PRIMÀRIES A LES FILES SOCIALISTES

La Catalunya de Susana Díaz

La potent federació del Baix Llobregat és el suport de la presidenta andalusa en la seva campanya catalana

La candidata a les primàries visita aquest dijous Barcelona per reunir-se amb Iceta i uns 200 activistes

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Baix Llobregat s’ha convertit en el feu del susanisme a Catalunya. Encara que el PSC com a partit ha fet una crida a la neutralitat en les primàries del PSOE, s’ha assegurat que els tres candidats tinguin padrins en territori català. I al Baix, la federació socialista més forta de totes, s’està gestant la campanya catalana de la presidenta de la Junta d’Andalusia, que avui fa una visita llampec a Catalunya per reunir-se amb el seu equip de treball.

Un dels primeres espases del Baix, Antonio Balmón, va ser el primer pes pesant de posar-se del costat susanista, en l’acte de presentació de la seva candidatura a Madrid. L’alcalde de Cornellà defensa que Díaz és «la persona indicada per reconstruir el socialisme». «S’ha de pensar en el futur», diu Balmón respecte de les fortes reticències que aixeca Díaz en un sector del PSC.

Des de la candidatura de Díaz a Catalunya saben que surten en desavantatge per diversos factors. Però això no els acovardeix, ni de bon tros. Assenyalen que el reconeixement de Balmón els ha donat un fort impuls en aquestes últimes setmanes. «Lògicament partim de zero. Hem trigat molt més a sortir –reconeixen els susanistes catalans–. Pedro Sánchez i Patxi López estan en campanya fa molt de temps i Susana fa molt de temps que no ve. Però, malgrat començar molt per darrere, en els últims dies ja se sent el rum-rum de molta gent que s’hi ha anat sumant, perquè ha despertat les simpaties dels que han vist el perfil de lideratge que projecta».

ALCALDES AMB DÍAZ

Joaquín Fernández, secretari d’organització del Baix Llobregat, coordina la campanya susanista a Catalunya. Des d’aquesta federació es demana «respecte i normalitat i que no s’imputi a ningú el que va passar, perquè va ser responsabilitat de tots». A més de Balmón, Díaz també compta amb els suports de les exdiputades Isabel López Chamosa i Meritxell Cabezón; els alcaldes de Sant Andreu de la Barca (Enric Llorca), Constantí (Oscar Sánchez), Bagergue (Marc Tarrau), Gimenells (Dante Pérez) i Bossost (Amador Marqués); el portaveu del PSC a Alcanar, Albert Alarcon, i José Castro, regidor a l’Hospitalet de Llobregat.

Notícies relacionades

La mateixa Díaz s’ha arremangat i ha despenjat personalment el telèfon per trucar a molta gent. «S’ha comprat molt la història que hi havia un bo i un dolent. Però ningú ha donat arguments reals. I Susana és molt convincent en el tu a tu». Avui, la lideressa andalusa tornarà a posar a prova la seva capacitat de seducció en el tracte personal.

Després de reunir-se a la seu del PSC amb Miquel Iceta, Díaz es trobarà amb un grup de 200 activistes i amb els coordinadors locals i sectorials de la seva campanya a la seu al PSC de Barcelona. Serà una trobada privada, en la qual es prepararà un gran acte públic per al dia 26. 

Els padrins de Patxi i Pedro

Patxi López i Pedro Sánchez també compten amb els seus padrins a Catalunya. Entre els valedors de l''exlehendakari' hi ha la seva amiga Núria Marín (encara que l'alcaldessa de l'Hospitalet i número 2 de Miquel Iceta vol mantenir la neutralitat), José Luis Hernández, la diputada Assumpta Escarp, Joan Francesc Marco i David Donaitre, entre d'altres. Per la seva part, l'exsecretari general compta amb el suport de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, Carles Martí, l'exsenador i exlíder del PSC a Barcelona, Carles Ruiz, l'alcalde de Viladecans, o els exdiputats Roman Ruiz i Joan Ferran.