L'Audiència Nacional descarta que Joan Coma cometés un delicte d'incitació a la sedició

El regidor de la CUP afirma que la resolució demostra que "la desobediència i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola"

foto 3194438

foto 3194438

1
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha descartat que el regidor de la CUP de Vic Joan Coma cometés un delicte d'incitació a la sedició quan, durant un ple municipal en quÈ es debatia una moció de suport a la declaració del 9-N, va cridar a la desobediència. En la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'agència ACN, el jutge entén que Coma mostra "una tenaç voluntat de desobediència a la legislació de l'Estat amb l'objectiu de crear un estat català independent a través d'un procediment no previst en la legislació vigent", però apunta que "no consta" que el regidor proposés als ciutadans que participessin en un "aixecament públic i tumultuós per impedir l'aplicació de les lleis". Per això, el magistrat ha decidit inhibir-se en el jutjat d'instrucció de Vic perquè aquest determini si els fets poden constituir delictes de desobediència i prevaricació.

Notícies relacionades

Des de Londres, Joan Coma ha subratllat que la resolució del jutge demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola". "Hem desobeït, hem guanyat", ha assenyalat des del seu compte de Twitter, {en què} ha tornat a utilitzar la metàfora de la truita. "Hem girat la truita, hem fet de la repressió solidaritat i mobilització. Ara referèndum".

El 24 d'octubre del 2016 Coma estava citat a declarar davant el jutge per aquests fets però, al no comparèixer, els Mossos d'Esquadra el van detenir per portar-lo a declarar a l'Audiència Nacional. En aquesta declaració, tanto el jutge com el fiscal li van preguntar pel significat de l'expressió que va utilitzar en el ple municipal de Vic celebrat el 9 de desembre del 2015: "per fer una truita s'han de trencar els ous". El fiscal Vicente González Mota li va insistir que aclarís si quan va utilitzar aquesta expressió, "trencar ous" implicava una crida a l'"ús de la violència" i de la "força" perquè "els ous no es trenquen sols".