EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSC reparteix els seus suports en les primàries del PSOE

Tot i la crida a la neutralitat, López, Sánchez i Díaz no caminaran sols a Catalunya

combo-susana-diaz-pedro-sanchez-patxi-lopez

combo-susana-diaz-pedro-sanchez-patxi-lopez

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC ha assenyalat, per activa i per passiva, que mantindria neutralitat en les primàries del PSOE. Això és el que va prometre Miquel Iceta a Javier Fernández Susana Díaz en la seva volta per Espanya per reconstruir els ponts debilitats. Si el partit històricament havia intentat sempre mantenir equidistància en les eleccions del seu partit germà, ara vol extremar el zel després d’haver sigut l’escuder de Pedro Sánchez durant el cop intern animat per la presidenta andalusa.

Però la neutralitat es pot exercir de múltiples maneres. A excepció del pols entre Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba, en el qual va apostar clarament per la candidata catalana, el PSC ha intentat fer-se el suís en les primàries, evitant declaracions que portin a la confrontació i intentant un cert equilibri de padrins en cada candidatura. Alguns pesos pesants assenyalen que aquest any s’ha volgut repetir aquest joc de contrapesos, encara que altres veterans de la casa neguen que s’hagin buscat voluntaris per aclamar els diferents aspirants.

Tant si és buscat com si no, aquest repartiment s’està produint entre els fans de Patxi López, Sánchez i Díaz (malgrat que aquesta encara no ha fet l’anunci oficial del seu pas endavant). En la presentació de la candidatura de Sánchez a Madrid ja s’hi va poder veure una nodrida representació catalana. Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, Carles Martí, l’exsenador i exlíder del PSC a Barcelona, Carles Ruiz, l’alcalde de Viladecans, o els exdiputats Roman Ruiz i Joan Ferran, són alguns dels defensors de l’exsecretari general. Es dona la circumstància que Ferran, com Parlon, van donar el seu suport en les últimes primàries a José Antonio Pérez Tapias, sector esquerrà del qual Sánchez espera pescar suports.

Notícies relacionades

Patxi López començarà la seva campanya a Catalunya amb un esmorzar, demà, al Fòrum Primera Plana d’EL PERIÓDICO. Entre els seus valedors hi ha la seva amiga Nuria Marín (encara que l’alcaldessa de l’Hospitalet i número 2 de Miquel Iceta vol mantenir neutralitat), José Luis Hernández, la diputada Assumpta EscarpJoan Francesc Marco i David Donaire, entre altres.

La bandera susanista a Catalunya la porta Joaquín Fernández, secretari d’organització del Baix Llobregat. També compta amb el suport de les exdiputades Isabel López Chamosa i Meritxell Cabezón. Des del Baix Llobregat es demana «respecte i normalitat i que no s’imputi a ningú el que va passar, perquè va ser responsabilitat de tots».