-se de territori i recursos aliens". Segons ell, "allunya més el poble sirià i el món de la pau".