PERFIL

Pedro Antonio Sánchez, 'PAS' per als murcians

Fill de comerciants, alguna vegada ha dit que, si deixava la política, seguiria els passos familiars

zentauroepp37871148 gra231  cartagena   murcia   30 03 2017   el presidente de l170331140852

zentauroepp37871148 gra231 cartagena murcia 30 03 2017 el presidente de l170331140852 / Marcial Guillen

3
Es llegeix en minuts
BELÉN PARDO / MÚRCIA

Pedro Antonio Sánchez, el president a qui els murcians coneixen per 'PAS', les seves inicials, va néixer el 30 de gener de 1976 al municipi de Puerto Lumbreras. Està casat amb una professora d'ensenyament secundari i té dues filles. Nascut en un poble, en un entorn modest, el seu besavi va ser miner, la seva àvia tenia una parada de venda de ceràmica a la carretera i els seus pares tenien una botiga on ell també venia ceràmica i on va aprendre a tractar amb gent diversa.

Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Granada, des de jove es va inclinar per la política, i el seu primer míting el va fer amb 13 anys, cosa que va sorprendre Mariano Rajoy quan ho va saber, precisament en l'acte en què va proclamar la seva candidatura. Aquell acte amb només 13 anys va ser precisament al seu municipi i a instàncies del llavors president del PP local i regidor, Juan Vicente Navarro Valverde, que va ser el seu tutor polític des de petit. En el míting va causar sensació davant els militants del PP en un poble governat pels socialistes fins que ell va arribar el 2003 a l'alcaldia.

En el seu primer contacte amb els mitjans de comunicació com a president electe, va recordar la primera vegada que va visitar l'Assemblea Regional de Múrcia, sent un nen, de la mà de Navarro, llavors diputat. "Jo arribava aquí amb admiració. Avui he sigut elegit president de tots els murcians i espero que ens mirin amb el mateix respecte que aquell noi tenia", va dir. I va afegir que esperava ser "un president normal per ser útil als murcians", així com comptar amb la "confiança" d'aquests.

Sempre ha manifestat que volia conèixer el milió i mig de murcians i que, gràcies a ells, la seva és una gran regió. Al formar el seu govern, va donar la sorpresa: dels nou consellers, sis són dones i cinc, independents.

LA TRAJECTÒRIA

Ha tingut diferents responsabilitats executives i de gestió a l'Administració Pública, des d'assessor en el primer Govern del PP, director general de Joventut i director de l'Institut de la Joventut de la Regió de Múrcia fins al 2003, data en què va assumir l'alcaldia del seu poble natal, en què va acabar amb 20 anys de govern socialista i va obtenir el 70% dels vots. Va ser alcalde durant 10 anys, i va ser reelegit en tres ocasions.

Diputat a l'Assemblea Regional de Múrcia, des del 2011 fins al 2013, va exercir el càrrec de vicepresident segon, i va ser conseller d'Educació, Cultura i Universitats des del 2013 fins al 2015, any en què és investit president de la comunitat autònoma. Ha sigut membre de la Comissió de Modernització, Participació Ciutadana i Qualitat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, des del 2011 fins al 2013.

La seva activitat parlamentària també inclou la seva designació com a membre de la Mesa de l'Assemblea Regional, de la Junta de Portaveus i de la Diputació Permanent, també des del 2011, així com la seva participació en diverses comissions especials, com la de reforma de l'Estatut d'Autonomia. També ha sigut membre de la Comissió d'Interior, Assumptes Institucionals i Relacions amb la Unió Europea. Igualment ha format part dels Consells Socials de les Universitats de Múrcia i Politècnica de Cartagena.

Pel que fa al partit, ha sigut president de noves Generacions del PP a Múrcia, portaveu regional del PP i, des del 2008, vicesecretari d'organització i relacions institucionals. Des del juny del 2015, és secretari general del PP murcià i, en l'últim congrés del 18 de març amb la justícia estrenyent el setge sobre ell, va ser elegit president regional del partit.

Notícies relacionades

Els seus el consideren un home dialogant, que, quan veu un problema, el primer que fa és acostar-s'hi i buscar solucions. El seu aspecte tranquil i conciliador atrauen l'adversari. El seu entorn assegura que és una persona forta, que està en política per la seva gran vocació de servei públic i per convicció, amb una capacitat de resistència a prova de bombes. A pesar de com el descriuen els seus amics, les sospites de la justícia sobre com ha utilitzat el dinero públic es multipliquen fins al punt d'haver sigut imputat per prevaricació continuada, frau contra l'administració pública, falsedat en document oficial i malversació de cabals públics.

XOCOLATA I GUISATS

La seva família ocupa un paper primordial, procura estar el màxim temps amb ella i aprofitar cada instant. L'apassiona la xocolata i els guisats del seu poble. Ha declarat en alguna ocasió que, quan deixi la política, posarà un comerç perquè la seva família sempre ha estat darrere el taulell i és una cosa que porta dins. De moment, haurà de veure si la justícia decideix que s'ha d'asseure al banc dels acusats.