Pedro Antonio Sánchez dimiteix per evitar un "nefast" tripartit a Múrcia

El PP va augmentar la pressió sobre el president perquè fes un pas enrere després que el jutge el cités pel 'cas Púnica'

El baró conservador seguirà presidint el partit a nivell regional i conserva la seva acta de diputat

Pedro Antonio Sánchez ha presentat aquest matí la dimissió al capdavant del govern regional. / EFE / MARCIAL GUILLEN / ATLAS VÍDEO

Pedro Antonio Sánchez ha presentat aquest matí la dimissió al capdavant del govern regional.
 

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Antonio Sánchez tira la tovallola. Pressionat pel PP perquè fes un pas enrere després que el jutge del 'cas Púnica', a l'atribuir-li nous delictes, compliqués dilluns encara més la seva situació, el president murcià ha anunciat la seva dimissió. En una compareixença després de reunir el seu Govern, ha justificat el seu cessament per la necessitat d'impedir un "perjudicial i impossible" tripartit a Múrcia.

Sánchez ha assegurat que tenia la "informació suficient" per concloure que C's i Podem recolzarien la moció de censura presentada pel PSOE i el debat de la qual havia de començar demà. "L'acord està tancat", ha garantit per, a continuació, 'vendre' la seva dimissió com l'únic camí possible per "salvar" Múrcia de les "nefastes conseqüències" d'un Executiu multicolor que, en la seva opinió, no és el que volen els ciutadans de la regió.

Al presentar la dimissió, la moció decau. Sánchez, però, seguirà com a diputat i, per tant, investigat pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Múrcia. A més, continuarà presidint el PP regional.

El fins ara president ha agraït el suport rebut per part de la direcció nacional. Si bé aquesta situació ha generat molts dubtes a la cúpula del partit, especialment quan es va tenir constància que Ciutadans, el soci d'investidura de Sánchez, que li va retirar el suport quan va ser imputat pel 'cas Auditori', estava disposat a negociar les condicions de la moció amb el PSOE.

LES DIFERÈNCIES ENTRE MADRID I EL PP MURCIÀ

Des del PP murcià es garantia un suport a Sánchez "fins al final" i que aquest, en cap cas, faria un pas enrere. A Madrid, en canvi, els populars eren més tebis i assenyalaven que anirien "dia a dia". Els conservadors confiaven que C's, que exigia una convocatòria avançada d'eleccions en sis mesos, no s'acabarien de posar d'acord amb els socialistes. La resolució judicial del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, instructor del 'cas Púnica', va dificultar encara més la situació. 

El magistrat va elevar una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Múrcia perquè investigui Sánchez -que és aforat- per frau, suborn i revelació d'informació reservada davant els indicis que volia contractar amb el cap del 'cas Púnica'.

Un cop coneguda la resolució del jutge Velasco, la direcció del PP va eludir reafirmar el seu suport a Sánchez i es van incrementar les pressions perquè fes un pas enrere.

Després d'una tarda complicada, gairebé a mitjanit i a través d'un breu SMS, Sánchez va convocar la junta i el comitè regional del seu partit a una reunió "inexcusable" que se celebrarà a partir de les 12.45 hores i a la qual assistirà el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, número tres de Mariano Rajoy.

La trobada tindrà lloc després de la reunió del Govern regional que ha presidit Sánchez al Palau de San Esteban, seu de l'Executiu, un dia abans de l'habitual a causa de la celebració, dimecres i dijous, del debat de la moció de censura.

PROGRAMA DEL PSOE

La convocatòria de Sánchez a la direcció del partit es va produir, a més, amb prou feines una hora després que s'acabés la reunió del comitè regional del PSOE, que va donar el vistiplau de forma unànime al programa de govern que plantejaran els socialistes en la moció de censura.

Notícies relacionades

El document, que també va rebre aquest dilluns l'aprovació del consell ciutadà de Podem Múrcia, traça la línia vermella per a la "separació immediata" de qualsevol càrrec públic o de partit en la citació judicial com a investigat per delictes de corrupció segons es detalla en la llei autonòmica de transparència, com la prevaricació, el frau, la malversació o el suborn.

Malgrat la seva dimissió, Sánchez seguirà presidint el PP de Múrcia, i això obre la porta que sigui el cap de cartell en les pròximes eleccions, si és que la justícia arxiva les causes que pesen contra ell i Rajoy no decideix recolzar un altre candidat.