EN AL·LUSIÓ AL DISCURS DEL CAP DEL GOVERN A HARVARD

"Lleó és el bressol del parlamentarisme", recorda l'alcalde a Puigdemont

Antonio Silván convida per carta el president a conèixer la ciutat, a la qual la Unesco va atorgar aquesta distinció el 2013

puigdemont-harvard

puigdemont-harvard / Jordi Bedmar Pascual

2
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / BARCELONA

La plaça de les Cortes de Lleó exhibeix una placa que identifica la ciutat amb el "bressol del parlamentarisme". Un honor que la Unesco li va reconèixer el 18 de juny del 2013. I que Carles Puigdemont va obviar, o desconeixia, el 27 de març passat, quan va pronunciar la seva conferència a Harvard. Citant unes paraules de Pau Casals del 1971 a les Nacions Unides, va afirmar que "Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra". Aquesta intervenció ha aixecat polseguera a Lleó, fins al punt que l'alcalde, Antonio Silván Rodríguez, ha fet arribar una carta al cap del Govern català en què el convida a visitar la ciutat per "conèixer in situ" una "realitat" de la qual els lleonesos estan "profundament orgullosos".

La missiva, enviada aquest dimarts segons fonts municipals, recorda al president que la distinció atorgada per la Unesco, publicada a la pàgina web de l'organisme, va obtenir "l'aval de juristes i historiadors de prestigi internacional". A la carta, avançada per 'La nueva crónica' en l'edició digital, l'alcalde li explica que, el 1188, es van celebrar, a la Real Colegiata de San Isidoro de Lleó, i sota el regnat d'Alfons IX, les primeres Corts amb presència de representants del poble, "que es van unir, per primera vegada, a la noblesa i al clero a la 'Curia Regia'". Era la primera convocatòria dels "'Tres Estats'".  

Aquell esdeveniment va suposar, explica la placa de la plaça de les Cortes, "l'origen del sistema representatiu parlamentari actual i de la democràcia". La Unesco al·ludia en el seu reconeixement als "Decreta", documents que contenen aquesta "referència al sistema parlamentari europeu més antiga que es coneix fins ara" (encara que també els islandesos reivindiquen que el seu, creat a la regió de Þingvellir pels vikings l'any 930,va ser el primer parlament del món).

Per tant, apunta l'alcalde a la seva carta, "l'origen del parlamentarisme, de manera rigorosa i objectiva, és a León". I tot seguit convida Puigdemont a viatjar a la ciutat i s'ofereix a fer-li de 'cicerone': "Jo, personalment, em comprometo a mostrar-li els llocs i fets que van passar aquell any del 1188".

"INTERESSOS INDEPENDENTISTES"

Notícies relacionades

Diversos partits lleonesos s'han mostrat indignats per les paraules que el president va pronunciar al Centre d'Estudis Europeus de la Universitat de Harvard. La Unió del Poble Lleonès (UPL) va titllar dilluns passat, a través d'un comunicat, d'"indocumentat i ignorant" Puigdemont. Li reclamen que "abans de dir inexactituds històriques i aberracions interessades, hauria d'anar a alguna escola independent no adoctrinadora i manipuladora de la història que només faltant a la veritat pretén servir els interessos independentistes". També els socialistes li van retreure a Puigdemont les seves paraules.

En la missiva, l'alcalde, del PP, aprofita per instar Puigdemont a treballar per "unir" i no "dividir" i a enorgullir-se "dels molts i estrets llaços" que hi ha entre els espanyols.