EL REPTE INDEPENDENTISTA

El TC suspèn les partides del referèndum i assenyala tot el Govern

El TC adverteix a Puigdemont i els consellers de possibles conseqüències penals

Els magistrats també adverteixen cinc alts càrrecs de Presidència i Economia

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La providència amb la qual el Tribunal Constitucional (TC) va admetre ahir el recurs del Govern contra els comptes de la Generalitat que incloïen partides destinades a la celebració del referèndum, cosa que suposa la seva anul·lació cautelar durant almenys cinc mesos, no deixa cap marge a la interpretació. Per això adverteix amb nom, cognoms i càrrec concret que ocupa a la Generalitat tots els que puguin intervenir en el desenvolupament d’aquests pressupostos, i de les conseqüències penals que això podria comportar. Una llista en què figuren 19 càrrecs públics, incloent-hi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els 13 consellers.

És la primera vegada que la notificació d’una suspensió cautelar acordada pel Constitucional s’estén a alts càrrecs de la Generalitat. En concret, a cinc (un de Presidència i quatre d’Economia): el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana; la directora general de Pressupostos, Anna Tarrach; el secretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, i la directora de Contractació Pública, Mercè Corretja.

Tots 19 són advertits «del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada» dels apartats 1 i 2 de la disposició addicional 40 dels pressupostos i de tres de les seves partides «relatives a processos i consultes populars i processos de participació». El TC assenyala expressament els 407.450 euros amb què es dotava un programa del departament de Governació, i els 5,8 milions d’euros de partides destinades a donar cobertura a les despeses de convocatòria del referèndum prevista en la disposició impugnada.

DEURE D’ABSTENIR-SE

Perquè no es pugui al·legar el desconeixement esgrimit, per exemple, per l’exconseller Francesc Homs en el procediment que es va saldar amb la seva condemna a 13 mesos d’inhabilitació per impulsar la consulta del 9-N del 2014, la providència adverteix tots els esmentats que, «en particular», han d’abstenir-se «d’iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord de disposició de les partides pressupostàries impugnades, o de qualssevol altres, inclòs el fons de contingència», previst en la disposició addicional 40, «amb la finalitat de finançar qualsevol despesa derivada de la preparació del referèndum». 

Això inclou «especialment (...) licitar, executar o fiscalitzar contractes administratius» per a la preparació de la consulta o «iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord d’ampliació, modificació o transferència de les partides pressupostàries impugnades o qualssevol altres» amb el fi de celebrar la cita amb les urnes. I conclou «advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer en cas de no atendre aquest requeriment».

ELS PRECEDENTS

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el Govern esgrimeix la via penal per amenaçar els dirigents independentistes. Fins ara el tribunal l’ha materialitzat a través de la Fiscalia, a la qual ha remès les actuacions que entenia que podien suposar una desobediència a les seves resolucions. Per aquest motiu, el ministeri públic ha presentat dues querelles contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la segona la va estendre també als tres membres de la Mesa de la Cambra que van permetre la votació que iniciava el compte enrere del referèndum unilateral.

Puigdemont també va ser advertit de les conseqüències penals que podria comportar-li l’incompliment d’aquestes resolucions, però hi ha una diferència fonamental entre aquells casos i aquest. Ara el que s’ha impugnat és un acte impulsat pel Govern, i no una votació al Parlament, de manera que seria contra el president i el seu Govern contra els quals es querellaria la Fiscalia davant d’una desobediència.